Δεκέμβριος. Χριστουγεννιάτικα δέντρα, τραπεζώματα, σόγια, κουραμπιέδες, μελομακάρονα. Κατά τα άλλα, η To Do List μπορεί να γεμίσει και με όλα τα παρακάτω:

 

5 ταινίες να δείτε

1/12: Πεσμένα Φύλλα: Δυο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται τυχαία στο Ελσίνκι και ανακαλύπτουν τη μαγεία του «μαζί», αναζητώντας τον πρώτο, απόλυτο και μοναδικό έρωτα της ζωής τους. Πρώτη ταινία για τον Aki Kaurismaki μετά το Η Άλλη Όψη της Ελπίδας του 2017, με το οποίο τότε είχε δηλώσει πως θα έκλεινε την καριέρα του. To φιλμ απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και αποτελεί την επίσημη πρόταση της Φινλανδίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Θέλω να το δω χθες.

 

7/12: Ο Μαέστρος: Η αξεπέραστη και παράφορη σχέση του θρυλικού μαέστρου Leonard Bernstein (Bradley Cooper) με την κοσταρικανή ηθοποιό Felicia Montealegre (Carey Mulligan), η οποία κράτησε μία ζωή. Η νέα σκηνοθετική απόπειρα του Bradley Cooper έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ντόρο λιγότερο για την καλλιτεχνική της αξία και περισσότερο για το προσθετικό μακιγιάζ στη μύτη του Cooper το οποίο δέχτηκε κριτική για αντισημιτική τυποποίηση.

 

7/12: Η Τελευταία Παμπ: Η Old Oak (Παλιά Βελανιδιά) είναι ένα ιδιαίτερο μέρος. Είναι η τελευταία παμπ, ο μοναδικός δημόσιος χώρος που έχει απομείνει σε μία κοινότητα πρώην ανθρακωρύχων που παρακμάζει εδώ και 30 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης TJ Ballantyne (Dave Turner) παλεύει να την κρατήσει ανοιχτή και τα πράγματα χειροτερεύουν όταν η παμπ γίνεται αντικείμενο έριδας μετά την άφιξη προσφύγων από τη Συρία. Εντωμεταξύ, μία απρόσμενη φιλία ανθίζει ανάμεσα στον TJ και μία νεαρή Σύρια, τη Yara (Ebla Mari). Θα μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο ώστε οι δύο κοινότητες να καταλάβουν η μία την άλλη; Το φιλμ, του οποίου το cast σε μεγάλο βαθμό απαρτίζεται από ερασιτέχνες ηθοποιούς, απέσπασε το Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Λοκάρνο. Ενδέχεται να αποτελεί το κύκνειο άσμα του 87χρονου, πλέον, Ken Loach.

 

14/12: Ζώνη Ενδιαφέροντος: Ο διοικητής του στρατοπέδου του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, και η σύζυγός του, Χέντγουιγκ, προσπαθούν να φτιάξουν μια ονειρεμένη ζωή για την οικογένειά τους σε ένα σπίτι με όμορφο κήπο, που τον χωρίζει ένας φράκτης από το πεδίο φρικαλεοτήτων. Βασισμένη στο μυθιστόρημα The Zone of Interest του Martin Amis. Η τέταρτη ταινία του σκηνοθέτη-φαινόμενο Jonathan Glazer, 10 ολόκληρα χρόνια μετά το Under The Skin κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών και αποτελεί την επίσημη πρόταση της Μεγάλης Βρετανίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

 

14/12: Γουόνκα: Όταν ο αισιόδοξος και γεμάτος δέος Γουίλι Γούνκα καταφθάνει στο κέντρο του κόσμου της σοκολατοποιίας, δεν έχει παρά μερικά κέρματα στην τσέπη του και ένα καπέλο γεμάτο όνειρα, συμπεριλαμβανομένου να ανοίξει το δικό του μαγαζί με σοκολάτες πλάι στους σπουδαιότερους σοκολατοποιούς του κόσμου. Μεγαλώσαμε με τα βιβλία του Roald Dahl; Μεγαλώσαμε. Έχουμε φάει ανεξήγητο κόλλημα με τον Timothée Chalamet και δεν μας νοιάζει τι ρόλο ενσαρκώνει αρκεί να βλέπουμε το θεϊκά πλασμένο σαγόνι του στην οθόνη; Oh my God, yes. Σάματις θα έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα; Ε αυτό λέω κι εγώ.

 

5 events να πάτε

2/12: Οι (όχι Ιάπωνες αλλά) Βρετανοί Fujiya & Miyagi ανεβαίνουν στη σκηνή του Fuzz, υποσχόμενοι μια βραδιά ασταμάτητου χορού. Περισσότερα εδώ.

6-7/12: Οι Xylours White, το ντουέτο των θρυλικών Ψαρογιώργη και Jim White επιστρέφουν στην Αθήνα για την αρχή της ευρωπαΐκής τους περιοδείας και για πρώτη φορά στο Temple Athens, για δύο συνεχόμενες βραδιές (η Πέμπτη είναι ήδη sold out). Περισσότερα εδώ.

9/12: Το 6μελές σχήμα από το Λονδίνο Black Country, New Road, μία από τις πιο πολυσυζητημένες νέες μπάντες των τελευταίων χρόνων εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Floyd. Περισσότερα εδώ.

13-15/12: Το Rudu Bar γιορτάζει τα πέντε του χρόνια και διοργανώνει το τριήμερο Rudu Fest “5 Χρόνια Κάτω Απ’ Τη Γέφυρα” στον πολυχώρο του Oddity Club. Μεταξύ άλλων, εμφανίζονται live οι Λάμδα, Lemonostifel, Sophie Lies, EXPE, Lip Forensics κ.α. Περισσότερα εδώ.

28/12: Oι 33 Lovers, το πνευματικό παιδί του frontman και τραγουδοποιού Στράτου Κύρη, παρουσιάζουν για πρώτη φορά live, με full band, το ντεμπούτο album τους ''Ghost Flower'' στη Death Disco. Περισσότερα εδώ.

 floyd bcnr

Μείνετε συντονισμένοι στην ατζέντα και τα συναυλιακά νέα του Avopolis (διεθνή και ελληνικά) για πολλά περισσότερα live music events, δείτε ανταποκρίσεις και φωτογραφίες από όλες τις μεγάλες συναυλίες στην ενότητα ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ.

 

5 σειρές να παρακολουθήσετε

The Curse: Emma Stone και Nathan Fielder υποδύονται ένα ζευγάρι που ξεκινά δική του (ας την πούμε) home makeover εκπομπή, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποκτήσει παιδί. Το ανακάλυψα στο τελευταίο άρθρο με τηλεοπτικές προτάσεις της Ναταλίας Πετρίτη, μου κίνησαν την περιέργεια οι αναφορές σε studio A24 και Uncut Gems, είδα το πρώτο επεισόδιο και οι λέξεις “what the actual fuck” δεν είναι επαρκείς για να περιγράψουν τις σκέψεις μου όταν ξαφνικά από το πουθενά βρέθηκα να παρακολουθώ μία παλαβά ανορθόδοξη σκηνή σεξ και μια εντελώς inappropriate συζήτηση για πέη ανάμεσα στον σύζυγο της υπόθεσης και τον πεθερό του. Δεν έχω ιδέα πού θα το πάει αυτό το πράγμα, αλλά έχει την προσοχή μου.

 

The Crown: Πολύ χλιαρά τα σχόλια που διαβάζω για το μέρος α’ της 6ης σεζόν του The Crown, ωστόσο αν σας είναι αδύνατον να αφήνετε πράγματα στη μέση, βάλτε μια υπενθύμιση πως στις 15 Δεκεμβρίου έρχεται το β’ μέρος του 6ου και τελευταίου κύκλου μιας από τις πιο επιτυχημένες σειρές του Netflix.

 

Percy Jackson and The Olympians: Η διάσημη σειρά young adult fantasy βιβλίων του Rick Riordan έρχεται στο Disney+ και αποτελεί ένα από τα τηλεοπτικά γεγονότα της σεζόν. Στον ρόλο του 12χρονου ημίθεου ο Walker Scobell, στον πρώτο του ρόλο. Πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο στις 20 Δεκεμβρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=uHb7au6Gmls

 

Slow Horses: Αν ψάχνετε σειρές για bingeing τώρα στις γιορτές, ίσως ήρθε η στιγμή να καταπιαστείτε με το πολυσυζητημένο κατασκοπικό Slow Horses (Apple TV+). Η 3η σεζόν παίζεται ήδη και έχει 100% βαθμολογία στο Rotten Tomatoes. Λέξεις-κλειδιά: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Λονδρέζικο setting, γκαφατζήδες πράκτορες, έξυπνο χιούμορ, Mick Jagger στο τραγούδι των τίτλων. Σας το πουλήσαμε;

 

Vernon Subutex: Άλλη μια πρόταση για bingeing, μέσα από την πλατφόρμα του Cinobo αυτή τη φορά, αυτή η γαλλική σειρά 9 επεισοδίων, με πρωταγωνιστή τον Romain Duris, στο ρόλο του Βερνόν Σουμπουτέξ, ενός άνεργου πρώην ιδιοκτήτη δισκοπωλείου που γίνεται ο πιο περιζήτητος άνδρας του Παρισιού όταν στα χέρια του έρχονται τρεις μυστηριώδεις βιντεοκασέτες που αφήνει πίσω του ένας ξεπεσμένος ροκστάρ ο οποίος πεθαίνει από υπερβολική δόση. «Ένα γράμμα αγάπης και φόρος τιμής στη μουσική, στην κουλτούρα και στα χαμένα όνειρα της γενιάς των 90s.» Πού να ακούσετε και το soundtrack.

 

5 μέρη να επισκεφθείτε

Το Le Pizze di San Gennaro στην Νέα Σμύρνη για αυθεντική ιταλική πίτσα στον ξυλόφουρνο.

Το Wild Poppies που μόλις άνοιξε στη Σταδίου για πανασιατική fusion κουζίνα και sake martini.

To νέο streetfood στέκι Ortsag στον Κεραμεικό (η λέξη Gastro ανάποδα) για υψηλής ποιότητας burgers και «βρώμικο», στο οποίο ο σεφ και ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Τσιοτίνης και οι συνεργάτες του αξιοποιούν, μεταξύ άλλων, τα υλικά που περισσεύουν από το (επίσης δικό του) fine dining σποτ, CTC.  

ortsag 2

(τώρα θα κλέψουμε αλλά Χριστούγεννα έρχονται, άλλες αφίξεις δεν έχουμε, σήμερα είμαστε-αύριο δεν είμαστε, φάτε κανένα γλυκό)

Το ζαχαροπλαστείο Yanni στο Ψυχικό για κολασμένο κορμό σοκολάτας. 

Το Αφοί Ασημακόπουλοι στη Χαριλάου Τρικούπη για τα καλύτερα παραδοσιακά μελομακάρονα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured