Μάρτιος. Δύο αργίες, δύο τριήμερα, δύο μήνες μέχρι το Πάσχα, λιγότερο από 100 μέρες μέχρι το καλοκαίρι. Να μία To Do List για τις πρώτες ημέρες της άνοιξης.

5 ταινίες να δείτε

29/2: Dune: Μέρος Δεύτερο: Μετά το *καλύτερο* press tour όλων των εποχών, και παρόλο που είχαμε ήδη συμπεριλάβει τον τίτλο και στην προηγούμενη στήλη, θέλουμε για άλλη μία φορά να τονίσουμε πως αυτή είναι η ταινία των ημερών. Με την τελετή απονομής των Όσκαρ να πλησιάζει (βράδυ Κυριακής 10 προς Δευτέρα 11 Μαρτίου), οι κινηματογραφικές επιλογές του Μάρτη είναι περιορισμένες.

7/3: Κάποια Μέρα θα Πούμε τα Πάντα ο Ένας στον Άλλον: Μια 19χρονη ερωτεύεται έναν πολύ μεγαλύτερό της άνδρα και παρασύρεται σε ένα ολέθριο πάθος που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα. Η νέα ταινία της Γερμανίδας Emily Atef βασίζεται σε μυθιστόρημα, συμμετείχε στο διαγωνιστικό του Βερολίνου κι αν με ρωτάτε δεν έχει τίποτα καινούργιο να μας πει -που δεν μας είπε πρόσφατα μέχρι και ο Παπακαλιάτης- αλλά αφενός εγώ προειδοποίησα, είναι περιορισμένες οι επιλογές αυτό το μήνα και αφετέρου μου αρέσει πάααρα πολύ ο τίτλος.

14/3: Ματωμένος Δεσμός: Δεκαετία του 1980, σε μια μικρή πόλη του Νέο Μεξικό. Η Lou (Kristen Stewart) ερωτεύεται την Jackie (Katy O’Brian) που βρίσκεται καθ’οδόν προς το LA για να πάρει μέρος σε έναν διαγωνισμό body  building. Ο πατέρας όμως της Lou (Ed Harris), που τυγχάνει έμπορος όπλων και επικεφαλής της τοπικής μαφίας θα εμπλέξει το παράφορα ερωτευμένο δίδυμο σε έναν ανεξέλεγκτο κύκλο βίας. Το (εμπνευσμένο από τίτλο τραγουδιού του Elton John) Love Lies Bleeding της Rose Glass, (Saint Maude) έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Sundance, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Στο πλαίσιο προώθησης της ταινίας, η Stewart παραχώρησε "uncensored" συνέντευξη στο Rolling Stone και φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλό του, πράγμα που προκάλεσε «φρενίτιδα» στα social, όπως θέλει το δημοσιογραφικό κλισέ. Στο (NSFW) trailer μια πειραγμένη version του “Smalltown Boy” των Bronski Beat «προσθέτει» στο όλο «άντε γεια» κλίμα.

https://www.youtube.com/watch?v=3jcu5jlXgVo

14/3: Στο Ποταμόπλοιο: Σε ένα πλωτό κέντρο ημέρας καταμεσής του Σηκουάνα, παράρτημα μιας ψυχιατρικής κλινικής του Παρισιού, άτομα με κάθε λογής ψυχικά νοσήματα συγκεντρώνονται οικειοθελώς για καλλιτεχνικές κυρίως δραστηριότητες. Ο διακεκριμένος ντοκιμαντερίστας Νικολά Φιλιμπέρ (Nénette) απέσπασε με το νέο του ντοκιμαντέρ τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα το Sur l’Adamant ήταν η ταινία λήξης και έμελλε να γίνει το δεύτερο ντοκιμαντέρ που φεύγει με την υψηλότερη τιμή από το εν λόγω φεστιβάλ. Τι να σας πω, φαίνεται τόσο ανθρώπινο, είδα το τρέιλερ και με πήραν τα ζουμιά.

14/3: Εγώ, Καπετάνιος: Ο πολυσυζητημένος ιταλός σκηνοθέτης Matteo Garrone (Γόμορρα), επιστρέφει με μια ταινία εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες, και παρακολουθεί την σύγχρονη οδύσσεια δύο εφήβων από τη Σενεγάλη, που εγκαταλείπουν τους δικούς τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη. Το φιλμ είναι υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (Ιταλία), ενώ ήταν υποψήφιο και για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Απέσπασε το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, καθώς και τα βραβεία σκηνοθεσίας και νέου ηθοποιού (Seydou Sarr) στο φεστιβάλ Βενετίας.

5 events να πάτε

9/3: Ο Βρετανός ηλεκτρονικός παραγωγός Andy Stott και το βρετανικό ηλεκτρονικό ντουέτο των Demdike Stare σε μια double bill live performance στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών και τα St Paul`s Sessions 6. Περισσότερα εδώ.

11/3: Το ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Cosmos, υποδέχεται τους Γερμανούς Tangerine Dream, ένα από τα πιο επιδραστικά γκρουπ της ηλεκτρονικής σκηνής, στον ήχο των οποίων στηρίχθηκε ο ηλεκτρονικός ήχος από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έπειτα. Περισσότερα εδώ.

15-16/3: Η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock Patti Smith προσγειώνεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Περισσότερα εδώ.

23/3: Η Σtella γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του “Picking Words” με μια μεγάλη συναυλία στο Gagarin 205. Περισσότερα εδώ.

30-31/3: Διήμερο EDEN FEST Night 'n' Day στο Ωδείο Αθηνών, με headliners την Avalon Emerson το Σάββατο και τον John Talabot την Κυριακή. Περισσότερα εδώ.

5 σειρές να παρακολουθήσετε

The Regime: Σε μία φανταστική χώρα της κεντρικής Ευρώπης, όπου επικρατεί αυταρχικό καθεστώς, παρακολοθούμε τα γεγονότα που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια ενός έτους μέσα στα τείχη του παλατιού, όπου μια Καγκελάριος αρχίζει να χάνει σταδιακά τη δύναμή της, αλλά και την εξουσία. Kate Winslet στον πρωταγωνιστικό ρόλο (επιστροφή της στην τηλεόραση μετά το εξαιρετικό Mare of Easttown του 2021), Hugh Grant στο cast, Stephen Frears (High Fidelity, Επικίνδυνες Σχέσεις, The Queen κτλ) συν-σκηνοθέτης, από 3 Μαρτίου στο HBO, έξι επεισοδιάκια, ε θα το δούμε.

The Gentlemen: Ο αριστοκράτης Έντι ανακαλύπτει ότι η οικογενειακή έπαυλη που κληρονομεί ανήκει σε μια τεράστια αυτοκρατορία εμπόρων φούντας, οι οποίοι δεν σκοπεύουν να φύγουν. Ο Guy Ritchie διασκευάζει την ομώνυμη ταινία του από το 2019 σε μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων. Στο trailer, εκτός από το χαρακτηριστικό σκηνοθετικό ύφος του Guy Richie, θα αναγνωρίσετε τον Ray Winstone, την Joely Richardson, τον Daniel Ings του Lovesick και τον Theo James από τη δεύτερη σεζόν White Lotus, ο οποίος και ενσαρκώνει τον κεντρικό χαρακτήρα. Από 7/3 στο Netflix.

Apples Never Fall: Οι πρώην προπονητές του τένις Stan και Joy μόλις βγήκαν στη σύνταξη και ανυπομονούν να περάσουν χρόνο με τα τέσσερα ενήλικα παιδιά τους. Όταν όμως η Joy ξαφνικά εξαφανίζεται, τα παιδιά της αναγκάζονται να επανεξετάσουν τον φαινομενικά τέλειο γάμο τους, καθώς αρχίζουν να αναδύονται τα πιο σκοτεινά μυστικά της οικογένειας. Η νέα μίνι σειρά του Peacock στην οποία πρωταγωνιστούν οι έτσι κι αλλιώς τοπ Sam Neill και Annette Bening, πλαισιωμένοι από την Alison Brie (Mad Men) και τον Jake Lacy (White Lotus) βασίζεται σε best seller της Liane Moriarty, συγγραφέως και του Big Little Lies. Πρεμιέρα 14/3.

Palm Royale: Η (φοβερή) Kristen Wiig πλακώνεται στο σολάριουμ, λευκαίνει τα δόντια της, χτενίζει μαλλί και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μπει με το έτσι θέλω στο exclusive club πλουσίων ονόματι Palm Beach. Την Wiig πλαισιώνουν μεταξύ άλλων οι (σταθερά απίθανες) Laura Dern, Alison Janney και Carol Burnett, ενώ κεντρικό ρόλο υποδύεται και ο (που είχε χαθεί αυτός;) Ricky Martin. Από 20/3 στο Apple TV+.

3 Body Problem: Διασχίζοντας ηπείρους και δεκαετίες, πέντε πανέξυπνοι φίλοι κάνουν συνταρακτικές ανακαλύψεις και αποκαλύπτουν τους νόμους της επιστήμης και μια υπαρξιακή απειλή. Tηλεοπτική διασκευή της best seller τριλογίας βιβλίων του κινέζου συγγραφέα Cixin Liu, από τους δημιουργούς του Game of Thrones. Στο trailer μια reimagined εκδοχή του “Everything In Its Right Place” των Radiohead με χορωδιακές πολυφωνίες και εμβατηριακό ύφος. Πρεμιέρα 21/3 στο Netflix.

5 μέρη να επισκεφθείτε

Το άρτι αφιχθέν σαντουιτσάδικο Caprus στην Κυψέλη για φοκάτσια με παστράμι, σάντο με πορκέτα (πανσέτα με την πέτσα), σάντουιτς με παστιτσάδα προβατίνα και ελληνικές μπύρες και ετικέτες κρασιών.

Το γλυκύτατο Βαΐτσα Γουάιν Μπαρ στην Καλλιθέα (κοντά στο ΚΠΙΣΝ) για τυράκια και καρασάκια και ευγενέστατο σέρβις.

Το ολοκαίνουργιο (και εντελώς DIY) μπαρ-ζυθοπαντοπωλείο  Baubo στον Νέο Κόσμο για beer tasting, σπιτικά σνακ και αγορές για το σπίτι.

Το νέο μαγειρείο Goldie στα Ιλίσσια για κατσικάκι με χόρτα, φασολάδα με φασκόμηλο, ομελέτα φούρνου με λουκάνικα και ψαρόσουπα με κουσκουσάκι και γαρίδες.

Το παραδοσιακό βολιώτικο τσιπουράδικο Στις 5 Γύρες που μόλις άνοιξε -διαβάζω- στην Αγία Παρασκευή για γύρες τσίπουρο συνοδευόμενες κάθε φορά με τρία τυχαία πιάτα από την κουζίνα και κίνητρο κατανάλωσης το ότι στις 4 η 5η είναι κερασμένη . Φύγαμε;

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured