Αλέξανδρος Σαλαμές

Ο ηθοποιός Βλαδίμηρος Κυριακίδης και ο ράπερ Phyrosun έστησαν πρόσφατα, σε σκηνοθεσία του ενός και μουσική του άλλου, το Mnimonimus –ένα από τα πιο επίκαιρα θεατρικά έργα που είδαμε απ’ όταν η χώρα άρχισε να χορεύει στους ρυθμούς του ΔΝΤ. O Mnimonimous δεν είναι άλλος από τον Αριστοτέλη, έναν μεροκαματιάρη συντοπίτη μας, ο οποίος, όντας ο μοναδικός που διάβασε το μνημόνιο σε τούτη την ταλαιπωρημένη χώρα, καυτηριάζει με τον τρόπο του τα κακώς κείμενά μας, μην αφήνοντας τίποτα όρθιο. Στην παρακάτω συνέντευξη ο Κυριακίδης με τον Phyrosun αναλύουν «back to back» τα του φίλτατου Αριστοτέλη αλλά και τα της επαχθούς δανειακής σύμβασης. Το κοινό της Θεσσαλονίκης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το έργο κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο κινηματοθέατρο Αριστοτέλειο (ως την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη), ενώ από τα μέσα Οκτώβρη η παράσταση θα ανέβει και στην Αθήνα (στο θέατρο Προσκήνιο)...

Κλισέ, αλλά αναγκαίο στην περίπτωσή σας: πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Phyrosun: Τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη τον γνωρίζω από τη συνεργασία μας στην παράσταση Μερικοί Το Προτιμούν Καυτό, που ανέβηκε στο θέατρο Βέμπο το 1994. Παρότι τότε ήμουν πιτσιρικάς, αναπτύξαμε φιλικές σχέσεις. Μετά από χρόνια τον επισκέφθηκα στην παράσταση του Caveman κι εκεί έδεσε και πάλι το γλυκό.  Άκουσε τη δουλειά μου και, από ό,τι φάνηκε, του ήταν χρήσιμη!

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Τον Γιώργο τον γνωρίζω από παιδί.  Για λίγο χαθήκαμε, αλλά τον ξαναβρήκα μέσα από τη μουσική του, η οποία ειλικρινά με ενθουσίασε. Πολύ καιρό ήθελα να συνεργαστούμε.

Το Mnimonimous είναι ένα πρωτογενές έργο, καθώς τόσο η σκηνοθεσία και το σενάριο όσο και η μουσική επένδυση και οι στίχοι είναι δική σας (σημ.: στο σενάριο συμμετέχουν επίσης οι Ντίνος Σπυρόπουλος & Γιώργος Γαλίτης). Αισθάνεστε ότι μέσα από αυτό είχατε να προσφέρετε κάτι; Ή πρόκειται για ένα προσωπικό σας ξέσπασμα;

Phyrosun: Πάντα προσφέρεις όταν αφυπνίζεις συνειδήσεις. Από εκεί κι έπειτα, βγάζεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Όταν κάτι είναι ανθρώπινο ταυτίζεται εύκολα κανείς μαζί του.
 
Β.Κ.: Ανάγκη προσωπική και ξέσπασμα. Όλοι μας, με τον τρόπο μας, πρέπει να αντιδράσουμε.

Phyrosun_2

Πού φέρει ευθύνη τελικά ο Αριστοτέλης για την κατάσταση που τον οδήγησε να αλλάξει το όνομά του σε Mnimonimous;

Phyrosun: Ο καθένας από τη πλευρά του έχει ένα μερίδιο ευθύνης... Άλλος μεγάλο κι άλλος μικρό. Κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας και σιωπήσαμε ή επαναπαυτήκαμε όσο βλέπαμε ότι εμείς είμαστε καλά. Έτσι μια μέρα ο Αριστοτέλης ξύπνησε και κατάλαβε ότι όλο αυτό ήταν μια φούσκα, η οποία έσκασε.
 
Β.Κ.: Η ευθύνη είναι των ανεύθυνων.  Ο Αριστοτέλης κατασκευάζει τον Mnimonimous για να βρει ασφάλεια και σιγουριά.

«Πατρίδα άραξε, το ψέμα σ’  άρεσε, τις ιδεολογίες σου το χρήμα άδραξε». Εξηγηθείτε!

Phyrosun: Περάσαμε τις κόκκινες γραμμές της ηθικής μας και της ιδεολογίας μας, καθώς το χρήμα χάιδευε τις υλικές μας ανέσεις. Αριστεροί με δεξιές τσέπες, σοσιαλιστές με δεξιές βλέψεις, δεξιοί ταγμένοι στο κεφάλαιο κι ένας λαός που έδινε την ψήφο του για να βρει την άκρη του.

Β.Κ.: Τα λέει όλα ο στίχος. Το σήμερα, το χθες και το αύριο της Ελλάδας.
 
Ποια είναι η καθημερινότητα ενός μουσικού κι ενός ηθοποιού εν μέσω κρίσης; Και ποια η ελπίδα του;

Phyrosun: Ενός καλλιτέχνη δύσκολη. Θα έλεγα πως, εδώ στην Ελλάδα, η μοίρα ενός μαϊντανού είναι καλύτερη... Πάντως το παρήγορο είναι ότι, μέσα από αυτή την κρίση, θα γίνει ξεσκαρτάρισμα. Και ο καθένας θα πάρει τη θέση που του αξίζει. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ως γνωστόν, βλέπω, γράφω και το μικρόφωνο στο on.
 
Β.Κ.: Η τέχνη μας, μέσα από κοπιαστική δουλειά.

Υπήρξαν φορές που σκεφτήκατε να φύγετε από την Ελλάδα;
 
Phyrosun: Σίγουρα υπήρξαν φορές που πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό μου. Όμως αγαπάω τον τόπο μου και θα ήθελα να είμαι σε αυτούς που θα βοηθήσουν να σταθεί και πάλι στα πόδια του.
 
Β.Κ.: Πολλές…
 
Τι μπορεί να προτείνει ο Mnimonimous σε μια εποχή όπως αυτή, που ξεμείναμε και από λύσεις;
 
Phyrosun: Αυτό που μπορεί να κάνει ο Mnimonimous είναι να κοιτάει την αλήθεια στα μάτια και να αφυπνίζει. Μέσα από όλη αυτή την τρέλα που ζούμε βγαίνουν οι πιο κωμικές καταστάσεις.
 
Β.Κ.: Λύσεις υπάρχουν, δεν βολεύουν! 
 
Τελικά είναι το μνημόνιο που φταίει ή εκείνοι που έπρεπε να το διαβάσουν αλλά... δεν πρόλαβαν;
 
Phyrosun: Το μνημόνιο είναι ένα συμβόλαιο. Αυτοί που κάθονται στις καρέκλες, δεν έπρεπε να το διαβάσουν; Είναι δική μου δουλειά; Γιατί ψηφίζω; Γιατί πληρώνω φόρους; Συγνώμη για τις ερωτήσεις. Tην απάντηση ακόμα την ψάχνω!
 
Β.Κ.: Πάνω απ' όλα το μνημόνιο!

Δέκα χρόνια μετά, αν αποφασίσει να ξαναλλάξει ο Αριστοτέλης το όνομά του, ποιο πιστεύετε θα διαλέξει;

Phyrosun: Phyrosun; (γέλια)

Β.Κ.: Σέξι Αλέξης Μορφονιός Τσίπρας.

{youtube}82e6Rr29VLc{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured