View More

10 μουσικά βιβλία ψάχνουν επειγόντως μεταφραστή

Bιβλία από τις πένες του Greil Marcus, του Lester Bangs, του John Savage και του John Peel, ιστορίες για το rock'n'roll, το punk, τη reggae, τη jazz που πολύ θα θέλαμε να μεταφραστούν και στα ελληνικά. Του Θανάση Μήνα.

Θανάσης Μήνας
Θανάσης Μήνας

Σε αντίθεση με προηγούμενες εποχές, όπου τα πράγματα ήταν πιο στείρα, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα βιβλία που αφορούν την παγκόσμια μουσική και μεταφράζονται στα ελληνικά. Ας σημειωθούν, συστηματικά,  οι εκδόσεις της Brainfood/Οξύ (σειρά 33+1/3, David Bowie κ.ά), οι εκδόσεις Κουκίδα (O ήχος της Πόλης, Από τους Velvets στους Voidoids κ.ά). Όμως παραμένουν πολλά σημαντικά βιβλία που αναμένουν μεταφραστή και εκδότη στα ελληνικά. 

 

1. Mystery Train – Greil Marcus

1_-greil-marcus

Ο Elvis, o Dylan και οι Band, μαζί και ο Sly Stone, συνθέτουν το πορταίτο μιας Αμερικής που φιλτράρεται εν μέσω “Μόμπι Ντικ” και της “Δημοκρατίας στην Αμερική” του Alexis De Tockville. Ο σημαντικότερος κοινονιωλόγος του rock ‘n’ roll, ένας από τους ομόηχους του Thomas Pynchon και του David Foster Wallace.

 

2. Psychotic Reactions and Carburetor Dung -  Lester Bangs

2_lester-bangs

Αντλεί τον τίτλο από το ομώνυμο κομμάτι των Count 5 (1966). Συμμέτοχος με τον Greil Marcus στην εναλλακτική εκδοτική περιπέτεια του Creem (φυγάδες από το Rolling Stone) ο Bangs μπορούσε με τη γραφή του να επικαλεστεί τόσο την Blondie, όσο και έναν ανώνυμο αντι- ήρωα που προκάλεσε εξεγέρσεις τον 19ο αιώνα έως να φτάσουμε στους Velvets και στο punk. “I miss Lester”, μου είπε ο Marcus, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο Avopolis, πριν από μερικά χρόνια.

 

3. England’s Dreaming – John Savage

3_jon-savage

Είναι το απόλυτο βιβλίο για το αγγλικό punk. Ο Savage είναι σπουδαίος συγγραφέας, ο οποίος, ως ιστορικός, έχει καταπιαστεί με την προιστορία του είδους. Τρομάζει βέβαια η έκταση – 600 σελ. μεγάλο σχήμα στα αγγλικά, σημαίνει 800 και βάλε στα ελληνικά.

 

4. Bass Culture – Lloyd Bradley

4_bass-culture

Δεν καταγράφει την ιστορία της reggae, εν μέσω ska και rockstady, αλλά συνιστά και μια ιστορική αναδρομή στην περίοδο της αποικοκρατίας, του δουλεμπόριου και των πολυτάραχων χρόνων που συγκλόνισαν το νησί – πάντα με άξονα τη μουσική- στα χρόνια της ανεξαρτησίας.   

 

5. The  Dark Stuff – Nick Kent 

5_nick-kent

Ο Kent, σύντροφος για ένα φεγγάρι της Chrissie Hyde, είναι περισσότερο γνωστός από τις «μαλακίες του Sid Vicious». Ο Kent όμως ήταν εξαίρετος και προπάντων δεισδυτικός γραφιάς κυρίως για το NME, με ένα παλμαρέ που εκτείνεται από τον Syd Barrett έως τους Stοne Roses.

 

6. Redemption Song: The Definitive Biography of Joe Strummer - Chris Salewicz

6_joe-strummer

H απόλυτη βιογραφία του Joe Strummer. Ο συγγραφέας, έμπιστος φίλος του, τον συνοδεύει από τις μέρες μετά τη διάλυση των Clash ως την αναγέννηση του Strummer στα μεγάλα αγγλικά φεστιβάλ.

 

7. Margrave of the Marshes – John Peel

7_john-peel

Η αυτοβιογραφία του σπουδαιότερου rock ραδιοφωνικού παραγωγού, ever (στα καθ’ υμάς ο Χρήστος Δασκαλόπουλος). Οξυδέρκεια διακρίνει τον Peely, μαζί με εναγώνια, ζηλευτή και εν τέλει αναζωογοηνητική αναζήτηση του «νέου».

 

8. John Coltrane & Black America’s Quest For Freedom – Leonard L. Brown

8_john-coltrane

Όσο θέριευε η αγανάκτηση και η διαμαρτυρία των Αφροαμερικανών στα χρόνια του ’60, αναζητώντας τρόπους έκφρασης στα χνάρια της Μητέρας Αφρικής, άλλο τόσο οι αγωνίες και το άλγος τους εκφέρονταν από το σαξόφωνο του ‘Trane.  

 

9. There’s a Riot Going On – Phil Doggett

9_peter-doggett

Το εξεγερτικό πνεύμα του ’60 συνυφασμένο με τη μουσική; Τι συνδέει τον Μάη του 68, την Άνοιξη της Πράγας, την Αντικολτούρα της Καλιφόρνια, το tropicalisimo; Ο Dylan, οι Jefferson Airplane, οι Velvet Underground, o Caetano Veloso.

 

10. Please Kill Me – Legs McNeil & Gillian Mc Cain

10_please-kill-me

Η προφορική ιστορία του αμερικανικού punk εκφέρεται από τη γλώσσα των πρωταγωνιστών της: o Joey Ramone, o David Byrne, ο Tom Verlaine, η Debbie Harry & more, καταθέτουν μαρτυρίες. Θαυμάσιο editing που τοποθετεί τις προφορικές αφηγήσεις σε χρονολογική σειρά.

avopolis_google_news

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους πιο σπουδαίους συγγραφείς της αμερικανικής μεταπολεμικής ...

Με αφορμή τη νέα σειρά του Amazon "Daisy Jones & The Six", ο Θανάσης Μήνας θυμάται την ιστορία

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα αγώνα για όλες τις γυναίκες και τις θηλυκότητες στον κόσμο, η Ναταλία

FEATURED TODAY

Στο νέο του Diggin ο Ζώης Χαλκιόπουλος ξεκινάει από το Ανδρομέδα FM και προσγειώνεται σε μια πιο άγρια εκδοχή του από τα Γιάννενα του 1990 με τις σκοτεινές ευλογίες της δεκαετίας του '80. 

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του album Γεννηθήκαμε Χθες  και λίγο πριν την πρώτη ζωντανή παρουσίαση του στο ΙΛΙΟΝ Plus στις 24 Μαρτίου ο Μπάμπης Παπαδόπουλος μας μιλάει για την ποίηση, τη μελοποίηση και κάποια σημεία των καιρών και της τέχνης. 

Με αφορμή την επιστροφή της στον αγγλικό στίχο, εννέα ολόκληρα χρόνια μετά το Secret In The Dark, η Monika μιλά στην Εύη Χουρσανίδη για το τι σημαίνει για εκείνη αυτό το comeback, για τη χορτάτη ζωή της σε Ελλάδα και Αμερική, για περηφάνεια και προκαταλήψεις, για το high της επιτυχίας και για τις αλλαγές που έφερε στη ζωή της η μητρότητα.

Top