Φεβρουάριος. Ταινιοφαγία πριν τα Oscar, Βαλεντίνοι, απόκριες, τσίκνισμα, τριήμερες αποδράσεις, τελευταίες εκπτώσεις. Κατά τα άλλα, η To Do List μπορεί να γεμίσει και με όλα τα παρακάτω:

 

5 ταινίες να δείτε

2/2: Χτύπος στην Καλύβα: Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε μια απομακρυσμένη καλύβα, ένα νεαρό κορίτσι και οι δυο μπαμπάδες του καταλήγουν όμηροι τεσσάρων οπλισμένων αγνώστων με άγνωστα κίνητρα οι οποίοι απαιτούν από την οικογένεια να προβεί σε μια αδιανόητη επιλογή προκειμένου να αποτρέψει το τέλος του κόσμου. Το νέο θρίλερ του M. Night Shyamalan βασίζεται στο βιβλίο Ένα Βήμα Πριν Από την Αποκάλυψη, το οποίο έχει λάβει thumbs-up από τον Stephen King, έχει τιμηθεί με βραβεία Locus και Bram Stoker και κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Οξύ

 

9/2: Tár:  Η Lydia Tár, μια πρωτοποριακή μαέστρος που διευθύνει μια μεγάλη γερμανική ορχήστρα, βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της, καθώς προετοιμάζει τόσο την παρουσίαση ενός βιβλίου όσο και την πολυαναμενόμενη ζωντανή εκτέλεση της Πέμπτης Συμφωνίας του Μάλερ. Ξαφνικά, η ζωή της αρχίζει να παίρνει μια απρόσμενα δραματική τροπή (σημείωση: το «δραματική» είναι λίγο αν κρίνει κανείς από το συγκλονιστικό τρέιλερ). Η νέα ταινία του Todd Field είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου γυναικείου ρόλου, αυθεντικού σεναρίου, φωτογραφίας και μοντάζ καθώς και για Bafta καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου γυναικείου ρόλου, σεναρίου και ήχου. Για την πολυσυζητημένη ερμηνεία της, η Cate Blanchett απέσπασε Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου σε δράμα, ενώ το φιλμ συμπεριλήφθηκε σε δεκάδες λίστες σινεκριτικών με τις καλύτερες ταινίες του 2022.

 

16/2: Close: Δύο 13χρονα αγόρια, ο Λεό και ο Ρεμί, περνούν το καλοκαίρι τους παίζοντας τους ιππότες και βοηθώντας τους γονείς του πρώτου στις αγροτικές εργασίες. Κάνουν σχεδόν τα πάντα μαζί, αλλά στην αρχή της σχολικής χρονιάς η φιλία τους διακόπτεται εξαιτίας ενός βίαιου γεγονότος. Για να καταλάβει τι έχει συμβεί, ο Λεό στρέφεται στη μητέρα του φίλου του, γυρεύοντας πρόωρες απαντήσεις σε ερωτήματα μεγαλύτερα από την ηλικία του. Η συγκινητική ταινία ενηλικίωσης του Lukas Dhont, που προβλήθηκε στην τελετή λήξης του Διενούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πέρσι, τιμήθηκε με το μέγα βραβείο επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2022, είναι υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (Βέλγιο), ενώ έχει και 4 υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία καθώς και είναι υποψήφια για το βραβείο κοινού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Lux 2023. Σπουδαία κατορθώματα αν σκεφτεί κανείς ότι οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές κάνουν εδώ το ντεμπούτο στην υποκριτική.

 

 

23/2: Τα Πνεύματα του Ινισέριν: Αντιγράφω από το πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας: «Ο σκηνοθέτης του Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι  ξανασμίγει το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο του Αποστολή στη Μπριζ, βάζοντας τους Colin Farrell και Brendan Gleeson να ερμηνεύσουν μοναδικά δυο παλιόφιλους, σε ένα μικρό νησί της Ιρλανδίας, και να ηγηθούν της χιονοστιβάδας γεγονότων που προκαλεί η μυστηριώδης διάλυση της φιλίας τους. Από αυτό το φαινομενικά ασήμαντο συμβάν, ο καταξιωμένος Martin McDonagh εμπνέεται μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς: μια ιλαροτραγωδία κατάμαυρου χιούμορ, σαρδόνιων διαλόγων και απρόσμενης συγκίνησης για τα όρια της ελευθερίας και της ατομικής βούλησης, το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στους άλλους και τις βαθιές ειρωνείες της ανθρώπινης κατάστασης.» Δύο μόνο πράγματα από εμένα. Πρώτον: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Δεύτερον: Ραντεβού στις αίθουσες.

 

23/2: Γυναικείες Κουβέντες: Το 2010, η πίστη των γυναικών μιας απομονωμένης θρησκευτικής κοινότητας κλονίζεται όταν έρχονται αντιμέτωπες με τη ζοφερή πραγματικότητα στην οποία τις είχαν υποβάλλει για χρόνια οι άνδρες της κοινότητας. Η νέα ταινία της Sarah Polley (Stories We Tell), στην οποία πρωταγωνιστούν οι Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Frances McDormand, είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και διασκευασμένου σεναρίου, καθώς και για Χρυσή Σφαίρα σεναρίου και μουσικής. Η υπόθεση (και η αισθητική) μπορεί να θυμίζουν Handmaid’s Tale, ωστόσο το φιλμ βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε μεννονιτική κοινότητα στη Βολιβία.

 

5 events να πάτε

4/2: Το club Death Disco κλείνει 10 χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα της Αθήνας και το γιορτάζει με μια σειρά από επετειακά events. Το πρώτο Σάββατο του Φλεβάρη οι Βρετανοί And Also The Trees και οι Αγγλο-ολλανδοί Legendary Pink Dots ανεβαίνουν στη σκηνή του Gagarin 205: ένα double bill βγαλμένο από τις πιο τρελές φαντασιώσεις των απανταχού μουσικόφιλων με νεοκυμματικές ανησυχίες.

16/2: Οι προσκυνητές των A Place To Bury Strangers ανάβουν κεριά στο αβαείο της Death Disco για την πρώτη σόλο εμφάνιση του Dion Lunadon, μετά την αποχώρηση του από τους aptbs αλλά και τη 2η προσωπική δισκογραφική του δουλειά, Beyond Everything. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Θεσσαλονικείς Bone Rave.

17-18/2: Ο Γιάννης Αγγελάκας, μαζί με τους 100°C, έρχονται για δύο συναυλίες στο Fuzz Live Music Club να μας παρασύρουν σε μια γιορτή που ξεκινά από τις Τρύπες και φτάνει μέχρι τον δίσκο Έχω κέφια που κυκλοφόρησε το 2022.

20/2: Η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ηλεκτρίζεται υπό τους ήχους των Peter Kruder και Richard Dorfmeister σε ένα μοναδικό live audiovisual show, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Cosmos του ΚΠΙΣΝ, κουβαλώντας στους ώμους τους εμπειρία 30 ετών και κληρονομιά τις καπνισμένες νότες μοντέρνας jazz, τα breaks που πάντα τους χαρακτήριζαν και balearic anthems που συνθέτουν το σάουντρακ ενός καλοκαιριού που διαρκεί 365 μέρες.

25/2: Το βρετανικό τρίο των Kerala Dust φέρνει τα electronic beats του στο Gagarin 205 το τελευταίο Σάββατο του Γενάρη, στο πλαίσιο των parties EDEN που διοργανώνει η ομάδα του Plisskën, με opening act τους Sworr.

 snfcc_cosmos_kruder_dorfmeister

Kruder & Dorfmeister

 

5 σειρές να παρακολουθήσετε

Hello Tomorrow: Επιστροφή στο μέλλον με τον Billy Crudup, στον οποίο έχουμε σταθερά αδυναμία από το 2000 και το Almost Famous. Σε έναν ρετρο-φουτουριστικό κόσμο, με ιπτάμενα αυτοκίνητα και οικιακά ρομπότ, μια ομάδα πωλητών, με επικεφαλής τον γοητευτικό και φιλόδοξο Jack, πείθει πολίτες να αγοράσουν πακέτα χρονομίσθωσης στη Σελήνη. Μέχρι που μια σειρά αποκαλύψεων θα φέρει στο φως αρκετά πράγματα που κανείς δεν γνώριζε για τον Jack και το όραμά του. Στη νέα σειρά του Apple TV+ πρωταγωνιστούν επίσης ο πάντα «οικείος» Hank Azaria και η Alison Pill του (εξαιρετικού) The Newsroom (2012-2014).

 

Έτερος Εγώ: Νέμεσις: Στον νέο κύκλο 8 επεισοδίων της επιτυχημένης σειράς, που θα συστήσει 31 νέους χαρακτήρες/ρόλους, ο καθηγητής εγκληματολογίας Δημήτρης Λαΐνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) είναι συντετριμμένος μετά τον τραγικό χαμό της αγαπημένης του Τόνιας. Πενθεί κλεισμένος στο σπίτι του, δεν διδάσκει και βρίσκει παρηγοριά μεταξύ ονείρων και παραισθήσεων, γιατί μόνο εκεί τη συναντά. Ωστόσο, μία έκρηξη σε ένα γραφείο τελετών δεν αργεί να τον επαναφέρει στην ενεργό δράση, καθώς το τμήμα ανθρωποκτονιών ζητά και πάλι τη συμβολή του. Ο νέος κύκλος της δημοφιλούς σειράς του Σωτήρη Τσαφούλια σε παραγωγή COSMOTE TV, κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 13/2 και θα συζητηθεί (ξανά) καθώς στο cast της πλέον θα συμπεριλαμβάνει και ονόματα όπως Γιάννης Μπέζος, Κώστας Αρζόγλου, Μαριάννα Τουμασάτου, Σπύρος Μπιμπίλας, Μαίρη Χρονοπούλου, Ηλίας Λογοθέτης, Αντίνοος Αλμπάνης, Κρατερός Κατσούλης, Στράτος «Stan» Αντιπαριώτης και πολλοί άλλοι.

 

Liaison: Στο δρόμο που χάραξε το The Americans, οι (αμφότεροι χοτ) Eva Green και  Vincent Cassel πρωταγωνιστούν στην νέα σειρά του Apple TV+ σε ένα (γεμάτο σασπένς αλλά όχι και τόσο σαφές, από τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής) στόρι, όπου «η κατασκοπεία και η πολιτική ίντριγκα εξελίσσονται ενάντια σε μια ιστορία παθιασμένου και μακροχρόνιου έρωτα». Πρώτη παραγωγή της Apple στη γαλλική γλώσσα. Πρεμιέρα 24/2.

liaison

 

The Consultant: Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων προσλαμβάνεται για να φέρει βελτιώσεις σε μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών. Σύντομα αποκαλύπτεται πως τα κίνητρά του δεν είναι ακριβώς καλοπροαίρετα και οι υπάλληλοι θα αρχίσουν να παλεύουν για να διασώσουν πολλά περισσότερα από τη θέση τους. Μετά το Άδοξη Μπάσταρδοι έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας να βλέπουμε οτιδήποτε στο οποίο παίζει ο Christoph Waltz, πόσο μάλλον αν πρόκειται για μαύρη κωμωδία / θρίλερ. Έρχεται στις 24/2 στο Amazon Prime.

 

Extraordinary: Σε έναν φανταστικό κόσμο, όλοι άνω των 18 έχουν μια υπερδύναμη. Όλοι, εκτός από την 25χρονη Τζεν, που ακόμη περιμένει να εμφανιστεί η δική της. Στριμάρει στο Disney+ (8 μισάωρα επεισόδια), μπήκε με τη μία στην watchlist (στην κατηγορία «κάτι χαλαρό να δω την ώρα του βραδινού φαγητού») και οι λόγοι είναι δύο: 1) η υποσημείωση «από τους δημιουργούς του Killing Eve» και 2) το “Chaise Longue” των Wet Leg (αγαπημένο μου άλμπουμ για το 2022) στο τρέιλερ.

 

5 μέρη να επισκεφθείτε

Το american bar Feelin’ Good στο Κουκάκι για signature cocktails και «βρώμικα» burgers και hot dogs.

Το Ikigai & Ekiben Kitchen του Άρη Βεζενέ στο Σύνταγμα για ράμεν, sando, gyoza και ιαπωνικό ουίσκι.

To Βενιαμίν στο Παγκράτι για καφέ, κοκτέιλ, κρασί και ένα γκουρμέ bar food menu που περιλαμβάνει από πατέ από συκωτάκια πουλερικών και άγρια χόρτα εποχής, μέχρι οσχαρίσιο ταρτάρ και κουλούρι Θεσσαλονίκης με σκουμπρί.

Το Monk’s Beard του σεφ Αλέξανδρου Καρακατσάνη (που έτρεχε το "San Michali" στη Σύρο) που μόλις άνοιξε στον Νέο Κόσμο, στη γειτονιά γύρω από τη Στέγη και θα σερβίρει πιάτα (κυρίως ελληνικά, με επιρροές από Λίβανο) μαγειρεμένα στη φωτιά.

Το «μπιστρονομικό» tapas bar NiDo που αναμένεται από μέρα σε μέρα στο Κολωνάκι, από το team του Simul.

feeling-good

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured