Αγγελική Λάλου

Τραγουδοποιός, στιχουργός της έντεχνης και εναλλακτικής ποπ μουσικής σκηνής, λαμπερή, ταλαντούχα, υπέροχη!  Με αφορμή τις εμφανίσεις της στο Half Note Jazz Club στις 5,6, 7 και 8 Ιανουαρίου, η Παυλίνα Βουλγαράκη μίλησε στην Αγγελική Λάλου εφ’ όλης της ύλης.

 

Τι θα ακούσουμε στο Half Note?

Tο πρόγραμμα είναι εντελώς διαφορετικό από τις περσινές μας παραστάσεις στο Half Note.
Κρατήσαμε όμως, τις πιο αγαπημένες μας στιγμές. Επικρατεί φέτος θα έλεγα το λαϊκό στοιχείο. Κάτι τελείως ξένο για εμένα. Όπως και κάποια guilty pleasures που ανυπομονώ να τραγουδήσω. Υπάρχει ένταση σε κάποια σημεία και τρυφερότητα σε άλλα. Πέρα από το λαϊκό στοιχείο, το πρόγραμμα αποτελείται από δικά μου τραγούδια και διασκευές ξένων κι ελληνικών ποπ τραγουδιών.

Ποιο είναι το μουσικό σας μήνυμα για τη νέα χρονιά – αν είχατε να απαντήσετε με ένα τραγούδι;

Γράφω αυτή τη στιγμή έναν δίσκο που φέρει το μήνυμά μου για φέτος: Απενοχοποίηση, απελευθέρωση, αποδόμηση, θηλυκή δύναμη, αυταγάπη, συντονισμός με τον εσώτερό μας εαυτό, θάρρος και διάθεση για παιχνίδι.

voulgaraki-

Πώς βιώνεις ως νέα γυναίκα του σήμερα όλη αυτή την ειδεχθή πραγματικότητα και επικαιρότητα με την έμφυλη βία και τη δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών, αλλά και τη γενικότερη οπισθοδρόμηση ως προς βασικά δικαιώματα των γυναικών;

Λυπάμαι και θυμώνω πολύ, θεωρώ απαραίτητο ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και να κάνει το καλύτερο που μπορεί απέναντι στον εαυτό και τον συνάνθρωπό του, όλοι μας έχουμε ευθύνη σε σχέση με όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία που ζούμε. Η σιωπή έχει κόστος, απάντηση είναι κι αυτή. 

Νιώθω την ελπίδα πως το θέμα έχει αρχίσει να παίρνει τις πραγματικές του διαστάσεις όταν παρουσιάζεται, πως ο προβολέας στέκεται πάνω σε αυτό και δεν το προσπερνάει. Φαίνεται επίσης ότι οι γυναίκες αρχίζουμε να υποστηρίζουμε η μία την άλλη.

Με το ελληνικό #metoo να έχει συνταράξει το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι πώς βλέπεις σήμερα την κατάσταση στον χώρο;

Πιστεύω ότι είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο ως προς αυτό. Είναι γελοίο επειδή θα έπρεπε να ήταν ήδη αυτονόητο αλλά τα όρια ξεκαθαρίζονται τώρα, αυτό το τελευταίο διάστημα που στη χώρα μας είναι το κίνημα στην επικαιρότητα. Προσωπικά εξαγριώνομαι και λυπάμαι πολύ για κάθε γυναίκα που υπέστη τέτοιου είδους συμπεριφορές κακοποιητικές και εγκληματικές και θα σταθώ δίπλα της με κάθε τρόπο.

Τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη;

Δύναμη μου δίνει η μουσική, αυτή που ακούω ως ακροάτρια πρώτα κι έπειτα αυτή που γράφω. Οι φίλοι μου που τους αγαπάω πολύ και τα αδέρφια μου. Εμπνευσμένοι άνθρωποι μου δίνουν δύναμη που δεν με ξέρουν καν. Κάποιες φορές μου δίνει δύναμη μία πεταλούδα στον αέρα ή μια καρακάξα στο μπαλκόνι του γείτονα, η θάλασσα ή ο ήλιος, ακούγεται περίεργο αλλά σε κάτι τέτοιες στιγμές συνειδητοποιώ το τίποτα και συνάμα το μεγαλείο της ύπαρξής μας. 

https://www.instagram.com/p/Cm9NsSktF_W/

Πώς είναι μια συνηθισμένη σου μέρα;

Μια συνηθισμένη μέρα εμπεριέχει κάποιες ώρες που σχετίζονται με την καλλιτεχνική μου εξέλιξη είτε αυτό σημαίνει ότι προσπαθώ να γράψω –με πηγαία αποτυχία πολύ συχνά– τραγούδια, είτε διαβάζω κείμενα, βλέπω ταινίες. Περνάω χρόνο και κάνω βόλτες με τον σκύλο μου. Διαλογίζομαι, κάνω ασκήσεις για να εναρμονιστεί το σώμα μου με το περιβάλλον κάθε πρωί όταν ξυπνάω. 

Περπατάω πολύ, κάνω ραντεβού για δουλειά, βλέπω πολύ Netflix, ακούω podcast. Βγαίνω από σπάνια έως ποτέ εάν και έχω βάλει στόχο να βελτιωθώ σε αυτό.

Ποιο τραγούδι λες από μέσα πιο συχνά και ποιο πιο πολύ φωναχτά ενώ κάνεις άλλα πράγματα; 

Πολύ συχνά σιγοτραγουδώ το «ήτανε μια φορά μάτια μου» με το οποίο με κοίμιζε ο πατέρας μου όταν ήμουν παιδί. Δυνατά τραγουδάω το «Alien superstar» της Beyoncé και «It’s me» της Taylor Swift.

Πόση μουσική έχει η μέρα σου και πότε αποφάσισες ότι θα ήθελες να ασχοληθείς με τη μουσική;

Δεν το αποφάσισα πότε αλλά προέκυψε με τέτοια φυσικότητα που ήταν σα να το ήξερα πάντα. Επί της ουσίας ήθελα κάποια χρήματα παράλληλα με τις σπουδές μου και ξεκίνησα εμφανίσεις με μία ανώνυμη μπάντα στο Σταυρό του Νότου.

Πώς επιλέγεις τα τραγούδια σου, τι σε εμπνέει;

Η playlist του live έχει να κάνει με την περίοδο που διανύω και τη φάση μου συναισθηματικά. Τι έχω ανάγκη να βγάλω από μέσα μου. Και τι νιώθω ενστικτωδώς ότι έχουν ανάγκη να εκφράσουν κι οι θεατές. 

Η δισκογραφία μου έχει να κάνει με την ιστορία του κάθε τραγουδιού. Συνήθως τα τραγούδια που επιλέγω σημαίνουν κάτι για μένα βαθύτερο, το οποίο δεν μαθαίνει ποτέ κανείς.

Πώς βίωσες την πανδημία, ήταν οι καραντίνες δημιουργικός χρόνος για σένα; Σε άλλαξε ως προς την κοσμοθεωρία σου ή ως πώς το πώς θες να συνεχίσεις την πορεία σου;

Νομίζω ότι όλους μας άλλαξε λίγο ή πολύ. Εγώ πέρασα μια πολύ βαθιά μελαγχολία, ήμουν απομονωμένη όπως όλοι μας αλλά και λίγο παραπάνω. Ένιωθα μοναξιά και μεγάλη θλίψη. Δεν είχα τρόπο να δουλέψω ούτε στουντιακά ούτε σε live και καμία διάθεση για δημιουργία. Παρ’ όλ’ αυτά από τη βαρεμάρα ή τη μοναχικότητα, αν θες, δημιούργησα μία σειρά podcast που ήταν σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο, η οποία είχε ανέλπιστα μεγάλη ανταπόκριση. Βέβαια με το που τελείωσε η καραντίνα τα σταμάτησα.

Πώς συνδυάζονται οι σπουδές ψυχολογίας με τη στιχουργική και τη μουσική ενασχόληση;

Έχω σπουδάσει ψυχολογία δεν σπουδάζω πια, έχω εργασθεί και ως ψυχολόγος, παρ’ όλα αυτά η στιχουργική και η μουσική είναι αυτό που είμαι, οπότε φαντάζομαι ότι ως ιδιότητες θα συνυπήρχαν και θα συνυπάρχουν με οτιδήποτε κάνω. 

https://www.instagram.com/p/CUzeKaMNUT1/

Ποιες στιγμές της μουσικής σου καριέρας κρατάς μέσα σου σαν φυλαχτό (μέχρι στιγμής);

Την συνεργασία μου με τον Ψαραντώνη. Όπως και με τη Δήμητρα Γαλάνη. Ένα live στο Gazarte το καλοκαίρι. Οι παραστάσεις που έχω κάνει στο Σταύρος Νιάρχος και η περσινή στο Ηρώδειο. Επίσης οι περσινές εμφανίσεις στο Half Note ήταν πολύ σημαντικές για εμένα. Τώρα που το σκέφτομαι πέρσι ήταν μια σημαντική χρονιά για εμένα. 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Είμαστε αυτό το 4ήμερο στο Half Note κι όλη μου η ενέργεια μου βρίσκεται για την ώρα εκεί. Παράλληλα όμως ετοιμάζω τον τέταρτο δίσκο μου, υλικό του οποίου θα κυκλοφορήσει από την εταιρία μου την Cobalt τέλη Γενάρη, εάν όλα πάνε καλά, ενώ στήνουμε με την μπάντα μου μια παράσταση στη Θεσσαλονίκη, λογικά για κάποιες Πέμπτες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured