Μιχάλης Τσαντίλας

 

Λέω να ξεκινήσω «προβοκατόρικα»: γιατί Beatles κι όχι Stones;

Τόλης Γούλας: Οι Beatles είναι μια μεγάλη αγάπη για όλους μας στο συγκρότημα. Όταν επικοινώνησε ο Γιώργος Λαγογιάννης και ο Θέμος Ρίζος με τους υπόλοιπους, το project ξεκίνησε χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Σίγουρα και οι Stones είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, αλλά νομίζω ότι οι Beatles μάς ταιριάζουν περισσότερο –πάντα σε σχέση με το πώς είμαστε σαν άνθρωποι και σαν μουσικοί.

Θέμος Ρίζος: Εγώ θα απαντήσω εξίσου «προβοκατόρικα»: διότι οι Stones είναι ένα σπουδαίο συγκρότημα, αλλά οι Beatles ήταν μακράν το σημαντικότερο συγκρότημα που πέρασε ποτέ από αυτόν τον πλανήτη.

Ένα άλλο αιώνιο δίλημμα: Lennon ή McCartney –και γιατί;

Τ.Γ.: Και οι δύο αποτελούν ξεχωριστές μορφές στους Beatles και γενικότερα στη σύγχρονη μουσική. Τεράστιοι συνθέτες –και όχι μονο. Θα μπορούσα να πω ότι έχω μια μικρή αδυναμία στον McCartney, επηρεασμένος και από τη συνολική του προσφορά (μετά την εποχή των Beatles).

Θ.Ρ.: Αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω, θα έλεγα Lennon, για τη rock ‘n’ roll «αλητεία» στη φωνή και στην κιθάρα του. Πάντως συχνά αναρωτιέμαι κάτι άλλο: πώς θα ήταν οι δίσκοι των Beatles αν το δίδυμο Lennon/McCartney είχε δώσει νωρίτερα περισσότερο «χώρο» στον George Harrison.

Beatltr_2.jpg

Ο Λοχίας Πέπερ αποτελεί μέρος του ονόματος του συγκροτήματός σας. Ήταν απλά μια επιλογή ή δηλώνει και την προτίμησή σας στο αντίστοιχο άλμπουμ; Δώστε μας τους 3 σημαντικότερους, κατά τη γνώμη σας, δίσκους των Σκαθαριών...

Θ.Ρ.: Προφανώς τo Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band είναι από τα σημαντικότερα άλμπουμ των Beatles (και όχι μόνο). Το παραλλάξαμε γι' αυτόν τον λόγο αλλά και γιατί μας οδήγησε σε ένα αναγνωρίσιμο μα πρωτότυπο, νομίζω, όνομα.

Προσωπικά θεωρώ σημαντικότερους τους δίσκους της περιόδου 1965-1966 (Help!, Rubber Soul, Revolver), όπου μπορεί κανείς να ακούσει τη μετάβαση των Beatles από την –ας πούμε– ποπ περίοδο στην ψυχεδελική/πειραματική φάση του Sgt. Pepper's, η οποία άλλαξε τα πάντα στη σύγχρονη μουσική.

Τ.Γ.: To Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band είναι ενας πολυαγαπημένος δισκος... Μπορεί να το καταλάβει εύκολα όποιος έρθει σε live μας. Είναι πολύ δύσκολο να διαλεξω τρεις δίσκους, αλλά θα προσπαθήσω:

1) With The Beatles

2) Rubber Soul

3) Help!

Beatltr_3.jpg

Έχετε παρακολουθήσει (ζωντανά ή σε βίντεο) άλλες tribute μπάντες των Beatles, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό; Ποιες ξεχωρίζετε και ποια θα λέγατε ότι είναι τα δικά σας ατού απέναντι στον ανταγωνισμό;

Τ.Γ.: Έχω δει διάφορα γκρουπ, κυρίως στο εξωτερικό, τα οποία έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά. Πρέπει όμως να σου πω ότι απ’ την αρχή στόχος μας ήταν να μη γίνουμε «κλώνοι» των Beatles. Προσωπικά δεν μου ταίριαζε σαν ιδέα. Οπότε αποφασίσαμε να μελετήσουμε τα κομμάτια πολύ καλά και να προσπαθήσουμε να βάλουμε την προσωπική μας πινελιά στο κάθε ένα –με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σεβασμό βεβαίως στο πρωτότυπο υλικό. Ίσως αυτό, λοιπόν, να είναι και το δικό μας ατού απέναντι σε άλλα Beatles tribute συγκροτήματα. Ένα άλλο γκρουπ που μ’ αρεσει πολύ είναι οι Fab Four.

Παίζοντας τα τραγούδια των Beatles, τι είναι εκείνο που απαιτεί τη μεγαλύτερη προσοχή; Ποια είναι τα κομμάτια που σας δυσκόλεψαν περισσότερο στις πρόβες και γιατί;

Θ.Ρ.: Το πιο απαιτητικό μέρος είναι τα φωνητικά, ειδικά στα τραγούδια όπου υπάρχουν 3 ή και 4 διαφορετικές φωνές. Περάσαμε πολλές ώρες προσπαθώντας να αποδώσουμε πιστά, για παράδειγμα, το “Oh Darling” και το “Because”.

Τ.Γ.: Σαφώς το δυσκολότερο κομμάτι είναι αυτό των φωνητικών. Ωστόσο, υπάρχουν ρυθμικά μοτίβα, ιδιαιτερότητες στον ήχο και διάφορες άλλες λεπτομέρειες που καθιστούν την εκτέλεση των τραγουδιών δύσκολη. Το “I Want You (She’s So Heavy)”, για παράδειγμα, μας δυσκόλεψε αρκετά.

Beatltr_4.jpg

Έχω πολλές φορές την αίσθηση ότι οι Beatles δεν είναι τόσο δημοφιλείς στην Ελλάδα, σε σχέση ας πούμε με τους Rolling Stones ή τους Doors. Οι δικές σας «σφυγμομετρήσεις»στις συναυλίες, τι λένε; Κι αν ισχύει ο ισχυρισμός, σε τι θα μπορούσε να οφείλεται κάτι τέτοιο;

Τ.Γ.: Η δική μου αίσθηση, με βάση κυρίως το feedback που παίρνω από τα live μας, είναι ότι υπάρχουν πολλοί που αγαπάνε τους Beatles. Πέρα απ’ το ότι η προσέλευση είναι μεγάλη, ένα επιπλέον στοιχείο είναι η συμμετοχή: ο κόσμος τραγουδάει, χορεύει, ξέρει κάθε νότα απ’ έξω. Προφανώς υπάρχει επίσης μεγάλο κομμάτι του κοινού το οποίο αγαπάει τους Doors, τους Stones, καθώς και άλλα πολύ μεγάλα γκρουπ. Νομίζω όμως πως η «ζυγαριά» γέρνει υπέρ των Beatles.

Θ.Ρ.: Ίσως μία μερίδα του κόσμου να έχει παρεξηγήσει τους Beatles –μάλλον επειδή στην Ελλάδα ακούμε πολύ συχνά τα «ποπ» hits των Σκαθαριών της περιόδου 1962/1965, αλλά όχι τόσο τα μετέπειτα διαμάντια. Ισχύει πάντως αυτό που λέει ο Τόλης: υπάρχουν πάρα πολλοί Beatlemaniacs και χαιρόμαστε που συμβάλλουμε στο να μαζεύονται και να αυξάνονται!   

Το Σάββατο που μας έρχεται (14 Νοέμβρη) θα εμφανιστείτε στο Floral, στα Εξάρχεια. Κάποιος που δεν σας έχει ξαναδεί, τι να περιμένει από τη συναυλία σας, από άποψη δομής, ρεπερτορίου, διάρκειας κ.λ.π..;

Θ.Ρ.: Σε όλα τα live μας προσπαθούμε να «περάσουμε» από όλα τα άλμπουμ των Beatles και να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές του έργου τους. Παρουσιάζουμε έτσι τόσο τις μεγάλες επιτυχίες, όσο και πιο άγνωστα τραγούδια τους, σε ένα live που μπορεί να φτάσει και τις 3 ώρες σε διάρκεια.

Τ.Γ.: Στο συγκεκριμένο μάλιστα live θα παρουσιάσουμε και κάποια κομμάτια για πρώτη φορά, ενώ έχουμε αλλάξει και το στήσιμο της playlist. Το περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία, καθώς την τελευταία φορά που παίξαμε στο Floral είχε γίνει ένα μεγάλο πάρτυ!

Beatltr_5.jpg

Εκτός «δουλειάς», ποιες άλλες μουσικές απολαμβάνει καθένας από εσάς;

T.Γ.: Όλοι μας παίζουμε σε διάφορα συγκροτήματα, πέραν των Sgt. Pepper’s Beatles Tribute Band. Πολλά από αυτά είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, όσον αφορά στα στυλ. Προσωπικά ακούω και παίζω διάφορες μουσικές, με μεγάλη αγάπη κυρίως στο funk και στη soul.

Θ.Ρ.: Το μεγάλο μου «κόλλημα» είναι το rockabilly και το rock ‘n’ roll των 1950s και των 1960s. Ακούω όμως και πολλά ακόμη είδη μουσικής, όπως τζαζ (ειδικά swing) και μπλουζ.

Για ένα συγκρότημα σαν το δικό σας, τι σημαίνει εξέλιξη, σε τι στοχεύετε; Να παίξετε πιο πιστά τα τραγούδια, να κάνετε συναυλίες εκτός Ελλάδας, κάτι άλλο;

Τ.Γ.: Εκ των πραγμάτων, έχουμε διαφορετικούς στόχους από ένα κλασικό γκρουπ, με ορίτζιναλ υλικό. Εξέλιξη για μας είναι σίγουρα όλα αυτά που ανέφερες, καθώς και το να παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια από τη δισκογραφία των Beatles. Έχουμε διάφορα πράγματα στο μυαλό μας για το μέλλον της μπάντας και ελπίζω να καταφέρουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα.

Θ.Ρ.: Σταθερός μας στόχος παραμένει, σε κάθε περίπτωση, να συνεχίσουμε να «συσπειρώνουμε» τους ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική των Beatles και να τη διαδώσουμε σε ακόμη περισσότερους.  

{youtube}NrufBvqkc2M{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured