Δεν ξέρω αν σας το είπα, αλλά κατάφερα να ξανακάνω να δουλέψει η χρονομηχανή που είχα στο υπόγειο. Μην φανταστείτε ότι ξέρω από μηχανική, έβαλα ένα κορίτσι μηχανικό που ξέρω και ανάστησε αυτό το φοβερό μηχάνημα που είχα παρατημένο κάνα δίχρονο. Τα αποτελέσματα μαγικά,  αφού δεν μπορώ μόνο να διαλέξω χρονιά και μεριά του πλανήτη, αλλά και ώρα και μέρα. Μιλάμε για ευχαρίστηση μεγατόνων. Έχει και λαμπάκια και ωραία καμπίνα και όταν λοκάρει ημερομηνία και μέρος, αρχίζει να τραντάζεται και να αναβοσβήνει με μανία. Κάνει λίγο φασαρία και πολλές φορές δεν μπορώ να την ξεκινήσω ώρες που η γειτονιά είναι στο πόδι, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Η χρονιά είναι το μακρινό 1974 και η τοποθεσία η κοντινή και ζεστή γειτονική Τουρκία. Ο Erkin Koray κατάφερε και με κέρδισε στο πρώτο κλικ. Μοιραία. όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την anadolu pop πριν από δέκα ολάκερα χρόνια. Δεν θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι με έκανε να τρελαθώ τόσο άμεσα με την περίπτωσή του. Θα αφήσω την μουσική να σας οδηγήσει γλυκά προς το μέρος του. Είναι η αγάπη του για τα παραδοσιακά; Ο τρόπος του να παίζει progressive rock; Η χροιά του; Δεν ξέρω. Για το μόνο που είμαι βέβαιος, είναι ότι ο Erkin Koray είναι ότι καλύτερο έβγαλε αυτή η χώρα, αυτή η σκηνή που ήθελε να ξεφύγει από την κανονικότητα που της επέβαλε ο ίδιος ο τόπος της. Είναι γνωστό πως για να τους αφήσουν στην ησυχία τους, έπρεπε να έχουν παραδοσιακό τούρκικο ήχο. Γι' αυτό και μέσα στην ψυχεδέλειά του, ο ίδιος πάντα περνάει στην παράδοση ακόμα και με άχαρο τρόπο, ακόμα κι αν τρολάρει στα τελευταία δευτερόλεπτα με τα μικρόφωνα ανοιχτά, χωρίς μουσική.

Το εξαιρετικό Elektronik Türküler  συγκεντρώνει στο μεγαλύτερο μέρος του σινγκλάκια του Erkin Koray από τα 60s και συμπληρώνεται με κομμάτια του από τα 70s. Κάτι που συνέβη και στον πρώτο του ομώνυμο δίσκο. Εδώ διακρίνεις ξεκάθαρα τον ηλεκτρισμό να διαχέεται στα ηχεία μαζί με τις εξαιρετικές μπασογραμμές, τις φαζαριστές κιθάρες και τα καρφωτά τύμπανα που στήνουν χορό απ' τους λίγους. Όσον αφορά το τραγουδιστικό τρόπο του καλλιτέχνη, απλά υποκλίνομαι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ντιμπέιτ που στήσαμε με τον τούρκο πωλητή για να καταφέρω το 2010 να τον αποκτήσω στην πρώτη του gatefold φακελωτή έκδοση που μαγεύει με το που κάνεις eye contact, στα πρώτα δευτερόλεπτα.

Πολλές οι πρωτιές εδώ. Ο Erkin Koray ήταν ο πρώτος που έπαιξε rock 'n' roll στην Τουρκία, είναι και αυτός που έχει ανακαλύψει τον ηλεκτρικό μπαγλαμά. Η tούρκικη ροκ μάλλον του χρωστά πολλά. Το Elektronik Turkuler, Ηλεκτρικές Μπαλάντες, με άλλα λόγια, κυκλοφόρησε απο την Gogan Plak και απο τότε, έχει υποστεί μια δύο επανεκδόσεις στις Pharaway και Nexus Records, γι'αυτούς που δεν θέλουν να βάλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη. Δυνατές στιγμές τα: "Karli Daglar'', ''Yalnizlar Rihtimi'' και ''Sir''. Πόσο χαρούμενος είμαι για την χρονομηχανή μου!

https://www.youtube.com/watch?v=pJgaBn3DoCo&list=PLAaKVYkhig02BuLbi5iZ1Rmf5knRsTNkh

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured