Μάιος. Μήνας αλλαγών, αλλεργιών και Eurovision. Κατά τα άλλα, η To Do List μπορεί να γεμίσει και με όλα τα παρακάτω:

5 ταινίες να δείτε

9/5: Club Zero: Σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο, μια νεαρή δασκάλα αναλαμβάνει να αλλάξει προς το καλύτερο τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών με ένα πρωτοποριακό σεμινάριο «ενσυνείδητης διατροφής». Καθώς οι τακτικές της γίνονται ολοένα και πιο ακραίες, με αποτέλεσμα οι απόψεις της να θυμίζουν πλέον περισσότερο αρχηγό αίρεσης παρά έγκριτη διατροφολόγο, η υγεία των παιδιών αρχίζει να κλονίζεται επικίνδυνα με απρόβλεπτες συνέπειες. Μαύρη κωμωδία / ψυχολογικό θρίλερ της Jessica Hausner, με πρωταγωνίστρια την Mia Wasikowska και γυρίσματα εν μέρει στην Οξφόρδη στο ίδιο campus, όπου γυρίστηκε και το Saltburn.

16/5: Πολύδροσο: Η Σοφία, η κόρη, επιστρέφει στο Πολύδροσο για να φροντίσει τη Σοφία, τη μητέρα της. Στη γειτονιά που μεγάλωσε την περιμένουν όλοι οι λόγοι που την έκαναν κάποτε να θέλει να φύγει. Το Πολύδροσο είναι ένα απομονωμένο προάστιο και οι Σοφίες περνάνε τις ημέρες τους σκοντάφτοντας σε φαντάσματα του παρελθόντος. Η ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy) είναι υποψήφια στα βραβεία ΙΡΙΣ για α' γυναικείο ρόλο (Σοφία Κόκκαλη και Βίκυ Καγιά), φωτογραφία, μουσική, κοστούμια, ήχο και μακιγιάζ/κομμώσεις. Πατήστε play στο trailer αν μη τι άλλο για να ακούσετε το τραγούδι που έγραψε για την ταινία η Δεσποινίς Τρίχρωμη, με τίτλο «Σκιά».

23/5: Μέντιουμ: Στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης και έχοντας χάσει πρόσφατα τη μητέρα της, η Ελευθερία (Αγγελική Μπεβεράτου) επισκέπτεται την ετοιμόγεννη μεγάλη της αδερφή (Κατερίνα Ζησούδη) στην Αθήνα. Περιπλανώμενη στο αυγουστιάτικο καμίνι μιας άγνωστης μεγαλούπολης, γνωρίζει το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας στο πρόσωπο του αινιγματικού Άγγελου (Νικολάκης Ζεγκίνογλου), ο οποίος τη παρασύρει στον εκκεντρικό του κόσμο. Η βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη ταινία της Χριστίνας Ιωακειμίδη απέσπασε πολύ καλές κριτικές στη Θεσσαλονίκη, βραβεύτηκε στο Σεράγεβο και κέρδισε πέντε υποψηφιότητες στα βραβεία ΙΡΙΣ (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ενδυματολογίας, α’ και β’ γυναικείου ρόλου). Στο trailer θα αναγνωρίσετε την τραγουδίστρια Μάρθα Φριντζήλα στον ρόλο του μέντιουμ της υπόθεσης και θα ακούσετε το (σταθερά υπέροχο τόσα χρόνια) “Netrino” των MIKRO.

27/5: Ομαδική Θεραπεία: Τρία παντρεμένα ζευγάρια υποβάλλονται σε μια ασυνήθιστη ομαδική ψυχοθεραπεία. Η ψυχολόγος τους, δεν θα παραστεί η ίδια στη συνεδρία, αλλά τους έχει αφήσει φακέλους με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Έτσι, οι έξι πρωταγωνιστές θα βγάλουν σταδιακά στη φόρα τα άπλυτά τους σχετικά με τις σχέσεις τους, τα χρήματα, τη ζήλια και το σεξ, μέχρι όλα να καταλήξουν σε ένα άκρως απροσδόκητο και εξίσου συγκλονιστικό τέλος. Η νέα ταινία του Gerardo Herrero ανοίγει - παρουσία του σκηνοθέτη - το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου FeCHA (27/5-5/6), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στους θερινούς κινηματογράφους Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas, Αελλώ Cinemax, ενώ προβολές θα φιλοξενήσουν το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Περισσότερα εδώ.

30/5: Furiosa: A Mad Max Saga – Η Γέννηση της Οργής: Καθώς ο κόσμος καταρρέει, η νεαρή Φουριόζα (Anya Taylor-Joy) αρπάζεται από την Green Place of Many Mothers και πέφτει στα χέρια της μεγάλης Ορδής Μηχανόβιων με επικεφαλής τον πολέμαρχο Ντεμέντους (Chris Hemsworth). Καθώς περιπλανιούνται στην άγονη γη, καταλήγουν στην Ακρόπολη που βρίσκεται υπό την ηγεμονία του Αθάνατου Τζο (Tom Burke). Ενώ οι δύο τύραννοι αλληλοσπαράζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει, η Φουριόζα πρέπει να επιβιώσει από πολλές δοκιμασίες για να επιστρέψει στην πατρίδα της. Spin-off και πρίκουελ του Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής (2015), το πέμπτο κεφάλαιο του franchise, σε σκηνοθεσία George Miller είναι η τελευταία υπερπαραγωγή που θα δούμε σε κλειστή αίθουσα με surround sound, πριν ξεχυθούμε στα θερινά.

 

5 events να πάτε

3/5: Ο Βρετανός Miles Kane, το ένα ήμισυ των The Last Shadow Puppets, ανεβαίνει στη σκηνή του Arch Club-Live Stage. Περισσότερα εδώ.

20 & 21/5: Ο επιδραστικός Ιταλο-Γερμανός παραγωγός David August -μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ VĪS- παρουσιάζει μια κινητική οπτικοακουστική ζωντανή εμπειρία, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μια διοργάνωση του Plisskën. Περισσότερα εδώ.

26/5: Οι Meute - η εντεκάδα από το Αμβούργο της Γερμανίας με τα χαρακτηριστικά κόκκινα σακάκια, έρχονται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για να σημάνουν την έναρξη του φετινού Athens Jazz 2024. Περισσότερα εδώ.

30/5: Οι Γερμανοί «άρχοντες» του industrial metal Rammstein επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 14 χρόνια, για μια μεγάλη συναυλία στο ΟΑΚΑ. Μια διοργάνωση της High Priority. Εισιτήρια εδώ.

30/5: Οι αγαπημένοι του ελληνικού εναλλακτικού ραδιοφώνου Still Corners, καλεσμένοι του Ejekt, ανεβαίνουν στη σκηνή του Gagarin 205. Η Παρασκευή είναι sold out, ωστόσο το dream pop δίδυμο θα εμφανιστεί και το Σάββατο 1 Ιουνίου. Περισσότερα εδώ.

More events:

Μείνετε συντονισμένοι στην ατζέντα και τα συναυλιακά νέα του Avopolis (διεθνή και ελληνικά) για πολλά περισσότερα live music events και αν σας έπιασε η άνοιξη και είστε σε φεστιβαλικό mood, μην παραλείψετε να τσεκάρετε το πρόγραμμα του This Is Athens City Festival (1-31/5), αλλά και να περάσετε μια βόλτα από το ComicDom Con Athens (17-19/5, Τεχνόπολη), το Athens Jazz Festival (26/5-3/6, Τεχνόπολη), το Athens Street Food Festival (10-11-12, 18-19, 25-26/5, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ) και το Athens Music Week (22-25/5, Τεχνόπολη). 

 

5 σειρές να παρακολουθήσετε

Baby Reindeer: To τεράστιο hit του Netflix δεν βρισκόταν στην To Do List του προηγούμενου μήνα, καθώς κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τον πάταγο που θα κατόρθωνε ο Σκωτσέζος Richard Gadd, αποφασίζοντας να μοιραστεί την προσωπική του ιστορία ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης, ούτε πως οι τηλεθεατές θα έμπαιναν στη διαδικασία να εντοπίσουν τα πραγματικά πρόσωπα της ιστορίας, πόσο μάλλον πως η αληθινή “Martha” θα έδινε αποκλειστική συνέντευξη στον Piers Morgan για να πει την δική της πλευρά. Αν ανήκετε στους ελάχιστους που δεν το έχουν δει ακόμη, just press play, αν το είδατε και τρελαθήκατε δείτε και το Ι May Destroy You της Michaela Coel. Με ευχαριστείτε αργότερα. Sent from my iPhone.

A Man In Full: Στριμάρει στο Netflix από την Μ. Πέμπτη, έχει πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels και τις Diane Lane-Lucy Liu, έχει στο τιμόνι του σεναρίου τον δημιουργό του Big Little Lies David E Kelley και επικεντρώνεται στην ιστορία ενός μεγιστάνα ακινήτων που προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες, ενόσω βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας και βάλλεται από παντού. Με διάρκεια μόλις 6 επεισοδίων, λειτουργεί κάπως σαν quick fix για όσους παρουσίασαν σύνδρομο στέρησης μετά το φινάλε του Succession.

Dark Matter: Τίτλος του νέου άλμπουμ των Pearl Jam, αλλά και της νέας sci-fi σειράς του Apple TV+ με τον Joel Edgerton στον ρόλο ενός ευτυχισμένου οικογενειάρχη που απαγάγεται από -wait for it- τον ίδιο του τον εαυτό και ξυπνάει σε μία εναλλακτική πραγματικότητα από τις όσες θα μπορούσε να είχε ζήσει, και -ενώ αναζητά απαντήσεις στο μυστήριο- πασχίζει απεγνωσμένα να ξαναβρεί την γυναίκα του (Jennifer Connelly) και να ανακτήσει την ζωή του, όπως την γνώριζε.

Bodkin: Μια ετερόκλητη ομάδα podcaster που αναλαμβάνει να ερευνήσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση τριών αγνώστων σε μια ειδυλλιακή, παραθαλάσσια μικρή πόλη της Ιρλανδίας. Στην πορεία της έρευνάς τους όμως, οι πρωταγωνιστές ανακαλύπτουν μια ιστορία πολύ πιο μεγάλη και αλλόκοτη από αυτό που θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν. Με πρωταγωνιστή τον Will Forte (SNL, The Last Man On Earth) στιμάρει ήδη στο Netflix και πρόκειται για την πρώτη fiction σειρά της εταιρείας παραγωγής του Barack και της Michelle Obama, Higher Ground. Με εκνευρίζουν τα τρίλεπτα trailers, αλλά στο συγκεκριμένο υπάρχει συμπαθές κωμικό vibe και ακούγεται ένα custom remix του “Broken Man” της St Vincent, από το νέο εξαιρετικό άλμπουμ της All Born Screaming, οπότε ας είναι.

The Big Cigar: H απίστευτη («σχεδόν αληθινή») ιστορία του ιδρυτή του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων Huey P. Newton που, στην προσπάθειά του να δραπετεύσει από το FBI και να διαφύγει στην Κούβα, βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αντιπερισπασμού που περιλαμβάνει την σκηνοθεσία μια κινηματογραφικής παραγωγής που δεν υπήρξε ποτέ. Η σειρά 6 επεισοδίων με πρωταγωνιστή τον André Holland (Moonlight, Selma) βασίζεται σε άρθρο του Joshuah Bearman, ο οποίος με άλλο του άρθρο είχε γίνει αφορμή και για το βραβευμένο με Όσκαρ Argo. Πρεμιέρα στο Apple TV+ 17 Μαΐου.

 

5 μέρη να επισκεφθείτε

Το ολοκαίνουργιο Lórda (λόρδα) στα Εξάρχεια για σουβλάκι (coming soon, very soon).

Το high end streetfoodάδικο Hanky Panky του Γρηγόρη Κίκη (βλ. Hervé) στα Άνω Πετράλωνα, για τοπ κοτόπουλο πανέ σε κουβά ή chicken burger, cheeseburger με χειροποίητο μπριός και πίκλα, root bomb με μπιφτέκι σελινόριζας και τσιμιτσούρι και πολλά άλλα.

Το επίσης εναλλακτικό streetfoodάδικο Hurry Up στη Βεΐκου στο Κουκάκι, για open sandwich με strip loin και chutney κρεμμυδιού και καρότου, ή hot dog με λουκάνικο προβατίνας σε ατμιστό πατατόψωμο.

Το Talking Breads στον Χολαργό, για satay sandwiches, pizza rolls, mafia burgers αλλά και σουβλιστό αρνί, κοκορέτσι και πάπια, σε περιβάλλον αισθητικής αμερικανικού ντάινερ.

Το νέο ιαπωνικό εστιατόριο του Κολωνακίου Ronin, για aji tataki, γαρίδα tempura, μοσχάρι hire katsu και άλλα τρομερά.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured