Εύη Αργυρίου

Νέο εγχώριο συγκρότημα που χτίζει σιγά-σιγά τη φήμη του live, οι Mockbirth –ο Ted Reglis (φωνητικά & πλήκτρα) και ο Jim Ver (ηλεκτρική & ακουστική κιθάρα)– προσδιορίζονται ως «downtempo trip-hop» και αντλούν επιρροές από Radiohead, Massive Attack, Tom Waits και Nick Cave. Φέτος έβγαλαν το δεύτερό τους EP Housefly και με την ευκαιρία αυτή μας μιλούν για τη μουσική τους και για τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν...

Τι σημαίνει Mockbirth;

J.V.: Δεν σημαίνει τίποτα. Προσπαθούσαμε να βρούμε λέξεις και να τις παραλλάξουμε για να βγάλουμε κάτι που θα μας αρέσει ακουστικά. Η λέξη Μοckbirth είναι ουσιαστικά η ένωση δυο λέξεων, του mock, που σημαίνει ψεύτικο, και του birth, που σημαίνει γέννηση.

Τι είναι ακριβώς το downtempo trip hop;

T.R.: Προβληματιζόμασταν να ονομάσουμε κάπως τη μουσική που παίζουμε. Φυσικά και έχουμε προτιμήσεις, αλλά δεν γράφουμε ποτέ μόνο ένα είδος μουσικής. Το downtempo μας έλυσε τα χέρια γιατί περιλαμβάνει κάποια είδη όπως electronica και τζαζ, τα όποια χρησιμοποιούμε άμεσα ή έμμεσα. Επειδή λοιπόν περιγράφει περισσότερο από άλλα είδη αυτό που παίζουμε, προσδιορίσαμε τη μουσική μας με αυτόν τον τρόπο.

Mockbirth_2

Πώς προέκυψε το Housefly EP;

T.R.: Δεν είχαμε αποφασίσει να βγάλουμε EP. Γράφαμε κομμάτια και θέλαμε να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να τα προωθήσουμε. Διαλέξαμε τέσσερα και είπαμε να τα κυκλοφορήσουμε online μέσω κάποιων sites που έδιναν τη δυνατότητα στον ακροατή να τα αγοράσει στην τιμή που ήθελε –όπως το site Bandcamp. Αργότερα, όμως, θεωρήσαμε καλό να βγάλουμε ένα θεματικό EP για δύο λόγους: πρώτον, για να καταλάβει ο κόσμος την αισθητική μας, κάτι που φαίνεται βέβαια αρκετά στο πρώτο EP (σ.σ.: με τίτλο Mockbirth) και δεύτερον για να δείξουμε ότι έχουμε μια συνέχεια.

J.V.: Άμα δεν έχεις από πίσω κάποια δισκογραφική, όποια δουλειά και να βγάλεις είναι σαν μια παρουσίαση: είτε βγάλεις δώδεκα κομμάτια είτε τέσσερα, είναι απλά μια παρουσίαση. Οπότε προτιμήσαμε την αμεσότητα του EP από ένα άλμπουμ.

Σε τι κοινό απευθύνεστε;

J.V.: Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κοινό. Σε όποιον ακούσει τη μουσική μας και του αρέσει.

T.R.: Αυτό που προσπαθήσαμε αρχικά να κάνουμε με το να παραχωρήσουμε τα κομμάτια μας δωρεάν ήταν να μας μάθει ο κόσμος. Θεωρούμε πως υπάρχει ένα κομμάτι στο παγκόσμιο κοινό της μουσικής στο οποίο θα αρέσει η δουλειά μας. Σε αυτό απευθυνόμαστε.

Mockbirth_3

Υπάρχει σύμπνοια προθέσεων απέναντι σε ό,τι κάνετε ή συμβιβαζόσαστε σε κάποια σημεία;

J.V.: Υπάρχουν και διαφωνίες. Ό,τι παρουσιάζει ο ένας στον άλλον δεν καταλήγει πάντα να είναι το τελικό κομμάτι. Γνωρίζουμε ποιο είναι το δυνατό χαρτί του καθ' ενός και μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε.

T.R.: Παίζει βέβαια ρόλο και το είδος της μουσικής. Υπάρχουν είδη τα οποία  φτάνουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όταν συμμετέχουν πολλοί στη διαδικασία της δημιουργίας. Υπάρχουν όμως άλλα, όπως αυτό που κάνουμε εμείς, που, κατά την άποψή μου, φτάνουν στο μέγιστο αποτέλεσμα όταν επιτρέπεται στην ατομική αισθητική να βγει προς τα έξω.

Ο αγγλικός στίχος πόσο μακριά είναι από τον ελληνικό;

J.V.: Προτιμούμε τον αγγλικό στίχο για δύο συγκεκριμένους λόγους. Αρχικά γιατί μας φαίνεται πιο λυρικός και δεύτερον επειδή καμουφλάρει τα συναισθήματα πιο εύκολα. Νιώθω πολύ εκτεθειμένος όταν γράφω στα ελληνικά. Η ελληνική γλώσσα μου φαίνεται πιο άμεση και πιο ωμή, ίσως επειδή είναι η μητρική μου.

Θα βάζατε ελληνικά στοιχεία στη μουσική σας;

J.V.: Προσωπικά είμαι ανοιχτός στο να γράψω με οποιαδήποτε τεχνοτροπία. Αλλά πάντα θα είναι προσαρμοσμένη στο ύφος μας.

T.R.: Δεν έχουμε κάποιον περιορισμό. Ίσα-ίσα, προσπαθούμε να είμαστε ανοιχτοί, να ακούμε και να δημιουργούμε με ήχους που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει.

Πού δυσκολεύει και πού εξυπηρετεί το γεγονός ότι είσαστε μόνο δύο άτομα;

J.V.: Μόνο σε ένα πράγμα νομίζω ότι δυσκολεύει, στο live. Είναι πιο δύσκολο με δύο άτομα να δικαιολογήσεις οπτικά τον ήχο που ακούγεται στον χώρο.

T.R.: Εξυπηρετεί παρ' όλα αυτά στην παραγωγική διαδικασία, καθώς μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο ευέλικτοι.

Έχετε μη trip hop επιρροές;

T.R.: Έχουμε κυρίως μη trip hop επιρροές. Έχουμε μεγαλώσει με κλασική παιδεία στη μουσική, άρα αυτή ίσως να είναι και η μεγαλύτερη επιρροή.
 
J.V.: Υπάρχουν επιρροές οι οποίες δεν φαίνονται σε πρώτο άκουσμα, επειδή αφορούν τον στίχο –όπως Nick Cave, Tom Waits κ.ά.

Υπάρχει trip hop σκηνή στην Ελλάδα;

T.R.: Μπορεί να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως trip hop συγκρότημα γιατί περιγράφει περισσότερο αυτό που κάνουμε, αλλά τελειώνει εκεί το θέμα όσον αφορά εμάς και την trip hop σκηνή.  Προσωπικά, όσον αφορά στην Ελλάδα, δεν παρακολουθώ την σκηνή, τα ανάλογα συγκροτήματα και την πορεία τους. Θα μπορούσαμε να λέμε ότι παίζουμε indie ή alternative, όμως κανένας από τους δύο αυτούς ορισμούς δεν έχει σαφήνεια στο τι περιγράφει.

J.V.: Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια σκηνή στην Ελλάδα. Υπάρχει κόσμος, όμως, που παρακολουθεί το είδος.
 

{youtube}0Q6Wo9ny_XQ{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured