Πάει καιρός από τότε που πρωτοάκουσα το περίφημο “Don’t You Feel Me” του Damon στην φοβερή συλλογή της Now Again, Forge Your Own Chains, με τα ψυχεδελικά διαμάντια απ’ όλο τον κόσμο. Ανέκαθεν οι συλλογές είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Από τις συλλογές μαθαίνεις μουσική, ετσι ώστε αργότερα να ψάξεις πιο βαθιά για αυτά που σου έκαναν εντύπωση ή τις αγοράζεις για να αποκτήσεις μερικά από τα tracks που είναι μέσα καθότι είναι δύσκολο να τα έχεις σε LP. Πέρα όμως από αυτά, οι indie δισκογραφικές όταν πρόκειται για τέτοιου είδους συλλογές συμπεριλαμβάνουν συνηθως tracks από δίσκους που θα ήθελαν να κυκλοφορήσουν αργότερα ολόκληρα. Οπότε αυτό το παιχνίδι εξιτάρει από όλες τις απόψεις αφού και πορώνεσαι και περιμένεις έπειτα για όλη την πίτα. Στο δια ταύτα ομως.

Ο εν λόγω κύριος θα μπορούσε να είναι ο αντίστοιχος δικός μας Γιώργος Μάγκας, που λέει ο λόγος, αλλά δεν είναι. Κατάγεται από Αμερική μεριά και το 1970 έγραψε ένα μοναδικό από όλες τις απόψεις LP, το Song of a Gypsy. Το πώς τώρα συνδυάζεται η 70s rock με τον τσιγγάνικο τρόπο και την ψυχεδέλεια σίγουρα δεν θα μπορέσω να εξηγήσω εδώ αλλά μπορώ να αναφέρω μερικά όμορφα hints που σίγουρα μπορούν να κάνουν κάποιον να το ψάξει λίγο περισσότερο. Μιλώντας για το “Don’t You Feel Me” και επιβεβαιώνοντας ότι όλο το υπόλοιπο album κυμαίνεται στον ίδιο ήχο δεν μπορώ να κρύψω τις πρώτες μου εντυπώσεις. Heavy ψυχεδέλεια με melancholic ύφος από την αρχή ως το τέλος, φοβερά hard breakbeat τύμπανα που συνοδεύουν άριστα ενα από τα πιο όμορφα μπάσα που έχω ακούσει ποτέ. Σε συνδυασμό με τις κατασκότεινες φαζαριστές κιθάρες και τη φωνή του Damon. Τελειώνοντας, προσθέτουμε στο μείγμα μερικά πολύ ντελικάτα κρουστά. Το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό. Κάθε μα κάθε φορά που ακούω το “Don’t You Feel Me” θυμάμαι κάτι από Radiohead, ίσως το “Optimistic”, το “In limbo”; Δεν ξέρω… Παρανοϊκό.

Τελειώνοντας αξίζει να αναφέρω πως το Song of a Gypsy είναι ένα πολύ ακριβό βινύλιο, και το original αλλά και οι δυο-τρεις επανεκδόσεις που έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Η πρώτη έκδοση ανήκει σε αυτή την μαγική κατηγορία των Private Press Releases οπότε καταλαβαίνετε. Η τελευταία επανέκδοση ανήκει στον δραστήριο Egon (Now Again Records) με τον σωστό ήχο mastered και ένα extra βινύλιο με διάφορα outtakes και κάποια άλλα tracks του που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Αναμείνατε στο ακουστικό σας. Μάλλον όχι, πατήστε το λινκ!

 

Ακούστε επίσης: Diggin Podcast: The Private Press

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured