Στον Νορβηγό συγγραφέα και δραματουργό Γιον Φόσε (Jon Fosse) απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2023, όπως ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη «για τα καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 950.000 ευρώ.

Pixel

Ο Φόσε γεννήθηκε το 1959 στο Haugesund της Νορβηγίας και από τα μέσα της δεκαετίας του '70 ζει στο Μπέργκεν. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και δίδαξε στην Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής. Το 1983 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Κόκκινο, μαύρο», ενώ ακολούθησαν πολλά ακόμη μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, δοκίμια, αλλά και παιδικά βιβλία.

Το 1994 ήρθε το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο «Και δε θα χωρίσουμε ποτέ», ενώ ακολούθησαν τα «Κάποιος θα έρθει», «Το παιδί», «Το όνομα», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Ίψεν, «Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της», «Όνειρο φθινοπώρου», «Μια μέρα καλοκαιριού», «Παραλλαγές θανάτου», «Χειμώνας», «Τόσο όμορφα», «Κορίτσι στον καναπέ» και πολλά άλλα.

Τον Αύγουστο του 2000 του απονεμήθηκε το Θεατρικό Βραβείο του Βορρά και τον Δεκέμβριο του 2003 χρίστηκε Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής.

Μετά την ανακοίνωση του βραβείου, ο ίδιος δήλωσε: «Είμαι συγκλονισμένος και ευγνώμων. Θεωρώ πως είναι μια ανταμοιβή για τη λογοτεχνία που στοχεύει πάνω από όλα να είναι λογοτεχνία, χωρίς άλλη σκέψη».

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί αρκετά βιβλία του.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured