Άγγελος Κλειτσίκας

O Τheodore, κατά κόσμον Θοδωρής Πολυχρονόπουλος, μπορεί να περηφανεύεται πως τα τελευταία 10 χρόνια έχει κατακτήσει πολλές πίστες: τρεις συν ένας δίσκοι, μεγάλες περιοδείες στο εξωτερικό, συναυλίες σε ιδιαίτερους χώρους και διάφορα ενδιαφέροντα projects, τον καθιστούν έναν από τους πιο ανήσυχους και δραστήριους Έλληνες μουσικούς των τελευταίων χρόνων. Για το νέο του άλμπουμ, εμπνέεται από το διάστημα με έναν συμβολικό τρόπο και αναζητά την αλλαγή τόσο στην μικρή όσο και στη μεγάλη εικόνα της πραγματικότητας. Στη συζήτηση που ακολουθεί μας μιλάει για τον πιο ηλεκτρονικό ήχο του νέου άλμπουμ, την αγάπη του για το διάστημα και την επιστροφή των live που τόσο περιμένει.

 

Πως γεννήθηκε η ιδέα για το concept του νέου σου δίσκου; Ο νέος μου δίσκος διηγείται την ιστορία του ανθρώπου που αποφασίζει να εγκαταλείψει μια δυστοπική πραγματικότητα στη γη, και να εξερευνήσει το διάστημα ώστε να βρει νέο τόπο για την επιβίωση του. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για μια πνευματική διαδικασία όπου τελικά ο άνθρωπος φτάνει στην εξέλιξη του.

Το concept είναι σαφώς επηρεασμένο από το 2001: A Space Odyssey του Kubrick, ταινία που μου είχε γίνει εμμονή στις αρχές του 2019 όταν και αποφάσισα και το θέμα του δίσκου. Η εξερεύνηση του διαστήματος και η προέλευση και κατεύθυνση του σύμπαντος ήταν θέματα που με γοήτευαν από μικρό παιδί.

Πως συνδέεται το νέο single «Voyage» με τα υπόλοιπα κομμάτια του πάζλ; Ο ταξιδιώτης έχει ήδη συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο στη γη, την έχει αποχαιρετήσει, την έχει θαυμάσει όσο απομακρύνεται, έχει διανύσει την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση εξερευνώντας χωρίς να βρίσκει αυτό που ψάχνει. Στο “Voyage” συνειδητοποιεί ότι το ταξίδι είναι πνευματικό και ότι για να προχωρήσει πρέπει να αφήσει πίσω ό,τι υλικό έχει ακόμα και το σώμα του. Ο ήρωας μας χάνεται μέσα στο μυαλό του και εν τέλει, η αγνότητά του είναι αυτή που θα τον απελευθερώσει.

Στα βίντεο του Man and His Tools και του Voyage που δημιουργήσαν ο Θοδωρής Σέλεκος και ο Ιωάννης Νικηφόρος αντίστοιχα, ο ηθοποιός Μιχάλης Σαράντης που ενσαρκώνει τον ταξιδιώτη βιώνει συνολικά την διαδρομή που περιγράφω.

Είχες κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό για τον ήχο του νέου σου άλμπουμ; Ήξερα από την αρχή της παραγωγής ότι ο ήχος που ψάχνω σε αυτό τον δίσκο είναι κάπως διαφορετικός από αυτόν που έφτιαχνα μέχρι τότε. Το Voyage στο σύνολο του έχει σαφώς περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία. Προσπάθησα να είμαι πιο εξωστρεφής, τόσο στη φωνή, όσο και στους στίχους μου. Και, τέλος, έχω εντάξει διάφορες αναφορές στη sci–fi κουλτούρα κυρίως από soundtrack ταινιών όπως το «Space Odyssey», το «Blade Runner» και το «Interstellar». Όπως, επίσης, και από τη δισκογραφία των David Bowie και M83.

Το Voyage έχει και ένα τόνο οικολογικής ανησυχίας. Πόσο σε έχει ταρακουνήσει η κλιματική κρίση ως δημιουργό; Νομίζω ότι όσο αυξάνεται η ποιότητα ζωής του μέσου ανθρώπου σύμφωνα με τα σύγχρονα δυτικά πρότυπα, και όσο αυξάνεται ο μέσος ορός ζωής τόσα περισσότερα προβλήματα δημιουργούμε καταναλώνοντας. Αυτή η ευημερία είναι ταυτόχρονα και η καταστροφή μας. Ο άνθρωπος είναι υπερβατικό ον και θέλω να πιστεύω ότι θα βρει το τρόπο να τα ξεπεράσει όλα αυτά. Μια τέτοια ιστορία διηγούμαι και στον δίσκο.

Τι σε γοητεύει τόσο έντονα στο διάστημα; Μεγαλώνοντας συνειδητοποιώ ότι με γοητεύει περισσότερο ο άνθρωπος που προσπαθεί να το καταλάβει και να το κατακτήσει. Το σύμπαν είναι τόσο μεγάλο και εμείς τόσο μικροί. Φανταζόμαστε όμως ότι μας ανήκει και ονειρευόμαστε ότι θα κατακτήσουμε την απόλυτη γνώση για όλα και εργαζόμαστε για αυτό. Αν φτάναμε ποτέ σε αυτό το αδιανόητο σημείο, πόσο θα διαφέραμε από αυτό που περιγράφουμε στις περισσότερες κουλτούρες και θρησκείες ως θεό; Τόσο υπερφίαλο, ο ορισμός της ύβρεως. Μου φαίνεται φανταστικό!

Τι καθιστά κάτι επιτυχημένο μουσικά για σένα σήμερα; Μουσική επιτυχία είναι για μένα το να καταφέρει ο δημιουργός να εκφράσει αυτό που νιώθει και ο ακροατής να νιώσει οποιοδήποτε συναίσθημα. Θετικό η αρνητικό. Αποτυχία είναι όταν περνάει η μουσική αδιάφορη.

Σκέφτεσαι να στραφείς στον ελληνικό στίχο; Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί αργά η γρήγορα. Δεν είναι ακριβώς επιλογή, πρέπει να το έχω ανάγκη.

0e7z2976-1-min

United We Fly, Voyage: το ταξίδι βρίσκεται στο λεξιλόγιο της ζωής σου. Έχεις τάσεις φυγής;  Δεν έχω τάσεις φυγής. Ίσα ίσα απολαμβάνω το σημείο που βρίσκομαι. Το ταξίδι είναι μέσα μου, όχι επειδή θέλω να φύγω από εδώ που είμαι, αλλά γιατί θέλω διαρκώς να πηγαίνω κάπου.

Τι περιεχόμενο έχουν οι λέξεις αλλαγή και εξέλιξη για σένα; Πως τις έχεις παρατηρήσει στη δική σου πορεία; Η αλλαγή για μένα είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία. Την καλοδέχομαι όταν έρχεται γιατί απελευθερώνει δυναμικές που μπορεί να είναι άγνωστες μέχρι τότε. Αυτό φέρνει και την εξέλιξη.

Θεωρείς πως η πανδημία μας έκανε καλύτερους ή χειρότερους ακροατές; Δεν ξέρω πως να κρίνω έναν καλό η κακό ακροατή. Αν κάλος ακροατής είναι αυτός που τείνει να του αρέσει η ευρύτερη σκηνή που εμείς θεωρούμε ποιοτική και είναι του γούστου μας τότε θα ήθελα να πιστεύω πως η πανδημία θα μας κάνει να αναζητούμε πιο πολύ το περιεχόμενο από το περιτύλιγμα.

Συναυλίες ξανά: τι περιμένεις περισσότερο; Περιμένω να ανεβώ στη σκηνή και να την καταπιώ. Έχω αποφασίσει ότι θα παίζω κάθε συναυλία σαν να είναι η τελευταία μου καθώς με τα ανοίγματα και τα κλεισίματα μέχρι το live το χάνω πάλι για καιρό. Αναμένω το Six dogs στις 11/3 - ημέρα κυκλοφορίας του άλμπουμ Voyage - όπου θα παίξουμε για πρώτη φορά το σύνολο του δίσκου! Περιμένω επίσης με ενθουσιασμό κάποιες συναυλίες και φεστιβάλ στο εξωτερικό το καλοκαίρι. Να ταξιδέψουμε λίγο. Πολύ κάτσαμε!

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured