Απολαμβάνω μερικά εξαιρετικά βίντεο τελευταία, χωρίς να με απασχολεί ιδιαίτερο το πόσο «ακριβές» παραγωγές είναι, ούτε απαραίτητα πόσο εντυπωσιακά μπορεί να λειτουργούν στο μάτι. Αυτό, όμως, που κάθε φορά συνειδητοποιώ ότι με κερδίζει είναι το πώς παντρεύουν την αισθητική με τη μουσική. 
 
Πίσω στις αρχές του Instagram, θα πρέπει να ήταν το 2013 όταν σε μία κουβέντα στην Upper East πλευρά της Νέας Υόρκης είχαμε ξεκινήσει με φίλους από το παρεάκι της Dunham, της Big Crown και της Daptone Records  μια μίνι ανάλυση για το πώς στα χρόνια που θα ακολουθούσαν, αυτό που είμαστε σαν προσωπικότητες θα ορίζεται μέσα από την εικόνα που θα έχουμε στα social media. Κοινώς, θα είμαστε ό,τι εκπροσωπεύει η δημόσια  αισθητική μας. 
 
Κατά αναλογία, δε γράφω απαραίτητα για την ανάγκη καλών βίντεο παραγωγών που συνοδεύουν ένα κομμάτι μουσικής, αλλά γράφω περισσότερο για την ανάγκη των νέων μουσικών να συνοδεύουν τους ήχους τους από μία συγκεκριμένη αισθητική, όχι μακριά από το παράδειγμα ότι για κάθε Burzum θα έπρεπε να έχουμε και μια καμένη εκκλησία. 
 
Το πώς φροντίζει ο εκάστοτε μουσικός τη δημόσια εικόνα του αυτές τις μέρες, αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο διακύβευμα στον χώρο των τεχνών. Ξεκινήστε από το την τρέχουσα μόδα ανάδειξης των NFTs, του νέου κρυπτονομίσματος παγκόσμιων συναλλαγών σε επίπεδων online κουλτούρας. Από tweets, μέχρι έργα τέχνης και ασφαλώς μουσική, η αισθητική των καλλιτεχνών πλέον, μετατρέπεται σε μονάδα μέτρησης που θα καθορίζει την αξία κάποιου στο επερχόμενο online χρηματιστήριο τέχνης. Εκεί, που αν πραγματικά έχει κάποιος όραμα και ολοκληρωμένη άποψη για το πώς πρέπει να παρουσιάζεται αυτό που ορίζει σαν έργο, δεν χρειάζεται απαραίτητα budget,  μεγάλα studio παραγωγής και δεκάδες guests ή celebrities για να αποδείξει την αισθητική του (αν και αν έχεις το post production του Lil Nas X δεν υπολογίζεις κανέναν). Αρκεί και μία δυνατή εικόνα με 3D κίνηση για να αφήσει το στίγμα του. 
 
Για του λόγου του αληθές και τα παρακάτω 7 νέα βίντεο είναι υπέροχα, το καθένα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. 
 
 

1. Little Snake - "Fallen Angels (feat. Flying Lotus)" (Brainfeeder)


 
Η Bf παραδίδει το ένα εικαστικό μανιφέστο μετά το όλο, οδηγώντας το άρμα του φουτουριστικού ήχου για τις μάζες, ακόμα και αν μερικές φορές επικαλείται το underground όραμα της PAN για να φτάσει στο εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που έχετε προηγούμενα με περιστατικά επιληψίας, αποφύγετέ το. Οι υπόλοιποι απολαύστε 6 λεπτά τρόμου. 
 
 
 

2. Satomimagae - ‘Houkou’ (RVNG Intl / Guruguru Brain)

 To animation film του Nonowe “Nono” Akihito βασισμένο στην γλυπτική του, μεταφέρει απόλυτα την αίσθηση του ambient μυστικισμού που χαρακτηρίζει την μουσική της Satomimagae και είναι η εικόνα και ο ήχος αυτού που ιδανικά θα μπορούσε να περιβάλλει την καθημερινότητά μας ακόμα και σε μικρά διαστήματα της ημέρας. Στα παραπάνω τρία λεπτά ο χρόνος υπάρχει μόνο για να συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να βάλεις σε επανάληψη τη folk ομορφιά Ιαπωνικής καταγωγής που ακούμε και βλέπουμε. 
 
 
 

3. The Armed - "An Iteration" feat. David Hayter (Sargent House) 

 
H φωνή του David Hayter, του θρυλικού χαρακτήρα Solid Snake στο παιχνίδι Metal Gear, μεταμορφώνεται στη συνείδηση του Dan Greene των Armed προσπαθώντας να τον πείσει ότι οι Armed υπάρχουν μόνο στο μυαλό. Μόνο 90s έπικ (με πιτσιλιές από NIN) χαρακτηρίζεις την αισθητική και ετοιμάζεσαι για ό,τι πιο ακραία μελωδικό έχεις δει και έχεις ακούσει σε επίπεδο μουσικής με video μέσα στο ’21. Το Ultrapop των Armed κυκλοφορεί 16 Απριλίου.
 
 
 

4. Mr. Z - "Cosmos" (Just Gazing)

 
Δε χρειάζονται πολλά. Μόνο μουσικοί επιμελητές όπως ο Mr. Z να καταπιάνονται με ήχους έξω από το κουτί τους (ποιος να περίμενε ότι ο jazz Zay μπορούσε να σκαρώσει new wave post punk -τύπου ESG- beat) και videographers με φαντασία και pop άποψη για τον χρόνο και το διάστημα. Η λούπα της Ειρήνης Βιανέλλη είναι μερικά δευτερόλεπτα, αλλά ο τρόπος που δένει πάνω στο no wave beat του Ζ είναι η ευχάριστη κοσμική έκπληξη της εβδομάδας. 
 
 

 
5. El Michel’s Affair - "Dhuaan" (Big Crown)


 
Κι εδώ μια ακόμα εκδοχή καλοστημένης και ταιριαστής DIY παραγωγής, από αυτές που μέχρι και σήμερα οι δικοί μας My Wet Calvin  στήνουν με άνεση. Ο Leon Michels, εικάζω με την βοήθεια των παιδιών του και τον Dunham φίλων του, στήνει αυτή την ενδιαφέρουσα μίνι ιστορία για το νέο επικό groove των El Michel’s Affair.
 
 


6. Tooker - "Nang’o" feat. Labdi (Ouie)

 
Ο Tooker είναι το νέο ταλέντο στο ρόστερ της Ouie που ανήκει στον Acid Pauli, που με τη σειρά του ορίζει τον ήχο του καλοκαιριού μας μετά από κάθε του εμφάνιση στον Scorpio της Μυκόνου. Το "Nang’o" είναι η tropical και afro house βόμβα που θα ταράξει τα λιμνάζοντα club ύδατα όταν με το καλό επιστρέψουμε στη δράση και συνοδεύεται από ένα εξίσου ταιριαστό βίντεο που απλά βάζει τις εικόνες και τα τοπία που περίμενες στον ethnic house ύμνο της φετινής άνοιξης.
 
 

 
7. HVOB - Let’s Keep This Quiet (Official Documentary)

 
Το sold out live των HVOB στο Electric Brixton του Λονδίνου συνοδεύει αυτό το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Nicola von Leffern που μας δίνει έστω για λίγο πρόσβαση στις ζωές της εξαιρετικής new wave/electronic δυάδας από την Αυστρία. Απολαυστικό και μια καλή υπενθύμιση της σπουδαίας μουσικής που μπορεί να παράγει και η Ευρώπη.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured