Η περιστροφή ενός άλμπουμ πάνω σε ένα πικάπ με σταθερή ταχύτητα 33 1/3 στροφές το λεπτό, είναι μία κίνηση που σημάδεψε την ποπ κουλτούρα. 

Οι εκδόσεις Οξύ, σε συνεργασία με το Avopolis, παρουσιάζουν με μεγάλη χαρά στο ελληνικό κοινό τη διεθνώς αγαπημένη μουσική σειρά βιβλίων ‘’33 ⅓’’, που επικεντρώνεται σε δίσκους-ορόσημα της ροκ –και όχι μόνο– μουσικής, από τους Beatles, τους Rolling Stones, τους Led Zeppelin, τον Elvis Presley, τον Bob Dylan και τον Miles Davis μέχρι τους Joy Division, τους Public Enemy, τους Metallica, τον Tom Waits, τον Brian Eno και πολλούς ακόμη. Μέσα από συνεντεύξεις με δημιουργούς και συντελεστές, προσωπικές αφηγήσεις και διεξοδικές μουσικές αναλύσεις, συγγραφείς και κριτικοί συνεισφέρουν στη σειρά ‘’33 ⅓’’ φωτίζοντας το ιστορικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο του κάθε δίσκου, καθώς και άγνωστες πλευρές της σύνθεσης, της ηχογράφησης και της απήχησης των άλμπουμ που σημάδεψαν την παγκόσμια μουσική σκηνή, έδωσαν το έναυσμα για καλλιτεχνικά και κοινωνικά κινήματα, επέδρασαν καταλυτικά στη σύγχρονη μουσική ιστορία και κοσμούν διαχρονικά τις δισκοθήκες βινυλίου εκατομμυρίων μουσικόφιλων σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της ελληνικής τους έκδοσης, την οποία επιμελείται ο Μάκης Μηλάτος, τα βιβλία έχουν μεταφραστεί από γνώστες της μουσικής και προλογίζονται από καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς δημοσιογράφους, των οποίων τα κείμενα -συνδυασμός βαθειάς γνώσης και αγάπης για το αντικείμενο- αξίζουν από μόνα τους ειδική μνεία. Συμπληρωματικά στη σειρά «33 1/3» οι εκδόσεις Οξύ συνεχίζουν τη δημιουργία μιας σειράς από μουσικές μονογραφίες ελληνικών άλμπουμ που έγραψαν τη δική τους, σπουδαία, Κυκλοφορούν: το βιβλίο του Γιώργου I. Αλλαμανή για το εμβληματικό Φλου του Παύλου Σιδηρόπουλου και του γκρουπ Σπυριδούλα, του Χριστόφορου Κάσδαγλη για Το Βρώμικο Ψωμί του Διονύση Σαββόπουλου και του Αλέξη Βάκη για τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι. 

Φιλοξενούμε μερικούς από τους προλόγους-κομψοτεχνήματα όλων αυτών των βιβλίων στις σελίδες του Avopolis, σκεπτόμενοι ότι αυτές οι συναρπαστικές ιστορίες εμβληματικών δίσκων ίσως σας δώσουν την ιδέα να κάνετε δώρο κάποιο βιβλίο της σειράς σε αγαπημένα σας πρόσωπα ή στον εαυτό σας.  Σειρά σήμερα έχει το κείμενο της DJ και ραδιοφωνικής παραγωγού Θέκλας Τσελεπή για το «Φλου» του Παύλου Σιδηρόπουλου με τους Σπυριδούλα.

 

ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ – ΦΛΟΥ

Παύλο,

σου γράφω από το σπίτι στην Αθήνα που παραμένει τρελή, ολοφώτιστη τη νύχτα, τη μέρα σκοτεινή.

Τα φυτά στο μπαλκονάκι μου έχουν σαλτάρει. Νοέμβρης μήνας κι είναι σαν άνοιξη. Ανθίζουνε ξανά, λίγο πριν τον χειμώνα που όπως ξέρουμε καλά, θα έρθει ένα βράδυ ξαφνικά.

Για την ώρα, η ευεπίφορος φύσις των, ακολουθεί τον ήλιο και ο μήνας έχει εννιά.

Παύλο,

τώρα που το σκέφτομαι, κάπως έτσι διέλαθες την προσοχήν των γονέων και ξεπήδησες ως «άνθος τού κακού» αδιαφορώντας για την ημερολογιακή πραγματική πραγματικότητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών της εποχής σου τραβώντας κατά πάνω, προσφέροντας κι αναζητώντας τη δική σου ανθοφορία πικρό μπουκέτο παπαρούνες νέκταρ παυσίλυπο και οραματικό. Οργώνοντας τους δρόμους, καταπατώντας κι αδιαφορώντας για χιλιάδες νόμους.

Αναστολείς του τρόμου και του χρόνου αδυσώπητες αναμονές υπόγεια καταφύγια σ’ ένα ακίνητο πεδίο τού μεσοδιαστήματος, μέχρις ότου απαντήσει επιτέλους «ο άνθρωπος» και να νιώσουμε ωραία και καλά μέχρι την επόμενη φορά.

Παύλο,

μετά θλίψεως σε πληροφορώ ότι αν και δεν έχει βρεθεί καμία θεραπεία για την άγνωστη αρρώστια, εν τούτοις έχει πλέον κι αυτή πιστοποιηθεί, καθώς και πλείστες ταραχές διαταραχές παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, που παραμένουν κλεισμένες στο ψυγείο. Τα κλειδιά τα κρατά η μαμά, ο μπαμπάς κυκλοφορεί ακόμα με σακουλάκια των τριάκοντα και επιβάλλει αγοράζοντας σιωπή. Κρίμα που δεν είσαι τριγύρω να δεις κι εσύ και να θαυμάσεις τα πιστοποιημένα άνευ διδασκάλου 6μηνα σεμινάρια και υπερπλούσια διάσπαρτα διαδικτυακά (και όχι μόνο) συμβουλευτικοφροντιστικά Μόρλοκς και αναγνωρισμένα κέντρα όπου οι ασθενείς μπορούν αφού πληρώσουν κι εφ’ όσον πληρούν τις προϋποθέσεις, να ουρλιάξουν σιωπηλά. Σε ειδικές εξαιρετικές περιπτώσεις, αγιοποιούνται.

Παύλο,
φίλε, μ’ εκείνη την ιδέα που έλεγες, δεν προχώρησε τελικά το πράγμα. Τη στεγανοποίησαν πράγματι, όμως η μέθοδος δεν απέδωσε. Η ιδέα παραμένει λοιπόν στεγασμένη και στεγανοποιημένη και εκτίθεται Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή σε ειδικό χώρο για προσκύνημα.

Τρίτη Πέμπτη Σάββατο, την αμολάνε και οργανώνουν κυνομαχίες, καταλαβαίνεις, όποιος προλάβει ν’ αρπάξει το κόκκαλο, προκαλώντας στους πολίτες πανικό! Τις Κυριακές κι ενώ γυρνάμε μοναχοί, συναντάμε ξέμπαρκους θεούς, άστεγους, παρίες και τρελούς κι όταν σκοτεινιάζει ξεχύνονται απ’ τα υπόγεια μαύροι ποντικοί μ’ ελληνικές σημαίες και σταυρούς κι έτσι τρέχουμε γυμνοί μέσα στο κρύο και για να μη στα πολυλογώ, από τη διαδήλωση φεύγουμε με τη γεύση τού μισού.

Παύλο,
ήταν μεγάλη μαλακία να πιστέψουμε ότι θάψαμε όλους τους νεκρούς γιατί όσο λείπεις φίλε, να ξέρεις έχουμε θάψει πολλούς και τελειωμό δεν έχει. Είναι και η ηλικία βλέπεις... Όμως παρ’ όλο το θανατικό, πάντα κάποιον θα βρίσκεις να τα λες κι ας τρέχει ο άνεμος μπροστά.

Παύλο,
αν σε ζάλισα και βαριέσαι να το διαβάσεις όλο, κράτα αυτό:

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟΣΟ ΚΡYΟ ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ

Σε φιλώ πολύ

Θέκλα
Y.Γ. Σου στέλνει φιλιά και ο θείος σου.

Θέκλα Τσελεπή

 

Το Παύλος Σιδηρόπουλος & Σπυριδούλα «Φλου» του Γιώργου Ι. Αλλαμανή κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Οξύ και το Avopolis.

[Αγορά]

 

33 1/3: Μία σειρά βιβλίων για κορυφαίους δίσκους που διαβάζεται δυνατά

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured