Ανέκαθεν οι ίδιοι οι δημιουργοί ήταν αυτοί και μόνο αυτοί που πονούσαν πρώτοι απ’ όλους τα «παιδιά» τους, τις δημιουργίες τους δηλαδή, και αυτό το υπογραμμίζω. Ασχέτου καιρού και κατάστασης πολλές φορές οι μουσικοί επιλέγουν να κυκλοφορήσουν μόνοι τους το υλικό τους. Πόσο μάλλον σε εποχές που οι εγχώριες μπάντες δεν είχαν καλά-καλά δικά τους όργανα και έπρεπε να τα δανειστούν ή από το ωδείο της γειτονιάς ή από άλλες φιλικές μπάντες. Κάπως έτσι στην ιστορία της δισκογραφίας υπάρχουν καλά κρυμμένα ακόμα μυστικά, τα λεγόμενα private releases όπως ήδη μιλήσαμε στην προηγούμενη στήλη αλλά και στο Diggin Podcast για τον μήνα Ιανουάριο.

Αυτές τις ανέμελες μέρες ακούω πολλή 70s rock για κάποιο λόγο. Σπινάροντας για άλλη μια φορά το Paranoid των μεγάλων Black Sabbath κατέβασα και πάλι ένα τεράστιο ελληνικό διαμάντι από την συλλογή μου, άγνωστο σε πολύ κόσμο που σίγουρα αξίζει της προσοχής σας. Ήταν το 1978 όταν μια παρέα πιτσιρικάδων μουσικών από το Αιγάλεω ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν μόνοι τους το εν λόγω δισκάκι 45 στροφών στο δικό τους label, Vacant Records, με δική τους επιμέλεια, μέχρι και του φοβερού DIY artwork και των δύο πλευρών. Πολλές φορές όταν πιάνω κουβέντα με ανθρώπους που γνωρίζουν το συγκεκριμένο, δεύτερο, 7ιντσο των The Gravel (από Janis Gravel στην πρώτη τους κυκλοφορία το 1975, μετονομάστηκαν σε Gravel) γελάμε και γελάμε πολύ γιατί σχεδόν πάντα ακούγεται ο χαρακτηρισμός «πρώιμο ελληνικό metal». Η αλήθεια είναι όμως ότι το μόνο που δεν κάνω είναι να γελάω όταν το ακούω.

Απ’ όπου και να το πιάσεις οι Gravel ήταν πρωτοπόροι. Χωμένοι στα 70s και μόνο hippies δεν ήταν με τον ήχο αυτο που είχαν στα line out τους. Εμφανώς επηρεασμένοι από τους Black Sabbath και τον Jimi Hendrix κατάφεραν και έγραψαν το τεράστιο Αντώνης ο Άγγελος. Μια πανδαισία από σκοτεινές ατμόσφαιρες που αποτελούνται από σκληρές και έμπειρες κιθάρες, βρώμικα echos, φοβερά drum breaks και μπασογραμμές που απλά σκίζουν. Άξιο αναφοράς επίσης οι εναλλαγές που δεν σταματούν με τίποτα. Μια ψυχεδελική ιστορία που ξεκινάει και τελειώνει στα περίπου 3,5 λεπτά που διαρκεί το εν λόγω track. Καλά κρυμμένη μουσική από την Ελλάδα που μονίμως βράζει. Proto Metal?

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured