Ξεκίνησε και επίσημα η Berlinale του 2023 ή αν θέλετε ελληνιστί το 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Με την Kristen Stewart να προεδρεύει της φετινής επιτροπής του, η διοργάνωση παραχώρησε στις 16 Φεβρουαρίου την πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου της, όπου και συζητήθηκαν οι φετινές ταινίες που συμμετέχουν στις διαγωνιστικές όπως και τις ειδικές κατηγορίες του φεστιβάλ, όπως και η στοχοθεσία αυτού, που θέτει το diversion, τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα όλων των ανθρώπων στην 7η τέχνη ως βασική προτεραιότητα.

Την κριτική επιτροπή συμπληρώνουν η Ιρανογαλλίδα ηθοποιός Golshifteh Farahani, η Γερμανίδα σκηνοθέτρια Valeska Grisebach, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Radu Jude, η Αμερικανίδα παραγωγός Francine Maisler, η Ισπανίδα σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Carla Simon και ο Κινέζος σκηνοθέτης και παραγωγός Johnnie To.

https://www.instagram.com/p/CoaOtshqexH/

https://www.instagram.com/p/CoscIYBr2vz/

Και ενώ οι προβολές του φεστιβάλ έχουν ξεκινήσει, επιλέγουμε 8 ταινίες του, που αναμφίβολα θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα και που, από τις πρώτες περιγραφές τους, ανυπομονούμε ήδη για την προβολή τους στις εγχώριες αίθουσες.

 

Infinity Pool του Brandon Cronenberg | Berlinale Special

Μπορεί οι κριτικές για την ολοκαίνουρια ταινία του Brandon Cronenberg, υιού του γνωστού Cronenberg, να υπήρξαν ανάμεικτες έπειτα από την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Sundance – όπου και μάλλον σόκαρε μεγάλο μέρος του κοινού – το Infinity Pool  αποτελεί ένα από τα κινηματογραφικά must του 2023, με τους λάτρεις του body horror να μην μπορούν να περιμένουν για την επίσημη πρεμιέρα του. Στο cast η ultimate horror φιγούρα της προηγούμενης χρονιάς, Mia Goth, αλλά και ο Alexander Skarsgård, σε ένα sci-fi τρόμου που παρακολουθεί ένα ζευγάρι που κάνει διακοπές σε πολυτελές ξενοδοχείο και συνειδητοποιεί ότι έχει εμπλακεί σ' ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου. Πώς γίνεται αυτό; Μέσω μιας υπηρεσίας που τους προσφέρει την ευκαιρία να πεθάνουν και να επανέλθουν στη ζωή, που αρχικά φαίνεται εξαιρετικά fun, σύντομα όμως ξεφεύγει πέρα από κάθε έλεγχο.

 

Ιnside του Βασίλη Κατσούπη | Panorama

Αν όλα πάνε καλά, το πολυαναμενόμενο φιλμ του Βασίλη Κατσούπη θα προσγειωθεί στις εγχώριες αίθουσες στις 9 Μαρτίου, οπότε η αγωνία σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Στο Ιnside, ο Willem Dafoe υποδύεται έναν διαρρήκτη με ιδιαίτερη έφεση στα έργα τέχνης, που όμως παγιδεύεται σε ένα πολυτελές διαμέρισμα γεμάτο από αυτά και καλείται να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Με σαφείς αναφορές στα συναισθήματα που προκάλεσε η πανδημική απομόνωση, η ταινία ξετυλίγεται ως ένα ιδιαίτερο one-man show που δεν βλέπουμε την ώρα να απολαύσουμε.

 

Music της Angela Schanelec | Διαγωνιστικό

Μετά τη Χρυσή Άρκτο Σκηνοθεσίας για το I Was at Home, But..., η Angela Schanelec επιστρέφει στο διαγωνιστικό τμήμα της Berlinale με μία ταινία βασισμένη στο μύθο του Οιδίποδα, η οποία και γυρίστηκε στην Ελλάδα σε συμπαραγωγή της ελληνικής Heretic, που φέτος βρέθηκε στα Oscars με το Τρίγωνο της Θλίψης του Ruben Östlund. Στο cast των πρωταγωνιστών της θα δούμε μεταξύ άλλων τους Αργύρη Ξάφη και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία του Τζον, που βρίσκεται ως μωρό σε μια θυελλώδη νύχτα στα ελληνικά βουνά και  υιοθετείται δίχως να γνωρίζει ούτε τον πατέρα του ούτε τη μητέρα του. Ως ενήλικας θα γνωρίσει την Ηρώ, μια φύλακα στη φυλακή όπου και είναι έγκλειστος μετά από ένα τραγικό ατύχημα. Εκείνη φαίνεται πως αναζητά διαρκώς την παρουσία του, τον φροντίζει και του ηχογραφεί μουσική, όμως ταυτόχρονα η όρασή του αρχίζει να εξασθενεί. Και για κάθε απώλεια που εκείνος υφίσταται, θα κερδίζει κάτι ως αντάλλαγμα…

 

Afire του Christian Petzold | Διαγωνιστικό

Ο κορυφαίος Γερμανός σκηνοθέτης, Christian Petzold, επιστρέφει με μια ταινία με στοιχεία ονειρικής αφήγησης, ερωτισμό, αλλά και αναφορές στο φανταστικό, ως δεύτερο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε το 2020 με το Undine. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκουμε και πάλι την Paula Beer, η οποία την προηγούμενη φορά βραβεύθηκε με την Αργυρή Άρκτο Γυναικείας Ερμηνείας, σε μια ταινία που περιμένουμε διακαώς.

 

Passages του Ira Sachs | Panorama

Franz Rogowski, Ben Whishaw, Adèle Exarchopoulos και Erwan Kepoa Falé πρωταγωνιστούν στο ολοκαίνουριο ερωτικό δράμα του Ira Sachs (Η Αγάπη είναι Παράξενη, Μικροί Κύριοι) η οποία και ακολουθεί τον Τόμας, έναν ομοφυλόφιλο Γερμανό σκηνοθέτη που στο πάρτι λήξης των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας, φλερτάρει και κάνει σεξ με μια γυναίκα. Όταν ο Τόμας επιστρέφει σπίτι του και εξομολογείται στον σύντροφό του την αλήθεια, η σχέση τους θα κλονιστεί και ο ίδιος θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι αναζήτησης της πραγματικής του ταυτότητας, παρά το γεγονός ότι θεωρούσε ότι αυτή είχε ανακαλυφθεί στο παρελθόν.

 

Kiss the Future του Nenad Cicin-Sain | Berlinale Special

kiss-the-future-berlinale

Το Kiss the Future του Nenad Cicin-Sain μας μεταφέρει στο εμπόλεμο Σεράγεβο του 1990, όπου και η Γιουγκοσλαβία όπως την ξέραμε στο παρελθόν διαλύεται. Όσο οι εχθροπραξίες μαίνονται και οι νέοι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν τη ζωή τους, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που διέμενε στο Σεράγεβο επικοινωνεί με τους U2 και ζητάει τη βοήθειά τους για έναν πολύτιμο σκοπό πέρα από την αναγκαιότητα της μουσικής δημιουργίας. Αυτός δεν είναι άλλος από το να επικοινωνήσουν τα προβλήματα του σερβικού λαού στον κόσμο εκτός των συνόρων. Οι U2 συμφωνούν τότε και η εμβληματική ZOO περιοδεία τους παρουσιάζει απ’ άκρη σ’ άκρη στον κόσμο συνεντεύξεις με πολίτες από την εμπόλεμη ζώνη. Ένα ντοκιμαντέρ όχι μόνο για το μουσικόφιλο κοινό, που θα συγκινήσει.

 

Past Lives της Celine Song| Διαγωνιστικό

past-lives

Έχοντας ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στο Sundance, το ντεμπούτο της Celine Song προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα της Berlinale και με την Α24 (βλέπε Τα Πάντα Όλα) από πίσω, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε να ακούσουμε πολλά για την εν λόγω ταινία. Στη δραματική ταινία παρακολουθούμε την επανένωση δύο παιδικών φίλων στη Νέα Υόρκη, πολλά χρόνια μετά τον αποχωρισμό τους, όταν η οικογένεια της μιας αποφασίζει να αφήσει τη Νότια Κορέα για μια καλύτερη ζωή. Η μία θα αναζητήσει τότε στα μάτια της άλλης την πατρίδα που άφησε πίσω, ενώ η άλλη τη ζωή και τις ευκαιρίες που δεν έζησε, αδυνατώντας να ανοίξει τα φτερά της έξω από το safety net της οικογένειας.

 

She Came to Me της Rebecca Miller | Berlinale Special

she-came-to-me

Peter Dinklage, Marisa Tomei, Joanna Kulig, Brian d'Arcy James, Anne Hathaway, Harlow Jane και Evan Ellison πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της Rebecca Miller (Η Μάγκι Έχει Σχέδιο), που αποτέλεσε και τη μεγάλη πρεμιέρα του φεστιβάλ και προβάλλεται στις ειδικές προβολές του, εκτός διαγωνιστικού. Η υπόθεση ακολουθεί τέσσερις πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους ήρωες, έναν συνθέτη που έχει απωλέσει την έμπνευση, μία ψυχίατρο που σε υπαρξιακή κρίση, έναν καπετάνιο που αγαπά της ιστορίες αγάπης και μία στενογράφο δικαστηρίων που αποφασίζει να λύνει αστυνομικά μυστήρια από μόνη της, σε μια κωμωδία που εξερευνά τα αδιέξοδα της καθημερινότητας, αλλά και τα όνειρα που μένουν ανεκπλήρωτα όσο ο χρόνος περνά. Με μουσικό score δια χειρός Bryce Dessner των National, αλλά και ένα original κομμάτι του Bruce Springsteen για το κλείσιμο της ταινίας, όπως σας ενημέρωνε το Avopolis προ ημερών – την περιμένουμε με ενθουσιασμό.

 

Το 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου πραγματοποιείται από την Πέμπτη 16 έως το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured