Φεβρουάριος. Ταινιοφαγία πριν τα Oscar, κρύα, χιόνια, Βαλεντίνοι, σπιτικές μαζώξεις, πλανάρισμα ανοιξιάτικων και πασχαλινών αποδράσεων. Κατά τα άλλα, η To Do List μπορεί να γεμίσει και με όλα τα παρακάτω:

5 ταινίες να δείτε

1/2: Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου: Μια κακοπληρωμένη βοηθός παραγωγής αλωνίζει τους δρόμους του Βουκουρεστίου με το αυτοκίνητό της, για το casting ενός εταιρικού βίντεο, που σύντομα θα προκαλέσει ολόκληρο σκάνδαλο. Μετά το Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό (που αν δεν το έχετε δει, σπεύσατε, δεν μοιάζει με τίποτε άλλο που έχετε δει μέχρι σήμερα), ο Ρουμάνος Radu Jude συνθέτει μια «ακατηγοριοποίητη αστική road movie σάτιρα για την εποχή του gig economy και των social media, σε ένα καθηλωτικό φιλμ-κολάζ ανάμεσα στον παραλογισμό και το αγνό σοκ.» Πώς μας γλέντησε έτσι η σύνοψη του Cinobo.

8/2: Priscilla: Η αθέατη πλευρά της ζωής και της προσωπικότητας του Elvis Presley, μέσα από τα μάτια της Priscilla Beaulieu και τον φακό της Sofia Coppola. Την Priscilla ενσαρκώνει η (υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα) Cailee Spaeny, ενώ τον Elvis υποδύεται ο hot-right-now (και hot γενικώς) Jacob Elordi (Euphoria, Saltburn), μόλις έναν χρόνο μετά τον Austin Butler, ο οποίος για την ερμηνεία του στο biopic του Baz Luhrmann είχε προταθεί και για Όσκαρ. Στα κακά νέα, κανένα κομμάτι του Presley δεν ακούγεται στην ταινία, καθώς η Coppola δεν κατάφερε ποτέ να εξασφαλίσει τα δικαιώματα. Στα καλά νέα, με το soundtrack είναι μπλεγμένοι οι συμπαθέστατοι Γάλλοι θιασώτες του indie, Phoenix.

8/2: Animal: Ενώ δεν έχουμε ακόμα συνέλθει από το ρεαλιστικό σε σημείο μουδιάσματος How To Have Sex της Molly Manning Walker, άλλο ένα γυρισμένο στα Μάλια και τη Χερσόνησο φιλμ, σε σκηνοθεσία Σοφίας Εξάρχου, (το οποίο ακολουθεί μεγάλο hype εδώ και πολλούς μήνες) έρχεται να μιλήσει για την ανθρώπινη εμπειρία, με φόντο το αχαλίνωτο partying στα all inclusive ξενοδοχεία των ελληνικών νησιών. Βραβείο γυναικείας ερμηνείας (Δήμητρα Βλαγκοπούλου) στο φεστιβάλ του Λοκάρνο και Χρυσός Αλέξανδρος καλύτερης ταινίας και γυναικείας ερμηνείας στο διεθνές τμήμα του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έχω μεγάλη περιέργεια.

15/2: Άγνωστοι Μεταξύ Μας: Λονδίνο, σήμερα. Σε ένα σχεδόν άδειο ουρανοξύστη, ο Adam (Andrew Scott) γνωρίζεται με τον γείτονά του, Harry (Paul Mescal) και εντελώς αβίαστα αφήνεται στη γοητεία και την επιρροή του. Καθώς η σχέση μεταξύ τους εξελίσσεται, ο Adam επιστρέφει στο πατρικό του, κι εκεί βρίσκει τους γονείς του (Claire Foy και Jamie Bell), με τη μορφή που τους θυμάται από τη μέρα που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό, όταν εκείνος ήταν μόλις 12 χρονών. Είχα την τύχη να δω το All Of Us Strangers του Andrew Haigh στις Νύχτες Πρεμιέρας το περασμένο φθινόπωρο και δεν βρίσκω τα λόγια να περιγράψω την παλίρροια βαθιά υπαρξιακών συναισθημάτων που γεννά η πλοκή της ταινίας, αλλά και την αδιανόητη ερωτική χημεία ανάμεσα στους δύο χαρισματικούς πρωταγωνιστές. Η μόνη ταινία της τελευταίας σοδειάς (μαζί με το Poor Things του Λάνθιμου) που θέλω οπωσδήποτε να ξαναδώ.

29/2: Dune: Μέρος Δεύτερο: Διχασμένος -καθώς πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα της ζωής του (Zendaya) και το πεπρωμένο του ορατού σύμπαντος- ο Paul Atreides (Timothée Chalamet) θα αποτολμήσει να αλλάξει ένα φρικτό μέλλον που μόνο ο ίδιος μπορεί να προβλέψει. Κοιτάξτε, εγώ τα συνοικιακά σινεμά προτιμώ, αλλά για κάτι τέτοια -το ομολογώ- η φάση είναι multiplex, ποπ κορν γίγας, άριστος surround  ήχος και (Τιμο)θεούλη μου, τι επικό έπος μας περιμένει πάλι. Denis Villeneuve, δηλώνω πανέτοιμη.

5 events να πάτε

2-4/2: STEGI RADIO Takeover. Το STEGI.RADIO γιορτάζει τα τρία χρόνια ύπαρξής του και καταλαμβάνει όλους τους χώρους της Στέγης με τρία stages για τρεις ημέρες, προσκαλώντας το κοινό να δει το κτίριο όπως δεν το έχει ξαναδεί. Mια περιπετειώδης και εκστατική μουσική γιορτή με DJ sets, ζωντανές εμφανίσεις, προβολές και συνεντεύξεις, αλλά και live broadcast. Περισσότερα εδώ.

3/2: Οι Maruja (προφέρεται Μαρούζα, με παχύ ζ, you're welcome) το jazz-punk κουαρτέτο από το Manchester και next big thing στην παγκόσμια πειραματική σκηνή, ανεβαίνει στη σκηνή του Temple, την ώρα που συμβαίνει. Opening act οι Disco Triste. Περισσότερα εδώ.

11/2: Το jazz trio των MOb (No1 στη λίστα του Avopolis με τους καλύτερους εγχώριους δίσκους του 2023) εμφανίζονται στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Microcosmos. Περισσότερα εδώ.

24/2: Το Floyd υποδέχεται τον Pan Pan, μαζί με τον Years Of Youth για την πρώτη live παρουσίαση του καινούργιου album τους, Λύκοι στον Άρη, καθώς και αγαπημένα τραγούδια από όλη την δισκογραφία του Pan Pan. Περισσότερα εδώ.

25/2: Οι 2ManyDJs, τo ντουέτο-φαινόμενο των ‘00s, έρχονται στο Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο των απογευματινών κυριακάτικων πάρτι EDEN που διοργανώνει το Plisskën. Μαζί τους οι Paranoid London. Περισσότερα εδώ.

5 σειρές να παρακολουθήσετε

FEUD: Capote vs The Swans: Ως γνωστόν ο Ryan Murphy (Glee, American Horror Story, Halston και πόσα ακόμη) λατρεύει το camp και το gossip -στην 1η σεζόν του Feud είχε καταπιαστεί με την κόντρα Joan Crawford - Bette Davis) οπότε για εκείνον ήταν μάλλον ταμάμ η ιστορία του πώς ο Truman Capote έπιασε φιλίες με την νεοϋορκέζικη ελίτ (μια παρέα γυναικών που ήταν γνωστές ως “the swans“) μόνο και μόνο για να βρει υλικό για το επόμενο βιβλίο του. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στο FX στις 31 Ιανουαρίου, με τρελό cast (Naomi Watts, Diane Lane, Chloë Sevigny, Calista Flockhart, Molly Ringwald και Demi Moore) και πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Βρετανό ηθοποιό Tom Hollander, που τον έχετε δει σε δεκάδες ταινίες, αλλά δεν ξέρατε το όνομά του. *Add to watchlist*.

https://www.youtube.com/watch?v=YabKNs66eeg

Mr and Mrs. Smith: Η πασίγνωστη ταινία του 2005, με πρωταγωνιστές τους Brad Pitt και Angelina Jolie γίνεται σειρά διά χειρός Donald Glover, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και την Maya Erskine (στη θέση της Phoebe Waller-Bridge, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά). Το κυριότερο σημείο στο οποίο διαφέρι από την ταινία είναι πως ο John και η Jane Smith υποδύονται το παντρεμένο ζευγάρι ενώ εργάζονται για το ίδιο κατασκοπικό γραφείο και για την ίδια υπόθεση. Πρεμιέρα 2 Φεβρουαρίου στο Amazon Prime και δεν θα ασχολούμασταν καθόλου, αλλά ο Glover εδώ είναι συνδημιουργός και παραγωγός και συνήθως όπου βάζει το χεράκι του συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα.

The New Look: Όπως ενημερωθήκαμε από το σχετικό αφιέρωμα της Ναταλίας Πετρίτη εδώ στο Avopolis: η πολυτάραχη και άκρως ενδιαφέρουσα ζωή του Christian Dior μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, με τον Ben Mendelsohn να ενσαρκώνει τον εμβληματικό σχεδιαστή μόδας που όρισε μεταπολεμικά τον τρόπο με τον οποίο ντυνόταν (και ντύνεται ακόμα) ολόκληρος ο πλανήτης. Την Coco Chanel ερμηνεύει η Juliette Binoche, με την Glenn Close να συμμετέχει ως Carmel Snow, τον John Malkovich ως Lucien Lelong και τη Maisie Williams ως Catherine Dior. Έρχεται 14 Φεβρουαρίου στο Apple TV+ και μέχρι τότε, το PR της σειράς φροντίζει να κρατά το hype υψηλό ανακοινώνοντας λεπτομέρειες γύρω από το soundtrack, το οποίο επιμελείται ο Jack Antonoff και περιλαμβάνει A-listers όπως Lana Del Rey, The 1975, Nick Cave και Florence and the Machine. Μια κάποια ανυπομονησία.

Shōgun: Διαδραματίζεται στην φεουδαρχική Ιαπωνία του 1600 και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του James Clavell. Ο λόγος για την νέα μίνι σειρά του Disney+ η οποία αφηγείται τη συνάντηση δύο φιλόδοξων ανδρών από διαφορετικούς κόσμους και ενός μυστηριώδους θηλυκού σαμουράι: Ο John Blackthorne, ένας ριψοκίνδυνος Άγγλος ναυτικός, που καταλήγει ναυαγός στην Ιαπωνία, μια χώρα της οποίας η άγνωστη κουλτούρα θα τον επαναπροσδιορίσει. Ο Λόρδος Toranaga, ένας οξυδερκής, πανίσχυρος daimyo, που βρίσκεται σε σύγκρουση με τους επικίνδυνους πολιτικούς αντιπάλους του. Και η Λαίδη Mariko, μια γυναίκα με ανεκτίμητα προσόντα αλλά ανίερο οικογενειακό παρελθόν, που πρέπει να αποδείξει την αξία και την πίστη της. Πρεμιέρα 27 Φεβρουαρίου. Nerd alert.

Life & Beth: Δεύτερη σεζόν για την κωμωδία του Hulu με την Amy Schumer και τον Michael Cera και η αλήθεια είναι πως δεν την είχε πιάσει το ραντάρ μου, αλλά διάβασα τις λέξεις «ενήλικη ζωή» και «συνεχής αναθεώρηση του εαυτού» και νομίζω μια χαρά θα τα περάσουμε παρέα. Πρεμιέρα 16 Φεβρουαρίου.

5 μέρη να επισκεφθείτε

Το άρτι αφιχθέν «κρυφό» ποτάδικο Ham on Rye στα Εξάρχεια για τοπ αποστάγματα και τοπ bar food, από επαγγελματίες με εμπειρία στο CV Distiller και το Coocoovaya αντίστοιχα, και με όνομα εμπνευσμένο, ναι, από το Τοστ Ζαμπόν του Μπουκόβσκι.

Την ιταλική τρατορία Luma, που μόλις άνοιξε στο Παγκράτι η ομάδα του Aperio και White spoon, για πίτσα, ζυμαρικά αλλά και spicy καλαμάρι με καπνιστή πανσέτα και πεκορίνο.

Το ολοκαίνουργιο Manu στον Κεραμεικό για ψαρικά, σούσι, φάβα με χταπόδι στα κάρβουνα, αλλά hot dog με λουκάνικο ψαριού και φρικασέ με ψάρι ημέρας. *Σάλια*

Το Vinoteca Athens, νέα εκδοχή του γνωστού Scala Vinoteca στα σκαλιά της Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, που ανοίγει και πάλι τις πόρτες του με νέο όνομα, δέκα ολόκληρα χρόνια από το κλείσιμό του (!).

Το Polpo στη Λαχαναγορά στου Ρέντη για ψαρόσουπα, κουτσομούρα στο τηγάνι, τυλιχτά με μπακαλιάρο και γαρίδα, μακαρονάδα του ψαρά, και άλλα φοβερά (και σε value for money, από ό,τι λέγεται). Μ’αυτά και μ’αυτά πείνασα. Καλό μήνα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured