View More

Βασίλης Βασιλειάδης

To 2016, όταν έγινε ένας πανικός στο εξωτερικό με ανατολίτικα κομμάτια, κάποια instrumental τσιφτετέλια του με φαρφίσα ανέβασαν σε ζήτηση και τιμές τις ηχογραφήσεις του από τη δεκαετία του 1960...

Κείμενο: Ζώης Χαλκιόπουλος

Σε παλιότερη στήλη, είχαμε αναλύσει λίγο τη φάση «artwork ενός άλμπουμ» και πόσο σημαντικό είναι πολλές φορές στη συνολική εικόνα. Το ξέρατε, ας πούμε, ότι κάποιοι diggers αγοράζουν δίσκους τους οποίους αγνοούν, μόνο και μόνο από το εξώφυλλό τους;

Παλιότερα, βέβαια, όταν το ίντερνετ δεν ήταν εδώ, όλοι μας αγοράσαμε κάποιο άλμπουμ λόγω του εξωφύλλου του (ορισμένοι, μάλιστα, πολλές φορές). Από τη μία δεν μπορούσες να το ακούσεις κάπου, από την άλλη όλο αυτό ήταν κι ένα ωραίο παιχνίδι τύχης, κυρίως αν ένας δίσκος ήταν φτηνός –μην τρελαθούμε τελείως.

Υπάρχουν βασικά στοιχεία σε ένα εξώφυλλο, τα οποία μπορούν να το κάνουν ποθητό, αν όχι περιζήτητο. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι η φαρφίσα (farfisa): ένα άκρως δημοφιλές όργανο στη δεκαετία του 1960, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των απανταχού πληκτράδων. Από μόνη της, λοιπόν, η φωτογραφία ενός πληκτρά από κάποιο εξωτικό μέρος μπορεί από το να τραβήξει τα βλέμματα, μέχρι να ακριβύνει επικίνδυνα έναν δίσκο. Μην παρεξηγηθώ· εδώ δεν είμαστε επιφανειακοί τύποι, ούτε εικονολάτρες. Αγαπάμε τη μουσική και εμβαθύνουμε όσο μπορούμε στο σπορ του diggin.

11jDgn_2.jpg

Η περίπτωση της σημερινής στήλης, συνδυάζει και τα δύο: σπάνιος δίσκος και ουσιαστικά ένα ελληνικό diggin διαμάντι. Στα 1950s, ό,τι κυκλοφορία της Columbia και να σήκωνες, θα έβρισκες στα credits το όνομα του Βασίλη Βασιλειάδη να φιγουράρει τόσο στη σύνθεση, όσο και στους συμμετέχοντες μουσικούς. Ο ΒΒ (βήτα βήτα), όπως ήταν γνωστός στο σινάφι, αποτέλεσε τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό –χορευτικό και μη– λαϊκό τραγούδι στη χώρα μας. Ξεκίνησε με τον Μανώλη Χιώτη (1947), ενώ έγινε μεγάλος λίγο αργότερα, με τον Πάνο Γαβαλά. Αρχικά έπαιζε ακορντεόν, αλλά ανακάλυψε τη φαρφίσα μετά από ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Αμερική, τη χώρα της μουσικής στα χρόνια εκείνα.Στην πορεία, ο Βασιλειάδης υπέγραψε τεράστιες επιτυχίες, όπως το ''Σταυροδρόμι'' και το ''Θα Τα Κάψω Τα Λεφτά Μου'', ενώ έδωσε χαρακτήρα στα πιο ποπ χορευτικά και σύγχρονά του λαϊκά λόγω της δεξιοτεχνίας του και του ήχου της φαρφίσας, σε περιπτώσεις π.χ. σαν τα ''Γιεγιέδες'', ''Γκουντμπάϊ'' και ''Θα Σου Κάνω Καψονάκι''.Εν έτει 2016, μάλιστα –σχεδόν 5 χρόνια μετά τον θάνατό του– άρχισε να γίνεται ένας τεράστιος πανικός στο εξωτερικό με ανατολίτικα κομμάτια τα οποία άρχισαν να ανακαλύπτουν διάφοροι DJs. Έτσι, μερικά instrumentals του πήραν φωτιά ("Τσιφτετέλι 68", "Τσιφτετέλι 69" και "Τσιφτετέλι 74"), με αποτέλεσμα να ανέβει σε ζήτηση και τιμές η συλλογή Δώδεκα Μεγάλες Επιτυχίες (Minos, 1971). Σε αυτήν συγκεντρώνονται 12 κομμάτια με ξεχωριστό χαρακτήρα από τις κυκλοφορίες των προηγούμενων χρόνων στις 45 στροφές, με κύριο χαρακτηριστικό την υπογραφή του Βασιλειάδη και τον δαιμονισμένο τρόπο με τον οποίον έπαιζε τη φαρφίσα.

11jDgn_3.jpg

Ένα άλλο τρανό παράδειγμα diggin με εξωφυλλάρα είναι αυτό του Αιγύπτιου Hanny Mehanna και του άλμπουμ The Miracles Of The Seven Dances (1973). Ακριβός δίσκος, παραδοσιακός, με τον δημιουργό του να φιγουράρει στο εξώφυλλο με φαρφίσα μπροστά από τις πυραμίδες.

Τσιφτετέλια στη διαπασών. Έλα πάμε!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νέο του Diggin o Ζώης Χαλκιόπουλος μεταφράζει τους Poll σε Αγάπη.

Στο νέο του Diggin o Ζώης Χαλκιόπουλος επιλέγει προσεκτικά έναν δίσκο αποσυμφόρησης και μουσική

Στο νέο του Diggin' o Ζώης Χαλκιόπουλος κάνει μια βουτιά στη μαγεία των αυτοεκδόσεων και αλιεύει

FEATURED TODAY

 Τα κομμάτια που ξεχωρίσαμε από τις νέες κυκλοφορίες αυτής της εβδομάδας για τη λίστα του Σαββατοκύριακου από το Avopolis Radio. 

Την ημέρα της κυκλοφορίας του νέου τους δίσκου, Sympathy for Life, ο μπροστάρης του γκρουπ, Andrew Savage μας μίλησε σχεδόν για τα πάντα: την κατάσταση του ροκ σήμερα, την πραγματική επανάσταση και για το πως οι Parquet Courts ήταν πάντα μία μπάντα για χορό. 

Στο νέο του Diggin o Ζώης Χαλκιόπουλος μεταφράζει τους Poll σε Αγάπη.

HOT STORIES

Ένα τραγούδι από τα sessions του Chinese Democracy, με νέες ηχογραφήσεις από Slash/Duff, έγινε μόλις διαθέσιμο

Με αφορμή το upload του δίσκου Mέσα στη Νύχτα των Άλλων στο YouTube, ο τραγουδιστής μοιράστηκε στο Facebook ιστορίες από την περίοδο που ηχογραφούσε με τις Τρύπες το κύκνειο άσμα του συγκροτήματος

Σε ηλικία 39 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Sarah Harding, τραγουδίστρια των Girls Aloud

Top