Μάρτιος. Κανονικά θα μιλούσαμε για τραπεζάκια έξω, εξορμήσεις στη φύση και προγραμματισμό πασχαλινών και καλοκαιρινών διακοπών, ο φετινός Μάρτης ωστόσο ξεκίνησε με μια αδιανόητη εθνική τραγωδία που για την ώρα έχει ακυρώσει, προφανώς, κάθε διάθεση για «μαρτάκια», χαρές και λουλούδια. Προσπαθώντας έστω και προσωρινά να βγάλουμε από το μυαλό μας τις εφιαλτικές εικόνες με τις οποίες ξεκίνησε αυτός ο μήνας, φτιάχνουμε μία To Do List για τις πρώτες αυτές ημέρες της άνοιξης.

 

5 ταινίες να δείτε

2/3: Το Ήσυχο Κορίτσι: Καλοκαίρι του 1981. Ένα (πραγματικά ήσυχο) κορίτσι περνά το καλοκαίρι με μακρινούς συγγενείς κι ανακαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό που θα της αλλάξει τη ζωή. Το βασισμένο σε διήγημα σκηνοθετικό ντεμπούτο του Colm Bairéad είναι η υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Πρόκειται για την πρώτη, ιστορικά, ταινία στην ιρλανδική γλώσσα που προτείνεται στην κατηγορία.

 

2/3: Cocaine Bear: Ναι, όντως, η υπόθεση είναι όσο ανεκδιήγητη ακούγεται, πρωταγωνίστρια σε αυτή την (βασισμένη σε αληθινά γεγονότα!) ταινία είναι μια αρκούδα που έφαγε μια σακούλα γεμάτη κοκαΐνη και βγήκε τελείως εκτός ελέγχου, δηλαδή τελείως, δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε, τα είδε όλα το ζωντανό. Δεν είναι ακριβώς ότι «προτείνω» αυτή την ταινία, αλλά το Sharknado, πριν καμιά δεκαριά χρόνια (που σε περίπτωση που σας διαφεύγει προκύπτει από τις λέξεις shark και, ναι, tornado) μας είχε χαρίσει ίσως την πιο ξεκαρδιστική εμπειρία που μπορώ να θυμηθώ ποτέ σε σινεμά και σε κάτι τέτοιο φαντάζομαι προσβλέπει και αυτή η high as a kite αρκούδα (όπως είναι εμφανές και από το τρέιλερ, η ταινία δεν παίρνει τον εαυτό της καθόλου στα σοβαρά). Αν χρειάζεστε ωστόσο και «σινεφίλ» κίνητρο, στην ταινία συμμετέχουν η Keri Russell του The Americans, η Brooklynn Prince του The Florida Project και ο Ray Liotta (αυτοπροσώπως), ενώ πίσω από τη σκηνοθεσία βρίσκεται η Elizabeth Banks.

 

2/3: Οι Δύο Όψεις του Ξυραφιού: Αντιγράφω από το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας όπου προβλήθηκε η ταινία τον Σεπτέμβριο: «Στο κοχλάζον ερωτικό δράμα οι Juliette Binoche και Vincent Lindon υποδύονται ένα ζευγάρι που βλέπει τον ισχυρό δεσμό του να κλονίζεται από την απροσδόκητη επιστροφή του προηγούμενου συντρόφου της Binoche και άλλοτε κολλητού του Lindon. Ερμηνείες κλάσης, ένας τρίτος παράγοντας που για τη μισή και πλέον ταινία παραμένει ευφυώς ένα βλέμμα που στοιχειώνει, μια πνιγηρή καύλα που αποτυπώνεται σε ανυποχώρητα σάρκινους χαρακτήρες και οι γνώριμοι της σκηνοθέτιδας Tindersticks στο σάουντρακ επιβεβαιώνουν εκ νέου πως η Claire Denis είναι από τους ελάχιστους δημιουργούς που ψηλαφίζουν τον πόθο και το τίμημά του ολόπλευρα. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.» Εγώ πάντως, ψήθηκα.

 

9/3: Inside: Ταινία του μήνα και μία από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κατσούπη (και πρώτη αγγλόφωνη ταινία εξολοκλήρου παραγωγή της Heretic, με πρωταγωνιστή τον Willem Dafoe, στον ρόλο ενός ληστή έργων τέχνης που παγιδεύεται μέσα σε ένα πολυτελές ρετιρέ και προσπαθεί να επιβιώσει. Όπως γράφαμε και όταν είχε βγει το τρέιλερ, «όταν είχαμε δει το ντοκιμαντέρ Ο φίλος μου ο Larry Gus (πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Β.Κατσούπη) το είχαμε συστήσει σε όποιον ξέραμε και δεν ξέραμε, οπότε δεν μας εκπλήσσει το ότι η ταινία φαίνεται φωτιά». Το φιλμ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες.

 

30/3: Το Μπλε Καφτάνι: Ο Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Youssef. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίλ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους. Η ταινία της Maryam Touzani απέσπασε το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και Κοινού στο 28o Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Αθήνας, ενώ ήταν και η επίσημη πρόταση του Μαρόκου για το ξενόγλωσσο Όσκαρ (βρέθηκε στις 15 τελικές επιλαχούσες).

 

5 events να πάτε

7/3: Οι σημαιοφόροι του ψυχεδελικού ήχου The Black Angels, έχοντας κυκλοφορήσει πέρσι έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς, ανεβαίνουν στη σκηνή του Fuzz Live Music Club για να μας χαρίσουν μια αξέχαστη, μυσταγωγική, psych rock εμπειρία. Τη συναυλία ανοίγουν οι The Steams. Περισσότερα εδώ.

13/3: Ο 76χρονος Αμερικανός τρομπετίστας, συνθέτης και δεξιοτέχνης του σαξόχορνου (flugelhorn) Tom Harrell εμφανίζεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Cosmos.

18/3: Το πρωτοποριακό οπτικοακουστικό project του DVS1, The Wall of Sound, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο ΕΟΝ Athens, σε παραγωγή ADD x six d.o.g.s. Ως φόρος τιμής στην sound system κουλτούρα των raves της δεκαετίας του '90 στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ, το The Wall of Sound δεν είναι απλώς άλλη μία club night αλλά ένα full body experience βασισμένο σε ένα τεράστιο τείχος 80 ηχείων, προσεκτικά σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, συνοδευόμενο από έναν ειδικό σχεδιασμό φωτισμού.

23/3: Οι εκρηκτικοί garage / punk / noise rockers από το Βέλγιο SONS εμφανίζονται στο six d.o.g.s. με opening act τους ανερχόμενους Commuter. Περισσότερα εδώ.

25/3: To Jameson Irish Whiskey και τα JAMESON CONNECTS music sessions επιστρέφουν και παρουσιάζουν τους Razorlight στην πρώτη τους συναυλία στη χώρα μας, την 25η Μαρτίου, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι. Περισσότερα εδώ

 

5 σειρές να παρακολουθήσετε

Daisy Jones & The Six: Επιτέλους έρχεται (στο Amazon Prime στις 3 Μαρτίου) μία σειρά που περιμένουμε διακαώς από την ημέρα που ανακοινώθηκε. Ο λόγος για το βασισμένο στο ομώνυμο best seller της Taylor Jenkins Reid από το 2019 Daisy Jones & the Six, το οποίο αντλεί την έμπνευσή του από την πολύπαθη ζωή των μελών των Fleetwood Mac και ακολουθεί μια μη υπαρκτή μπάντα, που ενώ ετοιμάζεται να κατακτήσει το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, διαλύεται αναπάντεχα, έπειτα από μια sold-out συναυλία. Band leaders η (εγγονή του Elvis Presley) Riley Keough και ο Sam Claflin. Για να δούμε τι θα δούμε. 

 

Extrapolations: Δεν είμαι βέβαιη, έχοντας δει το αφόρητα κλισέ τρέιλερ, πως η αφρόκρεμα ηθοποιών που συμμετέχουν στο cast «σώζει» απαραιτήτως τη νέα σειρά του Apple TV με θέμα την κλιματική αλλαγή (πρεμιέρα 17 Μαρτίου) αλλά προτίθεμαι να τη δω και να κρίνω εκ των υστέρων. Σε κάθε περίπτωση, wow: Meryl Streep, Sienna Miller, Kit Harington, Edward Norton, Diane Lane, Matthew Rhys, Gemma Chan, David Schwimmer, Keri Russell, Marion Cotillard, Forest Whitaker, Eiza González, Murray Bartlett, Tobey Maguire -και δεν τους είπα καν όλους.

 

Swarm: Ιδιαίτερα ιντριγκαδόρικο είναι και το τρέιλερ του Swarm, της νέας σειράς του Donald Glover aka Childish Gambino και δημιουργού του Atlanta, το οποίο εστιάζει σε μια νεαρή μαύρη κοπέλα, την Dre (στον ρόλο η “Darlene” του The Deuce, Dominique Fishback) η οποία έχει εμμονή με μία pop superstar (α λα Beyonce). Σύμφωνα με τα λίγα που έχουν γραφτεί για τη σειρά του Prime μέχρι στιγμής (πρεμιέρα 17 Μαρτίου), η ατμόσφαιρα έχει κάτι από Δασκάλα του Πιάνου του Mikael Haneke και The King of Comedy του Martin Scorcese. Εγώ έχω πειστεί, δεν χρειάζομαι κάτι άλλο.

 

Succession: Στις 26 Μαρτίου κάνει πρεμιέρα ο 4ος και τελευταίος (ευτυχώς, θα πω εγώ) της σειράς που «κανονικοποίησε» το να είσαι απεχθής, μισάνθρωπος και ανέραστος εκ πεποιθήσεως. Ποιο από τα τέσσερα παιδιά του Logan (Brian Cox) -Kendall (Jeremy Strong), Roman (Kieran Culkin), Shiv (Sarah Snook) ή Connor (Alan Ruck)- θα αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης; Τι θα απογίνει ο Tom (Matthew Macfadyen) και ο ξάδελφος Greg (Nicholas Braun); Θα παίξει τον ρόλο του και σε αυτή τη σεζόν ο Lukas Matsson (Alexander Skarsgård); Το νήμα αρχίζει να ξετυλίγεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στο HBO.

 

Great Expectations: Διασκευή του Μεγάλες Προσδοκίες, συμπαραγωγή FX/BBC (πρεμιέρα 26 Μαρτίου), με την Olivia Coleman στο ρόλο της Miss Havisham, κοστούμια εποχής και ένα γουρούνι που βγαίνει βόλτα στο Λονδίνο με λουρί; Yes please!

 

5 μέρη να επισκεφθείτε

To Tanpopo του Σωτήρη Κοντιτζά στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων για ramen και gyozas.

Το «urban all day μπιστρό με nordic φιλοσοφία» Enkelt στον χώρο που ήταν μέχρι πρότινος το Σπίτι Cocktail Bar στο Χαλάνδρι, για «σκουμπρί, ανοιγμένο σε "πεταλούδα" με γλάσο από πορτοκάλι και γιαούρτι».

Το feelgood wine bar Lost Roots που μόλις άνοιξε στο Θησείο.

Το Mario & Luigi - The Eatalians στην Ηλιούπολη για πίτσα στον ξυλόφουρνο και καρμπονάρα από φρέσκα ζυμαρικά.

Το The Blind Spot στο Παγκράτι για καφέ και cinnamon rolls. 

enkelt

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured