Ιούνιος. Θερινά, συναυλίες, βουτιές, τσίπουρα, ψαρομεζέδες, αμπελοφιλοσοφίες σε ταράτσες και βεράντες, κουνούπια. Κατά τα άλλα, η To Do List μπορεί να γεμίσει και με όλα τα παρακάτω:

5 ταινίες να δείτε

30/5: Ιστορίες Καλοσύνης: Ένας άντρας καλείται να αποδείξει την πίστη του στο αφεντικό του. Η σύζυγος ενός αστυνομικού αναζητείται έπειτα από ένα ναυάγιο, αλλά όταν επανεμφανίζεται εκείνος αμφιβάλλει για την «αυθεντικότητά» της. Ένα ζευγάρι αναζητά ένα άτομο ικανό να γίνει πνευματικός ηγέτης, δίνοντας αναφορά στους επικεφαλής μιας μυστηριώδους σέκτας. Μήνες μόλις από την βράβευση του Poor Things με τέσσερα βραβεία Όσκαρ, η εμμονική ενασχόληση με τoν Γιώργο Λάνθιμο ξαναγίνεται "a thing". Αυτή τη φορά ο Yorgos συνεργάζεται με τον Ευθύμη Φιλίππου και παρουσιάζει ένα νέο (kind of weird, αν θέλετε) πόνημα, με κεντρικούς πρωταγωνιστές την Emma Stone (σταθερά) και τον Jesse Plemmons, ο οποίος μάλιστα έφυγε από το 77ο Φεστιβάλ Κανών με το βραβείο της καλύτερης ερμηνείας από άνδρα ηθοποιό. Οι μέχρι στιγμής κριτικές κυμαίνονται ανάμεσα σε «Ο Λάνθιμος είναι ένα genre από μόνος του», και «Τι ανυπόφορο πισωγύρισμα».

30/5: Γιάννης Σπανός Πίσω Απ’τη Μαρκίζα: Ένα ταξίδι στην τεράστια πορεία του Γιάννη Σπανού από το παιδικό σπίτι στο Κιάτο ως τις μεγάλες συνεργασίες στο Παρίσι και την επιτυχία στην Ελλάδα, με σπάνια ντοκουμέντα και συνεντεύξεις. Μέσα από την προσωπική αναζήτηση ενός λάτρη της μουσικής του, το φιλμ διερευνά γιατί ο Σπανός επέλεξε να μένει πίσω από τα φώτα, αφήνοντας το έργο του να μιλήσει. Το «νεοκυμαντέρ» του Άρη Δόριζα -που εδώ κάνει το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του- έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές και αφήνοντας τους θεατές να σιγομουρμουρούν τα υπέροχα τραγούδια που έγραψε ο σπουδαίος συνθέτης («Μια Φορά Θυμάμαι», «Άσπρα Καράβια», «Σαν Με Κοιτάς», «Σπασμένο Καράβι», «Ρίξε Στο Κορμί Μου Σπίρτο» και πόσα ακόμη…) Θυμηθείτε εδώ την podcast-συνέντευξη του Άρη Δόριζα στον Άγγελο Κυρούση.

6/6: Νταααααλί!: Η Τζουντίτ, γαλλίδα δημοσιογράφος, συναντά τον Σαλβαδόρ Νταλί αρκετές φορές, σχετικά για μια πιθανή συνέντευξη, την οποία ο Νταλί αρνείται. Στη συνέχεια για ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο φαίνεται δύσκολο να γυριστεί, ιδίως όταν ο Νταλί, οδηγώντας τη Rolls-Royce του στην παραλία, αχρηστεύει τη κάμερα πριν την έναρξη των γυρισμάτων… Η νέα κωμωδία του Quentin Dupieux με θέμα τον κορυφαίο υπερρεαλιστή ζωγράφο, τον οποίο ενσαρκώνουν πέντε ηθοποιοί σε διαφορετική ηλικία, έκανε 500.000 εισιτήρια στη Γαλλία, προβλήθηκε στο 80ό Φεστιβάλ Βενετίας, και ήταν η ταινία λήξης στο 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος.

20/6: Μνήμη: Η Σίλβια (Jessica Chastain) διάγει μια τακτοποιημένη ζωή με την έφηβη κόρη της, σε ένα διαμέρισμα με πολλές κλειδαριές. Μόλις έκλεισε 13 χρόνια χωρίς αλκοόλ. Σε ένα σχολικό reunion συναντά τον Σαλ (Peter Sarsgaard), ο οποίος το ίδιο βράδυ την ακολουθεί πίσω στο σπίτι της. Η τυχαία τους συνάντηση ξυπνά επίπονες μνήμες του παρελθόντος, στιγμές που για τον έναν φεύγουν και επανέρχονται σαν διαλείψεις, και για τον άλλον καλύπτονται από το νεφελώδες πέπλο της αμφιβολίας. Το Memoria του Michel Franco συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας, όπου απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας (Peter Sarsgaard).

Όλο τον Ιούνιο: Μία από τις προβολές του Park Your Cinema ή του Park Your Cinema Kids που διοργανώνει για άλλη μια φορά το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Τρίγωνο της Θλίψης του Ruben Östlund και -μεταγλωττισμένο στα ελληνικά- το Coco της Disney/Pixar. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

 

5 events να πάτε

1-2/6: Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και τη United We Fly διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά το Indie Playground Festival, ένα διήμερο μουσικό φεστιβάλ με γνωστά αλλά και ανερχόμενα ονόματα της σύγχρονης ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής. Φέτος το line-up περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους AMKA, Whereswilder, Larry Gus, VASSIŁINA και METAMAN. Περισσότερα εδώ.

3/6: Οι Καναδοί BadBadNotGood, το κορυφαίο jazz trio που ανατρέπει τα δεδομένα, κλείνουν θριαμβευτικά το 23ο Athens Jazz στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με opening act τους «δικούς μας» Kepler Is Free. Περισσότερα εδώ.

13/6: Η ANOHNI μετά από χρόνια απουσίας επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις και μαζί με τους The Johnsons ξεκινούν την παγκόσμια περιοδεία τους από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την πολυσχιδή αυτή προσωπικότητα και καλλιτέχνιδα και μάθετε εδώ περισσότερα για τη συναυλία και την προπώληση εισιτηρίων.

15 προς 16/6: Richie Hawtin και Sama' Abdulhadi εμφανίζονται στο Terra Vibe στη Μαλακάσα τα ξημερώματα της Κυριακής 16 Ιουνίου για να ολοκληρωθεί με τον πλέον ιδανικό τρόπο η μοναδική rave εμπειρία της παράστασης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση Respublika του Łukasz Twarkowski. Εισιτήρια διατίθενται είτε για το rave dj set μόνο, είτε σε combo με την παράσταση της Πέμπτης, της Παρασκευής ή του Σαββάτου. Αναλυτικά εδώ.

20/6: Το Release Athens 2024 υποδέχεται στην Πλατεία Νερού τους πολυαγαπημένους PULP, με co-headliners τους «σχεδόν Radiohead» The Smile και opening acts τους Ride και τους Tramhaus. Αναμφίβολα, μία από τις πιο πολυαναμενόμενες βραδιές του φετινού καλοκαιριού. Η προπώληση συνεχίζεται.

Φωτογραφία: Eric Pàmies, Primavera Sound Festival 2024, Βαρκελώνη

More events:

Μείνετε συντονισμένοι στην ατζέντα και τα συναυλιακά νέα του Avopolis (διεθνή και ελληνικά) για πολλά περισσότερα live music events και αν είστε σε φεστιβαλικό mood, μην παραλείψετε να τσεκάρετε το πρόγραμμα Ιουνίου του Release Athens Festival, του Rockwave Festival και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

5 σειρές να παρακολουθήσετε

Maestro: Πάρτε κι εσείς μέρος στο κουτσομπολιό, παρακολουθώντας την συνέχιση της τελευταίας Παπακαλιάτιδας, που έχει όλα τα στοιχεία μιας σωστής Παπακαλιάτιδας, δηλαδή πανέμορφη φωτογραφία, ακριβά σπίτια, ωραίες φάτσες, major drama, έντονες αντιπαραθέσεις, απολαυστικά κλισέ, προσεκτικά διαλεγμένη μουσική και εντελώς άγαρμπες σκηνές σεξ. Κάθε Πέμπτη βράδυ στο MEGA, ή μονορούφι στο Netflix.

The Acolyte: Για τα Star Wars nerds άλλη μία σειρά από το σύμπαν του Πολέμου των Άστρων έρχεται στη μικρή οθόνη, με κεντρικό χαρακτήρα έναν Jedi master που διερευνά μία σειρά δολοφονιών. Στο cast η Carrie-Anne Moss. Πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο στις 4 Ιουνίου στο Disney+.

Becoming Karl Lagerfeld: Μίνι σειρά έξι επεισοδίων γύρω από την άνοδο του 38χρονου Γερμανού σχεδιαστή στη σκηνή της μόδας του Παρισιού το 1972, επί κυριαρχίας Yves Saint Laurent. Στον ρόλο του Lagerfeld ο Daniel Brühl. 7 Ιουνίου στο Hulu.

House of the Dragon – Σεζόν 2: Περούκες, κοστούμια, δράκοι, σεξ, γυμνό, φωτιές! Τι καλύτερο για τα ζεστά Δευτεριάτικα βράδια του καλοκαιριού από το prequel του Game of Thrones, που επιστρέφει με τον δεύτερο κύκλο του. Εδώ η επίσημη περίληψη του πρώτου κύκλου για να μην ψάχνεστε. Από 16 Ιουνίου στο Max και στην Ελλάδα στο Vodafone TV.

The Bear – Σεζόν 3: Ο Carmy, η Sydney και ο Richie κάνουν ό,τι μπορούν για να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το σαντουιτσάδικό τους, που έχει πλέον μετατραπεί σε εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας κι εμείς ανυπομονούμε να καταβροχθίσουμε για άλλη μία σεζόν την χορταστική χορογραφία ερμηνειών που καταφέρνουν οι Jeremy Allen White, Ebon Moss-Bachrach και Ayo Edebiri. 10 νέα επεισόδια, 27 Ιουνίου στο Hulu.

 

5 μέρη να επισκεφθείτε

Το Di Lien στα Εξάρχεια για κρασί και κοκτέιλ αλλά και για χειροποίητες παραπαρδέλες, μοσχαρίσια ταλιάτα και γευστικά flatbreads. Το όνομα -δεν θα το πιστέψετε, βγαίνει από το "Δειλιέν" του Παυλίδη.

Το «εστιατόριο γλυκού» Dessert Wise σε μια στοά στην Ακαδημίας, για υψηλού επιπέδου επιδόρπια που φτιάχνονται σε ανοιχτή κουζίνα, επιτόπου την ώρα της παραγγελίας, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μπακλαβά με μους γαλακτομπούρεκου #σιελόρροια.

Το Ιζαμπέλα – Αρμένικες Λιχουδιές στην Δραπετσώνα για πικάντικο λαχματζούν, ισλί κιοφτέ και αρμένικα σουβλάκια χοροβάτς.

Τo Poulette στην Αγία Παρασκευή για χειροποίητο cheesecake σε άλλο level.

Το Nob (No Ordinary Burger) στα σύνορα του Παγκρατίου με το Μετς, για («όχι συνηθισμένα») smash burgers -πέντε διαφορετικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και μία vegetarian με μπιφτέκι από ρεβύθι και μανιτάρι.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured