Το αστυνομικό ή νουάρ μυθιστόρημα, αποτελεί εκείνη την κατηγορία βιβλίου που αδίκως έχει κατηγορηθεί διαχρονικά ως «ελαφριά», σημαίνοντας για πολλούς με την έλευσή του το τέλος της λεγόμενης «αστικής» λογοτεχνίας. Ο Bertolt Brecht το ειρωνεύεται σε σειρά κειμένων του, ο Edmund Wilson το απεχθάνεται ανοιχτά και οι λογοτεχνικοί κύκλοι ακόμη και στις μέρες μας το αντιμετωπίζουν ως ανάγνωσμα Β’ κατηγορίας. Όμως το νουάρ μυθιστόρημα, με την απόδρασή του από τον λογοτεχνικό κανόνα, ήταν εκείνη η κατηγορία λογοτεχνικού έργου που κατόρθωσε να σχολιάσει ζητήματα ολόκληρης της κοινωνίας, της κουλτούρας και της σύγχρονης εποχής, που καμία άλλη κατηγορία βιβλίου δεν θα μπορούσε (ή μάλλον δεν θα τολμούσε) να προσεγγίσει.

Από το γαλλικό νουάρ του Simenon και τα hard-boiled Αμερικανικά αστυνομικά του Raymond Chandler, μέχρι την παράδοση της Λατινικής Αμερικής και της Σκανδιναβίας, το νουάρ μυθιστόρημα διαθέτει μερικούς από τους πιο φανατικούς αναγνώστες και αναγνώστριες στον κόσμο και το καλοκαίρι είναι χωρίς αμφιβολία η εποχή του. Ακολουθούν έξι νουάρ προτάσεις του Avopolis για τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου, αλλά και μια ακόμη – από έναν μαιτρ του είδους – που θα σας συναρπάσει.

 

Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ του Δημήτρη Μαμαλούκα

Εκδόσεις Κέδρος

 mamaloukas

«Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στη Νέα Υόρκη ο Ρέι Στέμπινς, φανατικός συλλέκτης βιβλίων του Στίβεν Κινγκ, θα συναντηθεί με την Κριστίν, μια όμορφη και μυστηριώδη κοπέλα που θα του πουλήσει μια παλιά φωτογραφία του συγγραφέα. Ο Ρέι θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα ότι το νέο του απόκτημα μπορεί να τον οδηγήσει στο πιο σπάνιο βιβλίο του Κινγκ, ένα βιβλίο-φάντασμα που τύπωσε στο Μόντρεαλ κάποιος Τζον Σούτερ αφού έκλεψε το χειρόγραφο από τον διάσημο συγγραφέα. Ο Ρέι θα μοιραστεί το μυστικό του με τον καλύτερό του φίλο και όταν πιστεύει ότι έχει βρει τον δρόμο για το βιβλίο θα συμβεί ένα απίστευτο έγκλημα». Αυτά μας λέει η σύνοψη του Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ του βραβευμένου και πολυγραφότατου Δημήτρη Μαμαλούκα, ο οποίος επιστρέφει με ένα νέο αστυνομικό μυθιστόρημα μετά τον απολαυστικό Κρυφό Πυρήνα των Ερυθρών Ταξιαρχιών και το Τα Πτώματα Δεν Πληρώνουν.

 

Ματωμένη Σελήνη του Jo Nesbo

Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

nesbo-blood 

Ο Jo Nesbo είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων της τελευταίας δεκαετίας και επιστρέφει για ακόμη μια φορά με μια περιπέτεια του αγαπημένου χαρακτήρα του, Χάρι Χόλε. Στο 13ο βιβλίο της σειράς, εκείνος βρίσκεται στο Λος Άντζελες, έχοντας δει προηγουμένως τη ζωή του να διαλύεται. Ο ίδιος έχει αποφασίσει να εξαφανιστεί από τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και από τον ίδιο του τον εαυτό, όμως η πραγματικότητα θα είναι για μια ακόμη φορά διαφορετική. Κι αυτό καθώς ο Χάρι Χόλε θα κληθεί να βοηθήσει μια ηλικιωμένη ηθοποιό που θα βρεθεί στο διάβα του, η οποία και προσπαθεί να γλιτώσει από ένα καρτέλ ναρκωτικών. Όλα αυτά, όσο πίσω στο παγωμένο Όσλο δύο γυναίκες αγνοούνται, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

 

Η Εξέγερση των Καρυάτιδων του Πέτρου Μάρκαρη

Εκδόσεις Κείμενα

 m

Ο «δικός μας» Πέτρος Μάρκαρης επιστρέφει με μια ακόμη περιπέτεια του αστυνόμου Χαρίτου, η οποία μάλιστα σκαρφάλωσε και πολύ σύντομα στην λίστα των best sellers της γειτονικής Ιταλίας με το που κυκλοφόρησε. Στην Εξέγερση των Καρυάτιδων, μια αντιπροσωπεία ξένων επενδυτών επισκέπτεται την Ελλάδα με σκοπό να εκμεταλλευτεί τους αρχαιολογικούς της χώρους μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Η κυβέρνηση επικροτεί τα σχέδιά τους, όμως μια ομάδα γυναικών οργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που δεν θα αρέσουν καθόλου στους υποστηρικτές του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος. Όλα αυτά όσο, ο αστυνόμος Χαρίτος προάγεται σε Διευθυντή Ασφάλειας Αττικής και τη θέση του προϊσταμένου του Τμήματος Ανθρωποκτονιών καταλαμβάνει για πρώτη φορά γυναίκα, η αστυνόμος Αντιγόνη Φερλέκη. Και με άκρως ειρωνικό τρόπο, η ίδια θα κληθεί με τη μία να διαλευκάνει τρεις γυναικοκτονίες…

 

Μια Εύκολη Υπόθεση του Paco Ignacio Taibo II

Μετάφραση: Δήμητρα Σταυρίδου

Εκδόσεις Έρμα

 t

Μετά τους Αρχάγγελους, το Προσκλητήριο Ηρώων και Το Μυστήριο Της Αράχνης, οι εκδόσεις Έρμα επιστρέφουν με ακόμη ένα μυθιστόρημα του σπουδαίου θεμελιωτή του σύγχρονου latin noir, Paco Ignacio Taibo II, στο οποίο παρακολουθούμε ακόμη μια περιπέτεια του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ Έκτορ Μπελασκοαράν Σάιν. Ο ίδιος, έπειτα από τον θάνατο της μητέρας του και μια σειρά από αποκαλύψεις για την κρυφή ζωή του πατέρα του, καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τρεις υποθέσεις με φόντο για ακόμη μια φορά την μυστηριώδη και γεμάτη έγκλημα Πόλη του Μεξικού. Και στη νέα αυτή περιπέτειά του, θα αναζητήσει ακόμη και τον λαϊκό ήρωα και ηγέτη της Μεξικανικής Επανάστασης, Εμιλιάνο Ζαπάτα, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες που τον θέλουν ζωντανό…

 

Η Στρατηγική του Πεκινουά του Αλέξις Ραβέλο

Μετάφραση: Ασπασία Καμπύλη

Εκδόσεις Carnívora

carnivorapequines 

Έχει κερδίσει το βραβείο LeeMisterio 2013, το βραβείο Dashiell Hammett 2014, το βραβείο Novelpol και το βραβείο Tormo και το 2019 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Έλιο Κιρόγα. Η Στρατηγική του Πεκινουά του Αλέξις Ραβέλο μεταφράζεται επιτέλους στα ελληνικά από τις εκδόσεις Carnívora, που ειδικεύονται στο νουάρ της Λατινικής Αμερικής. Και στο εν λόγω βιβλίο παρακολουθούμε το αυτοκτονικό σχέδιο τριών απλών ανθρώπων, όταν εκείνοι αποφασίζουν να ληστέψουν μια φατρία ναρκέμπορων, σε ένα νησί απ’ όπου δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα διαφυγής.

 

Η Νύχτα Που Έπεσε Στις Ψυχές Μας: Γένοβα, 2001 του Frédéric Paulin

Μετάφραση: Μαριάννα Μαντά

Εκδόσεις Πόλις

e

Μισό εκατομμύριο διαδηλωτών συνέρρευσαν τον Ιούλιο του 2001 στη Γένοβα της Ιταλίας, στα πλαίσια της συνέλευσης των G8, δηλαδή των οχτώ ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Σκοπός τους η διαμαρτυρία απέναντι σε ένα σύστημα ολοένα και αυξανόμενων ανισοτήτων, όπου η άγρια όψη του καπιταλισμού του νέου millennium έμοιαζε να έχει ήδη εμπεδωθεί. Παρών στη Γένοβα ήταν τότε ο Frédéric Paulin, ο οποίος εμπνεύστηκε από τα γεγονότα που θα άφηναν πίσω 600 τραυματίες και θα οδηγούσαν στη δολοφονία του 23χρονου τότε Carlo Giuliani, ο οποίος θα έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα ενός καραμπινιέρο. Στο μυθιστόρημά του,  Η Νύχτα Που Έπεσε Στις Ψυχές Μας: Γένοβα, 2001, κεντρικοί ήρωες είναι ο Βαγκ και η Ναταλί, δυο νεαροί Γάλλοι οργανωμένοι στην Άκρα Αριστερά, που θα βρεθούν κι αυτοί στους δρόμους της φωτιάς, αισιοδοξώντας για το αύριο. Όμως η πρωτοφανής αστυνομική βία των ημερών θα τους φέρει αντιμέτωπους τόσο με τα προσωπικά τους διλήμματα, όσο και με την πραγματικότητα που είχαν υποτιμήσει. Και σε αυτήν θα επιστρέψουν αληθινά αλλαγμένοι. Το βιβλίο τιμήθηκε το 2022 με το βραβείο Μystère de la critique.

 

Ασκήσεις της Μνήμης του Andrea Camilleri

Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού

Εκδόσεις Πατάκης

kamilleri

Για το τέλος, όχι ένα νουάρ μυθιστόρημα, αλλά ένα βιβλίο γραμμένο από μια πολύ αγαπημένη πένα που μας χάρισε εμβληματικά αστυνομικά έργα. Ο Andrea Camilleri, στα 91 του χρόνια και όντας πια σχεδόν τυφλός, επιχειρεί να ανατρέξει στις εικόνες της μνήμης του. Ο ίδιος υπαγορεύει όσα του έρχονται στον νου, δημιουργώντας 23 ιστορίες σε 23 ημέρες, που μας γυρνούν πίσω στην ιστορία της Ιταλίας, τόπου καταγωγής του ίδιου όπως και του θρυλικού επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, οι αναγνώστες ταξιδεύουν πίσω στην ημέρα που ο Μουσσολίνι κήρυξε τον πόλεμο, στη Σικελία του Camilleri και στην πολύβουη δεκαετία του 1960. Τις ιστορίες συνοδεύουν τα σχέδια έξι καταξιωμένων Ιταλών εικονογράφων, οι οποίοι επιχειρούν να εκφράσουν οπτικά το συναίσθημα του βιβλίου. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured