Απρίλιος. Spring clean και ανανέωση σπιτιού, τραπεζάκια έξω, εξορμήσεις εκτός πόλης, πριν από διακοπές, αρνί, τσουρέκια. Κατά τα άλλα, η To Do List μπορεί να γεμίσει και με όλα τα παρακάτω:

5 ταινίες να δείτε

4/4: Stop Making Sense: Ένας άντρας ανεβαίνει στη σκηνή με μια κιθάρα, και τον περιμένει ένα κασετόφωνο. Πατάει το play και ξεκινάει να τραγουδάει. Ο άντρας αυτός ονομάζεται David Byrne, η μπάντα του είναι οι Talking Heads, και το τραγούδι είναι το Psycho Killer. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, ο κόσμος όλος αλλάζει… Μία από τις σπουδαιότερες συναυλιακές ταινίες όλων των εποχών, στην οποία ο Jonathan Demme (Η Σιωπή των Αμνών) καταγράφει στιγμιότυπα από τις τρεις συναυλίες των Talkin Heads στο Pantaged Theater του Hollywood το Δεκέμβριο του 1983. 40 χρόνια αργότερα, η Α24 την ξαναφέρνει στις αίθουσες σε επετειακή επανέκδοση 4k.

11/4: Back To Black: H πρωτοεμφανιζόμενη στον κινηματογράφο 27χρονη Βρετανίδα ηθοποιός Marisa Abela υποδύεται την Amy Winehouse -και ερμηνεύει η ίδια τα τραγούδια της ταινίας- στην βιογραφική ταινία της Sam Taylor-Johnson, η οποία αφηγείται το χρονικό της δημιουργίας ενός από τα πιο θρυλικά μουσικά άλμπουμ όλων των εποχών. Στο soundtrack και ένα τραγούδι που έγραψε ο Nick Cave ειδικά για την ταινία, με τίτλο “Song For Amy”.

11/4: Τοτέμ: Ένα επτάχρονο κορίτσι ετοιμάζεται, μαζί με την ευρύτερη οικογένειά της, να γιορτάσουν τα γενέθλια του πατέρα της. Καθώς οι πυρετώδεις προετοιμασίες δίνουν θέση στο πάρτι που ακολουθεί, το κοριτσάκι συνειδητοποιεί ότι η γιορτή αποτελεί ταυτόχρονα έναν μελαγχολικό αποχαιρετισμό και πως η αληθινή αγάπη απομένει μοναδικό καταφύγιο και παρηγοριά κόντρα στις μεγάλες θλίψεις αυτού του κόσμου. Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου και επίσημη πρόταση του Μεξικό για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Η ταινία της Lila Aviles προβλήθηκε τους τελευταίους μήνες σε 25 (!) διεθνή φεστιβάλ.

18/4: Εμφύλιος Πόλεμος: Μία φωτορεπόρτερ και μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων ακολουθούν μία γεμάτη αδρεναλίνη διαδρομή στην κατακερματισμένη Αμερική του κοντινού μέλλοντος, η οποία ισορροπεί στο χείλος του γκρεμού. Με budget 50 εκατομμύρια δολάρια, η νέα ταινία του Alex Garland (28 Μέρες Μετά, Ex Machina, Αφανισμός) με τους Kirsten Dunst, Wagner Moura, Nick Offerman και Jesse Plemmons, αποτελεί την πιο ακριβή παραγωγή της A24.

11/4: Ghostbusters: Η Αυτοκρατορία του Πάγου: Στον χαρακτηριστικό πυροσβεστικό σταθμό της Νέας Υόρκης και το άκρως απόρρητο εργαστήριο που έχει στηθεί εκεί με αποστολή το κυνήγι φαντασμάτων, νέοι και παλιοί Ghostbusters συνεργάζονται για να προστατέψουν την πόλη τους και να σώσουν τον κόσμο από μια δεύτερη Εποχή των Παγετώνων. Dan Aykroyd και Bill Murray επιστρέφουν στους εμβληματικούς τους ρόλους, Paul Rudd, Carrie Coon και Kumail Nanjiani συμπληρώνουν το cast και το franchise αναβιώνει για άλλη μια φορά και μάλιστα στην επέτειο των 40 ετών της σειράς.

5 events να πάτε

6/4: Με ολοκαίνουργιο άλμπουμ (Σουπερήρωες) μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, οι MIKRO εμφανίζονται στο Arch Club Live Stage για ένα εορταστικό και νοσταλγικό live. Μαζί τους οι Lip Forensics και τα Echo Tides. Περισσότερα εδώ.

11/4: «Ανατέλλω» στο Gazarte: O Γιάννης Αγγελάκας προτείνει δημιουργούς της νεότερης γενιάς και μοιράζεται τη σκηνή μαζί τους, σε μια αναπάντεχη μουσική συνάντηση με Παιδί Τραύμα, Sophie Lies και Turboflow3000. Περισσότερα εδώ.

22/4: H επιδραστική σταρ της ηλεκτρονικής μουσικής Jlin -προτεινόμενη το 2023 για βραβείο Πούλιτζερ, για τη σύνθεσή της Perspectives- εμφανίζεται στο Ωδείο Αθηνών, καλεσμένη του Plisskën. Περισσότερα εδώ.

26/4: Η μισή Ιρανή-μισή Ολλανδή ιέρεια της avant-pop Sevdaliza, με τις περγαμηνές και τα εκατομμύρια streams, εμφανίζεται για πρώτη φορά ζωντανά στην Ελλάδα στο Gagarin 205. Μια παραγωγή του Ejekt. Περισσότερα εδώ.

27/4: Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Sivert Høyem ανεβαίνει στη σκηνή του Floyd για μία βραδιά που υπόσχεται να είναι «η πιο προσωπική, η πιο οικεία, η πιο ζεστή των τελευταίων ετών». Περισσότερα εδώ.

Μείνετε συντονισμένοι στην ατζέντα και τα συναυλιακά νέα του Avopolis (διεθνή και ελληνικά) για πολλά περισσότερα live music events.

5 σειρές να παρακολουθήσετε

Ripley: Φυσικά μετά το Άγνωστοι Μεταξύ Μας θέλουμε να βλέπουμε οτιδήποτε συμπεριλαμβάνει το όνομα του Andrew Scott, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τηλεοπτική διασκευή του Ταλαντούχου Κύριου Ripley (Anthony Minghella, 1999) σε (ασπρόμαυρη ) μίνι σειρά, με συμπρωταγωνιστές τον Johnny Flynn και την Dakota Fanning. Στο trailer, πολύ ταιριαστά το "The Great Pretender" του Roy Orbison. Από 4 Απριλίου στο Netflix.

Sugar: «Los Angeles. Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ. Μια μυστηριώδης εξαφάνιση. Ο Colin Farrell είναι ο John Sugar Αρκεί αυτή η λακωνική περιγραφή (ή εδώ που τα λέμε και απλά η αναφορά στο όνομα Colin Farrell) για να συντονιστούμε στους δέκτες μας. Στο trailer, για extra vibes, το “California Dreamin’” σε εκτέλεση Bobby Womack. 5 Απριλίου στο Apple TV+.

Fallout: Gamer δεν είμαι (πια) αλλά όλοι όσοι είναι αναμένουν με τεράστιο ενθουσιασμό -ειδικά μετά και την επιτυχία του The Last Of Us- την τηλεοπτική διασκευή ενός από τα πιο διάσημα video game franchises. O λόγος για το Fallout, το οποίο εκτυλίσσεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, με πρωταγωνίστρια μία νεαρή κοπέλα που έχει επιβιώσει της αποκάλυψης, κλεισμένη για 200 χρόνια σε μια ειδική κρύπτη. Την ηρωίδα υποδύεται η Ella Purnell (Yellowjackets), τον μεταλλαγμένο cowboy που θα βρεθεί στο πλευρό της ο Walton Goggins (The Hateful Eight), ενώ στο 3λεπτο trailer (με soundtrack μια πειραγμένη εκδοχή του “I Don’t Want To Set The World on Fire” των The Ink Spots) θα αναγνωρίσετε και τον Kyle MacLachlan (Twin Peaks). Από τους δημιουργούς του Westworld. Πρεμιέρα 11 Απριλίου στο Prime.

Under the Bridge: Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Rebecca Godfrey που εκδόθηκε το 1997, η νέα σειρά του Hulu αφηγείται την αληθινή ιστορία δολοφονίας μιας 14χρονης που πήγε σε ένα πάρτυ και δεν γύρισε σπίτι ποτέ. Την ίδια την Godfrey (η οποία πέθανε λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ανακοινώθηκε η τηλεοπτική διασκευή του βιβλίου της) ενσαρκώνει η πάντα μαγνητική Riley Keough (aka «η εγγονή του Elvis»), ενώ την αστυνομικό που διερευνά την υπόθεση υποδύεται η υποψήφια για Όσκαρ για τον ρόλο της στο Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού του Martin Scorsese, Lily Gladstone. Πρεμιέρα 17 Απριλίου.

The Sympathizer: Άρτι βραβευθείς για τον ρόλο του στο Oppenheimer, o Robert Downey Junior βρίσκει νέα ευκαιρία να ξεδιπλώσει το πολύπλευρο ταλέντο του, υποδυόμενος πολλαπλούς ρόλους σε αυτή την απολύτως must-see συμπαραγωγή του HBO με την A24 και την Rhombus Media γύρω από την ιστορία ενός μισού Γάλλου-μισού Βιετναμέζου κομμουνιστή κατασκόπου (Hoa Xuande) που, καθώς ξεκινά τη νέα του ζωή ως πρόσφυγας στο Los Angeles -κατά τις τελευταίες ημέρες του Πολέμου του Βιετνάμ- μαθαίνει ότι οι μέρες του ως κατάσκοπος δεν έχουν τελειώσει. Βασισμένη στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο του Viet Thanh Nguyen, με τον Park Chan-wook (Oldboy, The Handmaiden, Decision To Leave -ωπ, τρεις ταινίες που θεωρώ αριστουργήματα) στη σκηνοθεσία των τριών πρώτων επεισοδίων. Έρχεται στις 17 Απριλίου.

5 μέρη να επισκεφθείτε

Τo Πελεκάνος ουζερί στον Κεραμεικό, για θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκα ψάρια από την ιχθυαγορά της Τήνου, από την οποία πήρε και το όνομά του.

Το new age bakery Neropistolo στο κέντρο, για κρουασάν βουτύρου, vanilla buns, pain suisse με pastrami και κασέρι και ALT (δηλαδή BLT αλλά με απάκι).

To ιδιαίτερου design ολοκαίνουργιο wine bar Μεταφυσικό στη Μαβίλη για aperitivo και γευστικά συνοδευτικά πιάτα.

Το Amen που μόλις άνοιξε στο Παγκράτι για ελληνική haute cuisine, με πινελιές από την Κρήτη και ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ όπως «η κακαβιά της Αγίας Πελαγίας».

Την «κρυφή» γαστροταβέρνα Pappu στο Περιστέρι για «ελληνόστροφη» κουζίνα με επιρροές από Μεσόγειο Ασία και Περού.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured