Νοέμβριος. Επίσημη έναρξη countdown για: α) τα Χριστούγεννα και β) τις λίστες με τα καλύτερα οτιδήποτε της χρονιάς. Κατά τα άλλα, η To Do List μπορεί να γεμίσει και με όλα τα παρακάτω: 

 

5 ταινίες να δείτε

3/11: How To Have Sex: Μια νεαρή κοπέλα ταξιδεύει με τις φίλες της στα Μάλια για να ζήσει την all-inclusive διονυσιακή εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού. Το σχέδιό της είναι σχετικά απλό: clubbing, άφθονο αλκοόλ, γνωριμίες. Ετοιμάζεται για τις καλύτερες διακοπές τις ζωής της, ένα γεγονός όμως το τελευταίο βράδυ είναι αρκετό για να γκρεμίσει τα εφηβικά της όνειρα. Βραβευμένο σε Κάννες & Νύχτες Πρεμιέρας, το τολμηρό ντεμπούτο της Molly Manning Walker εξερευνά την ερωτική αφύπνιση και την σεξουαλική συναίνεση στη μετά metoo γενιά. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και την κριτική της Ναταλίας Πετρίτη.

 

3/11: Fingernails: «Αναρωτιόμουν… Γίνεται να είναι κάποιος ερωτευμένος με δύο ανθρώπους ταυτόχρονα;» «Είναι βιολογικά αδύνατον.» «ΟΚ, το φαντάστηκα..» Η Anna (Jessie Buckley) και ο Ryan (Jeremy Allen White) έχουν κάνει το Τεστ και ξέρουν: η αγάπη τους είναι αληθινή. Τι θα γίνει όμως όταν η Anna, ενόσω μάλιστα εργάζεται σε ένα ινστιτούτο που διεκπεραιώνει εργαστηριακούς ελέγχους για να διαπιστώσει ερωτική συμβατότητα, συνειδητοποιήσει ότι αισθάνεται έλξη για τον συνάδελφό της Amir (Riz Ahmed). Η νέα σουρεάλ ταινία του Χρήστου Νίκου (Μήλα) έρχεται στις αίθουσες κι έπειτα στο Apple TV+ και, παρά τις χλιαρές κριτικές, την περιμένουμε με ανυπομονησία.

 

16/11: May, December: Η 36χρονη Gracie  αποπλανεί τον 13χρονο Joe. Είκοσι χρόνια μετά το σκάνδαλο, οι δυο τους (Julianne Moore και Charles Melton) είναι ακόμα ζευγάρι και ζουν μια φαινομενικά ειδυλλιακή προαστιακή ζωή. Η οικογενειακή τους γαλήνη θα διαταραχθεί απότομα από την έλευση της Elizabeth (Natalie Portman), μιας δημοφιλούς ηθοποιού που θέλει να κάνει έρευνα για τον επερχόμενο ρόλο της ως Gracie. Όσο η Elizabeth βυθίζεται στην καθημερινότητα του ζευγαριού, η άβολη πραγματικότητα του σκανδάλου αποκαλύπτεται, φέρνοντας στην επιφάνεια καταπιεσμένα συναισθήματα. Η νέα ταινία του Todd Haynes (Carol) ανήκει στις πιο πολυαναμενόμενες της σεζόν.

 

23/11: Ναπολέων: O Ridley Scott σκηνοθετεί την πολυτάραχη άνοδο και πτώση του εμβληματικού Γάλλου Αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη (Joaquin Phoenix), υπό το πρίσμα της εμμονικής, εκρηκτικής σχέσης του με την Ιωσηφίνα (Vanessa Kirby). Η σύνοψη υπόσχεται «μια θεαματική, επική περιπέτεια», «μια πολύ υψηλών προδιαγραφών παραγωγή» και μερικές από τις «πιο δυναμικές σκηνές μάχης στην ιστορία του κινηματογράφου». Εντάξει, say no more, θα το δούμε.

 

30/11: Φόνισσα: Ελλάδα, 1900. Η χήρα του Φράγκου, η Χαδούλα επαναστατεί με έναν ανορθόδοξο τρόπο απέναντι στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία μέσα στην οποία έχει μάθει να επιβιώνει: τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της -αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Με τους: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Νίκη Παπανδρέου, Χρήστο Στέργιογλου, Γιάννη Τσορτέκη, Στάθη Σταμουλακάτο και Δημήτρη Ήμελλο. Η πρώτη ταινία της σκηνογράφου και ενδυματολόγου Έλενας Νάθενα, εμπνευσμένη από το ομώνυμο αξεπέραστο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι το μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός του 2023 για το εγχώριο film industry -θα εκπλαγώ αν δεν σαρώσει στο box office.

 

5 events να πάτε

4/11: Οι Protomartyr, κορυφαίο συγκρότημα του νέου αμερικάνικου post-punk επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από πέντε χρόνια, με ολοκαίνουργιο δίσκο στις αποσκευές του, για μια εμφάνιση στο Gagarin 205. Περισσότερα εδώ.

5/11: H Αμερικανίδα ντίβα της jazz Samara Joy που όταν έκανε το ντεμπούτο της στη δισκογραφία το 2021 -σε ηλικία μόλις 22 ετών- χαρακτηρίστηκε «άξια διάδοχος της Ella Fitzgerald και της Billie Holiday» και απέσπασε βραβεία Grammy στις κατηγορίες Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης και Καλύτερο Άλμπουμ Τραγουδιού Τζαζ, εμφανίζεται ζωντανά με το trio της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Περισσότερα εδώ.

18/11: Το πρώτο Μουσικόραμα («μία avant pop προσέγγιση με έμφαση στη συνεχώς αναπτυσσόμενη ελληνική μουσική σκηνή και τον πλουραλισμό της») με την υπογραφή της πολιτιστικής πλατφόρμας &Beyond θα παρουσιαστεί στον πολυχώρο του Ρομάντσο και υπόσχεται 2 stages και 10 ώρες μουσικής παντός ρυθμού. Live Acts: Bengoa (Full Band), Kukuraxa, Melorman, Mob, Larry Gus, Turboflow 3000. DJ Sets: Cheap Edits, Lex & Artis Boris (DJ & Keys), Nausicaä, Papaioannou (presents Calma), Stathis Kalatzis x Dora Mask. Περισσότερα εδώ.

22/11: Oι The Magnetic Fields έρχονται στο Floyd για μία εμφάνιση, για την οποία το ελληνικό κοινό αδημονούσε εδώ και χρόνια, που θα περιλαμβάνει αγαπημένα κομμάτια από την 30ετή καριέρα του σχήματος και φυσικά από τον εμβληματικό τους δίσκο 69 Love Songs. Περισσότερα εδώ. Διοργάνωση: Plisskën Festival.

25/11: Λίγους μόλις μήνες μετά την εμφάνισή του στο Rockwave Festival, o (συμπαθέστατος) Βρετανός singer-songwriter Jonathan Jeremiah ανεβαίνει στη σκηνή του Fuzz για ένα «αναζωογονητικό φθινοπωρινό ζέσταμα από έναν καλλιτέχνη που τραγουδά για τη φωτεινή πλευρά της ζωής». Περισσότερα εδώ.

 

Μείνετε συντονισμένοι στην ατζέντα και τα συναυλιακά νέα του Avopolis (διεθνή και ελληνικά) για πολλά περισσότερα live music events, δείτε ανταποκρίσεις και φωτογραφίες από όλες τις μεγάλες συναυλίες στην ενότητα LIVE.

 

5 σειρές να παρακολουθήσετε

Milky Way: 17χρονη Μαρία λαχταρά να φύγει μακριά από την επαρχιακή της πόλη και να ζήσει το «αθηναϊκό όνειρο». Με σύμμαχο τον συνομήλικό της Τζο, θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει και όχι αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εκείνη. Η πολυαναμενόμενη σειρά του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών Βασίλη Κεκάτου κάνει πρεμιέρα στο MEGA την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στις 23:10. Όσοι τηλεκριτικοί παρακολούθησαν τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς στη δημοσιογραφική προβολή έγραψαν διθυράμβους. Can’t wait.

 

Όλο το Φως που δεν Μπορούμε να Δούμε: Βασισμένη στο βραβευμένο με Pulitzer ομώνυμο πολεμικό μυθιστόρημα του Anthony Doerr η νέα σειρά του Netflix All the Light We Cannot See διαδραματίζεται εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αφηγείται την ιστορία δύο εφήβων, της Marie-Laure (Aria Mia Loberti), ενός τυφλού κοριτσιού από τη Γαλλία -και κόρης του Daniel (Mark Ruffalo), ενός κλειδαρά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού- και του Werner (Louis Hofmann), ενός αγοριού από τη Γερμανία, που θα αναγκαστεί να πολεμήσει για τους Ναζί. Πρεμιέρα στο Netflix στις 2 Νοεμβρίου και μία από τις πιο πολυαναμενόμενες νέες σειρές της σεζόν.

 

A Murder at the End of the World: Η Derby (Emma Corrin) και άλλα οκτώ άτομα -μεταξύ των οποίων η Brit Marling του The OA και ο  Harris Dickinson από το Τρίγωνο της Θλίψης- προσκαλούνται στο απομακρυσμένο σπίτι ενός εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου (Clive Owen). Όταν ένας από τους καλεσμένους δολοφονείται η Darby θα επιχειρήσει να εξιχνιάσει το έγκλημα. Πρεμιέρα 14 Νοεμβρίου στο Hulu και αν σκεφτήκατε «το’χουμε ξαναδεί το παραμύθι», πατήστε play στο πολύ ατμοσφαιρικό trailer, με τους πειραγμένους Depeche Mode στο soundtrack, και θα αλλάξετε γνώμη.

https://www.youtube.com/watch?v=AnPl4PuNb5U

 

Fargo: Year 5: Βόρεια Ντακότα 2019. Μετά από μια απροσδόκητη σειρά γεγονότων που φέρνουν την "Dorothy 'Dot' Lyon" (Juno Temple) σε μπελάδες με τις αρχές (Jon Hamm), αυτή η φαινομενικά τυπική νοικοκυρά των μεσοδυτικών πολιτειών ξαφνικά βυθίζεται ξανά σε μια ζωή που νόμιζε ότι είχε αφήσει πίσω της. Η σειρά ανθολογίας – στην 5η σεζόν της οποία συμμετέχει και η Jennifer Jason Leigh καθώς και ο Joe Keery του Stranger Things- επιστρέφει στις 21 Νοεμβρίου στο Hulu και δεν βλέπουμε την ώρα να στρογγυλοκαθίσουμε στον καναπέ με έναν κουβά pop corn να δούμε τον Jon Hamm σε ρόλο σερίφη.

 

Faraway Downs: Με φόντο την Αυστραλία του 1939, η Λαίδη Sarah Ashley (Nicole Kidman) προσπαθεί να σώσει το ράντζο του αποθανόντα άνδρα της, με τη βοήθεια ενός ντόπιου ranger (Hugh Jackman). Η θυελλώδης περιπέτειά τους θα διαρκέσει 4 ολόκληρα χρόνια. Αν η υπόθεση σας ακούγεται οικεία, είναι επειδή μιλάμε όντως για διασκευή της ταινίας Australia του 2008, από τον ίδιο τον Buz Luhrman που την είχε σκηνοθετήσει. Η μίνι σειρά έξι επεισοδίων έρχεται στο Hulu στις 26 Νοεμβρίου.

 

5 μέρη να επισκεφθείτε

To νέο talk-of-the-town στην αθηναϊκή εστίαση Ex Machina στο Παγκράτι, πρώτο εστιατόριο του σεφ Άνταμ Κοντοβά, για πιάτα ελληνικής και αιγυπτιακής κουζίνας με Asian επιρροές, με soundtrack που έχει επιμεληθεί ο ίδιος και περιλαμβάνει -wait for it- από γαλλική ραπ μέχρι grunge.

Την άρτι αφιχθείσα νέο-ψησταριά Ox στα Ιλίσια, πρότζεκτ πολύ έμπειρων ονομάτων στην εστίαση, με focus -καλά καταλάβατε- στο κρέας.

Το Χατίρι στο Παγκράτι για ιταλική και ελληνική και γαλλική κουζίνα (από πίτσα και καρμπονάρα μέχρι γιουβαρλάκια και παστίτσιο μέχρι entrecôte με μπερναέζ).

Το Pavlov στο Σύνταγμα (μετεξέλιξη του Pavlov Lab της Νέας Ερυθραίας στη Φιλελλήνων, επίσης πρότζεκτ του Άλεξ Παβλόφ), για θεϊκή χειροποίητη πάβλοβα στιγμής (σερβίρεται 3 μονάχα λεπτά μετά την παραγγελία) και γκουρμέ σάντουιτς με χοιρινό fouantre, πάστρα τρούφας και δεν συμμαζεύεται.

Το Αορίτης Κρήτης Θύμησες του Σήφη Μανουσέλη (βλ. Tsiftis Gastrokoutouki) στα Ιλίσια για αυθεντικό παραδοσιακό αντικριστό, τηγανητό κουνέλι, χοχλιούς, γαμοπίλαφο, πίτες σφακιανές -πω, μαζεύω τα σάλια μου- και διαλεγμένες εμφιαλωμένες τσικουδιές.

aoritis-anoigma-1

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured