Ιανουάριος. Δίαιτα, γυμναστήριο, εκπτώσεις, resolutions, ανάρρωση από αρρώστιες ή/και κραιπάλες. Κατά τα άλλα, η To Do List μπορεί να γεμίσει και με όλα τα παρακάτω:

5 ταινίες να δείτε

1/1: Poor Things: Στη βικτωριανή Αγγλία, μια νεαρή γυναίκα, η Bella Baxter (Emma Stone) πεθαίνει και ανασταίνεται χάρη σε έναν ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα (Willem Dafoe). Διψασμένη για εμπειρίες, το σκάει με έναν δικηγόρο (Mark Ruffalo), σε μια περιπέτεια απελευθέρωσης και περιπλάνησης, διεκδικώντας ισότητα και ελευθερία. Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας. Υποψήφιο για 7 Χρυσές Σφαίρες. Μόλις σκάσουν οι υποψηφιότητες για Όσκαρ κατεβαίνουμε Ομόνοια με τους Λάνθιμος Χούλιγκανς.

11/1: Ονειρικό Σενάριο: Τα πάντα στη ζωή του Paul Matthews, ενός βαρετού ακαδημαϊκού και οικογενειάρχη, ανατρέπονται καθώς εκατομμύρια άγνωστοι αρχίζουν ξαφνικά να τον βλέπουν στα όνειρά τους. Πρώτη ταινία του (υποψήφιου για Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο του εδώ) Nicolas Cage με την ανεξάρτητη A24 (Τα Πάντα Όλα) και αμερικανικό ντεμπούτο για τον Νορβηγό Kristoffer Borgli (Σιχάθηκα Τον Εαυτό Μου).

25/1: Ferrari: Καλοκαίρι του 1967, ο πρώην οδηγός αγώνων αυτοκινήτων Enzo Ferrari, στα πρόθυρα της πτώχευσης και έχοντας μόλις χάσει τον γιο του, προσπαθεί να επανακάμψει παίρνοντας μέρος σε έναν αγώνα δρόμου 1000 μιλίων στην Ιταλία, τον εμβληματικό Mille Miglia. Επιστροφή για τον Michael Mann στη μεγάλη οθόνη μετά από 8 χρόνια, με τους Adam Driver, Shailene Woodley, Penélope Cruz και Patrick Dempsey.

25/1: Υπέροχες Μέρες: Ο Hirayama απολαμβάνει την καθημερινότητά του, εργαζόμενος ως καθαριστής τουαλετών στο Τόκιο, το πάθος του για τη μουσική, τα βιβλία, τα δέντρα. Μια σειρά από απροσδόκητες συναντήσεις αποκαλύπτουν σταδιακά περισσότερες λεπτομέρειες για το παρελθόν του. Ένας βαθιά συγκινητικός και ποιητικός προβληματισμός για το πώς μπορεί κανείς καθημερινά να βρίσκει και να εκτιμά την ομορφιά του κόσμου γύρω μας. Βραβείο αντρικής ερμηνείας (Koji Yakusho) και οικουμενικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών και επίσημη πρόταση της Ιαπωνίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ (έφτασε ως τις 15 επιλαχούσες). Κρίνοντας από τον λυρισμό του trailer, η νέα ταινία του Wim Wenders ενδέχεται να μας κάνει αλοιφή.

25/1: Τα Παιδιά του Χειμώνα (The Holdovers): Ένας στριμμένος καθηγητής σε ένα αμερικανικό κολέγιο υψηλού κύρους (Paul Giamatti) υποχρεώνεται να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών του, για να προσέχει λίγους σπουδαστές του, οι οποίοι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Τελικά, αναπτύσσει μια απίθανη σχέση με έναν από αυτούς -έναν ιδιοφυή ταραχοποιό (πρωτοεμφανιζόμενος Dominic Sessa)- και την αρχιμαγείρισσα του κολεγίου (Da’Vine Joy Randolph), η οποία έχασε μόλις τον γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η υποψήφια για τρεις Χρυσές Σφαίρες γλυκόπικρη ταινία του Alexander Payne, με πάσα βεβαιότητα, θα βρίσκεται στο εξής σε όλες τις λίστες θεατών και σινεκριτικών με τις «καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών».                                                                                                                                           

5 events να πάτε

6/1: Ο MAZOHA ξεκινά τη χρονιά με ένα live 2,5 ωρών στη Death Disco, με τραγούδια από όλη του τη δισκογραφία αλλά και ακυκλοφόρητα από το επερχόμενο νέο του άλμπουμ. Περισσότερα εδώ.

13/1: Η Βρετανίδα πολυοργανίστρια -και μία από τις πιο ιδιαίτερες γυναικείες φωνές του σήμερα- Anna B Savage, ανεβαίνει στη σκηνή του Temple για ένα live που, κρίνοντας από το περσινό σπουδαίο άλμπουμ της In|FLUX, ίσως και να μας αλλάξει τη ζωή. Περισσότερα εδώ.

16/1: Ο καταξιωμένος Ιρλανδός παραγωγός Max Cooper, σε συνεργασία με το στούντιο design Architecture Social Club, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής το Aether, μια καθηλωτική ζωντανή οπτικοακουστική εμπειρία που «αναδεικνύει την ομορφιά, την ένταση και τα συναισθήματα που προκαλούν θεμελιακές μορφές και ήχοι από τον περιβάλλοντα χώρο». Περισσότερα εδώ.

26/1: Οι καταξιωμένοι πιανίστες, συνθέτες και αυτοσχεδιαστές Nik Bärtsch από την Ελβετία και η Ελληνίδα Τάνια Γιαννούλη, ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία και μοναδική σύμπραξη για δύο πιάνα στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών. Περισσότερα εδώ.

28/1: Στο πρώτο Κυριακάτικο EDEN party του 2024 by Plisskën Festival, ο Βρετανός DJ και παραγωγός Ross From Friends έρχεται στο Ωδείο Αθηνών, με support τους Midland και Jay Jay. Άχαστο.

Μείνετε συντονισμένοι στην ατζέντα και τα συναυλιακά νέα του Avopolis (διεθνή και ελληνικά) για πολλά περισσότερα live music events, δείτε ανταποκρίσεις και φωτογραφίες από όλες τις μεγάλες συναυλίες στην ενότητα LIVE.

5 σειρές να παρακολουθήσετε

True Detective: Night Country: What a time to be alive, επιστρέφει το True Detective, Σεζόν έχω-χάσει-το-μέτρημα, με Jodie Foster, παγωμένη Alaska (αν και έχει γυριστεί στην Ισλανδία), ανεξιχνίαστες υποθέσεις και cliffhanger στο τέλος κάθε επεισοδίου. 14 Ιανουαρίου, HBO Max. Χειμερινό binge περφέξιον.

Death and Other Details: Στα πρότυπα του Knives Out και του White Lotus, άλλο ένα whodunnit με μεγάλο ensemble ηθοποιών και πρωταγωνιστές αφελείς ζάπλουτους χαρακτήρες καταφτάνει στις οθόνες μας, με το μυστηριώδες έγκλημα να εκτυλίσσεται αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στην Μεσόγειο και επικεφαλής ντετέκτιβ στη διερεύνηση του εγκλήματος τον Mandy Patinkin (Homeland). Πρεμιέρα στο Hulu στις 16 Ιανουαρίου.

 

Griselda: H Sofia Vergara μεταμορφώνεται σε «βαρόνη κοκαΐνης» (ίδια η Catherine Zeta Jones, αν με ρωτάτε) στην νέα μίνι σειρά που μας έρχεται από τους δημιουργούς του Narcos. Βασισμένο στην πραγματική ζωή της Κολομβιανής Griselda Blanco, η οποία λέγεται ότι ευθύνεται για πάνω από 200 δολοφονίες και που έγινε δισεκατομμυριούχος στα 80s διακινώντας κοκαΐνη από την Κολομβία στη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι, χτίζοντας ένα από τα πιο κερδοφόρα καρτέλ στην ιστορία. Πρεμιέρα 25 Ιανουαρίου στο Netflix.

Expats: Η Lulu Wang, κλέβοντας τις εντυπώσεις με το σκηνοθετικό της ντεμπούτο The Farewell, αυτή τη φορά στρέφεται προς τη μικρή οθόνη, δημιουργώντας μια μίνι σειρά έξι επεισοδίων με κεντρική πρωταγωνίστρια την Nicole Kidman, γύρω από μια ομάδα γυναικών που ζουν στο Hong Kong και συνδέονται μέσα από τα προσωπικά, οικογενειακά και υπαρξιακά τους δράματα. Πολύ  δυνατό trailer με soundtrack το “The Curse” της Agnes Obel. Πρεμιέρα 26 Ιανουαρίου στο Amazon Prime.

Masters of the Air: Μία από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές του 2024 μέχρι στιγμής, με  πρωταγωνιστή τον Austin Butler (Elvis) και executive producers τους Steven Spielberg και Tom Hanks. Τρίτο μέρος της τριλογίας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -μετά τα Band of Brothers και The Pacific- και βασισμένη στο βιβλίο του Donald L. Miller, η μίνι σειρά 9 επεισοδίων αφηγείται  την ιστορία της Όγδοης Πολεμικής Αεροπορίας, που χτύπησε το Τρίτο Ράιχ με την πιο ισχυρή εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών του πολέμου. Αν δεν πειστήκατε ακόμα, σημειώστε και πως η Apple επένδυσε 250 εκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθεί η εν λόγω υπερπαραγωγή και πως στο cast συμμετέχουν δύο από τους καλύτερους ηθοποιούς της νέας γενιάς, ο Barry Keoghan (Τα Πνεύματα του Ινισέριν) και ο Ncuti Gatwa (Sex Education). Πρεμιέρα με δύο επεισόδια στο Apple TV+ στις 26 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή έως τις 15 Μαρτίου.

5 μέρη να επισκεφθείτε

To νέο bar ΕΔΩ (Καρύτση, εκεί που ήταν μέχρι πρότινος το Toy) για signature cocktails με ονόματα όπως Barbie, Toxic, Coco Nut και Strap-On. Από την ομάδα του -wait for it- EKEI στη Λέκκα.

Στο νέο wine bar των Εξαρχείων Gamay για 135 ετικέτες, πίνσα με μορταδέλα, ταρτάρ με κρέμα γραβιέρας, mac’n’cheese και άλλες νοστιμιές.

Το Glug Glug που μόλις άνοιξε στην Καρύτση για κλασικά spritzes και κρασί, pizzetti, τυριά και αλλαντικά.

Το άρτι αφιχθέν στην Κυψέλη Ντύλαν του Βαγγέλη Βέη (βλ. Hytra, Hervé, Soil), για παλαμίδα με παντζάρι, μπακαλιάρο ραγού, αρνί με αγκνάρες και “comfort” fine dining.

Το νέο στέκι Epta Martyres που αναμένεται από μέρα σε μέρα και αποτελεί πρότζεκτ μιας ομάδας που περιλαμβάνει τον (σκηνοθέτη, λέγε-με-πρώην-της-Dua Lipa) Romain Gavras και τον Noda Pappa.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured