Οι Mode Plagal, ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά συγκροτήματα, έχουν υπάρξει καθ' όλη τη μακρόχρονη πορεία τους συνεπείς ως προς την κατάθεση απρόβλεπτων μουσικών ιδεών, αφού κατάφεραν κατά τρόπο ανορθόδοξο να φέρουν κοντά, ανάμεσα σ’ άλλα, τη fusion με τα παραδοσιακά μας τραγούδια. Λίγο πριν το σημερινό live στο Planet Music, ο κιθαρίστας τους Κλέων Αντωνίου, παραθέτει στο Αvopolis τις απόψεις του και μιλάει για τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος…

Είστε από εκείνες τις αξιοσημείωτες περιπτώσεις συγκροτημάτων, που έκαναν τη διαφορά, φτάνοντας τους μουσικούς τους πειραματισμούς τους στα άκρα. Βλέπεις σήμερα νέους ανθρώπους στην ελληνική μουσική σκηνή που να τολμούν, να καταστρώνουν ασυνήθιστα πράγματα, να συγχωνεύουν και να συνταιριάζουν διαφορετικά μουσικά είδη?

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κάνουν πράγματα πολλά και ενδιάφεροντα, αλλά αυτά τα πράγματα γίνονται κυρίως στα σπίτια, ανάμεσα σε παρέες και φίλους, και δυστυχώς συχνά δεν έχουν την ευκαιρία να βγουν προς τα έξω. Υπάρχουν λίγοι χώροι που να διατίθενται να φιλοξενήσουν και να παρουσιάσουν νέους μουσικούς. Σε πολλούς μάλιστα, ακόμα κι αν υπάρχει η διάθεση, δεν υπάρχει η υποδομή. Αρκεί να σκεφτείς ότι το να γεμίσει μια σκηνή με 300-400 άτομα θεωρείται μεγάλη επιτυχία».

Σας πετυχαίνουμε στη μέση μιας περιοδείας στην ελληνική επαρχία,όπου η διακίνηση μουσικών ιδεών καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη. Σε ποιες πόλεις έχετε εμφανιστεί μέχρι τώρα;

«Έχουμε ήδη παίξει στον Βόλο, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και στις 3 Απριλίου θα εμφανιστούμε στα Ιωάννινα. Η αλήθεια είναι ότι όντως στην επαρχία είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη του ότι σε αρκετές πόλεις, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα, δεν υπάρχει καν χώρος για να εμφανιστούν λιγο πιο διαφορετικές μουσικές προτάσεις».

Εσύ πάντως που έχεις παίξει με τους Mode Plagal παντού, από μικρούς συναυλιακούς χώρους μέχρι μεγάλα φεστιβάλ, ποιος νιώθεις ότι είναι κάθε φορά ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των ανθρώπων που έρχονται να σας ακούσουν;

«Ο καθένας έρχεται για το δικό του λόγο. Σε άλλους αρέσει η jazz, πιο εναλλακτικά ηχοχρώματα, σε άλλους πάλι αρέσει η παραδοσιακή μουσική, σε άλλους το πάντρεμα αυτών των δύο. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που δεν δέχονται αυτή τη μεταμόρφωση της παραδοσιακής μουσικής, αλλά η αλήθεια είναι ότι η παράδοση δεν είναι κάτι στάσιμο, συνεχώς πρέπει να εξελίσσεται».

Γενικά, θεωρείς ότι μέσα σου κυριαρχεί η δυτική ή η ανατολική μουσική αντίληψη;

«Ούτε το ένα ούτε το άλλο θα έλεγα. Και από άποψη παιδείας και από άποψη ενασχόλησής μου, δεν υπερτερεί η μία της άλλης. Ο ήχος του Iggy Pop μπορεί άνετα να σμίξει με μελωδίες του Σούκα παιγμένες με ηλεκτρικά όργανα. Εξάλλου, αυτό που λέγεται ότι η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι πολιτισμών ισχύει πέρα για πέρα. Οπότε και τα δύο συνυπάρχουν μέσα μας. Σήμερα ειδικότερα, που ζούμε σ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, έχουμε πρόσβαση σε μουσικές προτάσεις απ' όλο τον κόσμο. Μπορούμε να ανακαλύψουμε ακόμα και την παραδοσιακή μουσική ενός απομακρυσμένου νησιού στην Ινδονησία».

Στις 28 Μαρτίου θα σας απολαύσουμε ζωντανά στην Αθήνα. Αμέσως μετά και ύστερα από το πέρας της περιοδείας σας ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

«Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε μια φάση ανασύνθεσης, αφού όλα τα μέλη της μπάντας είμαστε πια εγκατεστημένοι στην Αθήνα, οπότε προσπαθούμε να βάλουμε σε σειρά τα επόμενα πράγματα τα οποία θέλουμε να κάνουμε. Εκτός από το live της Παρασκευής, όπου θα παίξουμε παρέα με τον Τάκη Μπαρμπέρη, θα ακολουθήσουν άλλες 4 εμφανίσεις στην Αθήνα στις 11-12 και 18-19 Απριλίου, με τον Μιχάλη Σιγανίδη. Στη συνέχεια θέλουμε να δουλέψουμε με τους Βόσπορος πάνω σ' ένα album με θέμα την Καππαδοκία, που θα περιέχει δικές μας κυρίως συνθέσεις, καθώς και σ'ένα αφιέρωμα για τα αρβανίτικα τραγούδια μαζί με τον Θανάση Μωραΐτη».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured