Σε λίγα 24ωρα θα προβληθεί στη μεγάλη οθόνη η μεταφορά της  της ζωής της χαρισματικής και αδικοχαμένης Amy Winehouse, με πρωταγωνίστρια τη Marisa Abela και σκηνοθέτιδα τη Sam Taylor Johnson. Η μουσική της Winehouse υπήρξε σταθμός για τη μουσική βιομηχανία του 21ου αιώνα και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι άφησε πίσω ναι μεν μια σύντομη, πολύ ξεχωριστή δε παρακαταθήκη που δε χωρά σε στεγανά και διαχωρισμούς. Με αφορμή την ταινία, ανατρέχουμε στο λεγόμενο "Κλαμπ 27". Πρόκειται για μουσικούς που έφυγαν όλοι σε ηλικία 27 ετών. Αν και η τραγική σύμπτωση θέλει αρκετούς μουσικούς να έχουν φύγει σε αυτήν την ηλικία, εδώ αναφέρουμε τους 7 πιο «δημοφιλείς» εξ αυτών. Για κάποιους ακόμα και το 7 δεν είναι τυχαίο... Φήμες, μύθοι και θεωρίες συνωμοσίες έχουν ανά καιρούς σχηματιστεί γύρω από τα ονόματά τους και τους θέλουν ζωντανούς, απομονωμένους από την προηγούμενη ζωή τους ενώ παράλληλα τα μνήματά τους έχουν μεταμορφωθεί σε ηρωικούς τύμβους όπου τα προσκυνήματα πιστών οπαδών τους όλο και πολλαπλασιάζονται, μετατρέποντάς τα ακόμα και σε αξιοθέατα / πολλούς έλξης τουριστών. Η ενασχόληση με τη μουσική πάντως δεν ήταν αρκετή για να τους κρατήσει στη ζωή, μιας που όλοι πολέμησαν με εσωτερικούς δαίμονες και καταχρήσεις, για να φύγουν από τη ζωή πρόωρα, έχοντας όμως αφήσει πίσω έργο, το οποίο ακόμη εμπνέει, καθορίζει και μεταλαμπαδεύεται διαρκώς. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν μεταφερθεί στο σινεμά ακόμα 4 ιστορίες εξ αυτών, το Croosroads (1986, εμπνευσμένο από τη ζωή του Robert Johnson), το The Doors (1991, αφιερωμένο στη ζωή του Jim Morrison), το Last Days (2005, εμπνευσμένο από τη ζωή του Kurt Cobain) και το Jimi Is All By My Side (2014, αφιερωμένο στη ζωή του Jimi Hendrix).

1. Robert Johnson

Στις 8 Μαΐου 1911 γεννήθηκε στα φτωχικά δρομάκια του Μισισιπή ένας κιθαρίστας που χωρίς να το ξέρει, έμελλε να αλλάξει τον κόσμο με την δεξιοτεχνία του. Ο Robert Johnson έμαθε από μικρός να τραγουδάει και να παίζει κιθάρα και η μουσική έγινε η ζωή του. Πρόλαβε να κυκλοφορήσει 29 τραγούδια όσο ήταν εν ζωή ενώ ο δρόμος έγινε κυριολεκτικά το «σπίτι» της μουσικής του. Τα «έντονα» φωνητικά του και οι εκθαμβωτικές κιθαριστικές του ικανότητες τον έκαναν να μοιάζει με ένα πλάσμα που ήρθε από κάπου αλλού, για αυτό και οι συντοπίτες του άρχισαν να λένε ότι είχε πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο και δικαιολογούσαν έτσι το απίστευτο στυλ του! Άγνωστη παραμένει η ακριβής αιτία θανάτου του, αν και λένε πως κάποιος που εντόπισε ότι ο Johnson φλέρταρε τη σύζυγό του, κατάφερε να τον δηλητηριάσει προσφέροντας του λίγο ουίσκι. Πάντως πέθανε από δηλητηρίαση από στρυχνίνη και πνευμονία. Ο Robert Johnson είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι τα blues είναι μια λαϊκή μουσική του δρόμου. Επηρέασε δεκάδες μουσικούς, μεταξύ των οποίων ο Bob Dylan, οι Rolling Stones, οι Cream, οι Led Zeppelin, οι Fleetwood Mac κτλ.

2. Bryan Jones

Ο Bryan Jones ήρθε στη ζωή στις 28 Φεβρουαρίου 1942 στο Τσέλτεμαν. Επηρεασμένος από τη μουσική παιδεία των γονιών του, άρχισε να ακούει από νωρίς κλασική μουσική και jazz, αλλά όλα άλλαξαν όταν ανακάλυψε τα blues. Ξεκίνησε με σαξόφωνο και κιθάρα αλλά στην πορεία έμαθε να παίζει πολλά μουσικά όργανα. Το μουσικό του ταλέντο ήταν αδιαμφισβήτητο και ο δρόμος τον οδήγησε στο Λονδίνο, όπου εξέλιξε περαιτέρω τις ικανότητές του. Κάποια στιγμή, θέλοντας να στήσει τη δική του rhythm n’ blues μπάντα, που είχε αποφασίσει ότι θα λέγεται “Rolling Stones”, όνομα εμπνευσμένο από τον Muddy Waters, τοποθέτησε μια αγγελία, στην οποία απάντησαν θετικά ο Mick Jagger και ο Ian Stewart. Σιγά σιγά και κυρίως με την προσθήκη του Keith Richards ως παιδικού φίλου του Jagger αλλά και των Bill Wyman και Charlie Watts στην πορεία, το συγκρότημα άρχισε να αποκτά όλο και μεγαλύτερη φήμη, με ηγετική φιγούρα τον Jones. Ωστόσο, οι εξαρτήσεις του από τις ουσίες και το αλκοόλ έκαναν τη συμπεριφορά του εξαιρετικά δύσκολη τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό οδήγησε τους υπόλοιπους Stones να ζητήσουν την αποχώρησή του αφού προηγουμένως είχαν πιάσει κιόλας περισσότερο χώρο στο σχήμα το δίδυμο Jagger – Richards. Βρέθηκε πνιγμένος στην πισίνα του σπιτιού του, στις 3 Ιουλίου 1969, έχοντας προηγουμένως επιδοθεί σε άγριες και ξέφρενες καταχρήσεις. Είναι αρκετοί που δεν πιστεύουν ότι αυτή είναι η πραγματική συνθήκη του θανάτου του, μεταξύ των οποίων και ο Keith Richards. Κάποιοι λένε ότι αν είχε επιζήσει, η πορεία των Stones δε θα ήταν ίδια, αλλά αυτό δε θα το μάθουμε ποτέ... Έκανε 5 παιδιά με 5 διαφορετικές γυναίκες, εκ των οποίων κάποια υιοθετήθηκαν και κάποια μεγάλωσαν με άλλον πατέρα.

3. Janis Joplin

Η άγρια γυναίκα των blues γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1943 στο Τέξας. Από μικρή έδειξε ότι ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που δε χωρούσε να περιοριστεί στις θρησκευτικές προκαταλήψεις της οικογένειάς της. Οι εφηβικές της παρέες και ενδεχομένως το μπούλινγκ που υπέστη στα σχολικά της χρονιάς για το ξεχωριστό της φυσιογνωμίας της, την έσπρωξαν προς τα μπλουζ και σταδιακά κατάλαβε ότι η μουσική - και όχι μόνο μιας που ασχολιόταν με τη ζωγραφική και τον χορό επίσης - ήταν ο δρόμος της. Πρόλαβε να δημιουργήσει αρκετά αλλά έμπλεξε στις καταχρήσεις, τις οποίες κατάφερε να κόψει για μια περίοδο, παρόλο που κάποια στιγμή ξανακύλησε. Η ηρωίνη της είχε γίνει εμμονή και δεν την άφησε να εξελίξει την πολυεπίπεδη μουσική της με το χαρακτηριστικό της γρέζι και τις πολύχρωμες ενορχηστρώσεις ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που μίλησε για τη χειραφέτηση των γυναικών. Βρέθηκε νεκρή στις 4 Οκτωβρίου 1970 από υπερβολική δόση αλκοόλ και ναρκωτικών. Δύο ακόμη πληροφορίες που αξίζει να σημειωθούν είναι πως ήταν μια από τους καλλιτέχνες που συμμετείχε στο θρυλικό Woodstock, όπως καν το ότι ο Leonard Cohen έγραψε για χάρη της το "Chelsea Hotel #2" έπειτα από τη σεξουαλική συνεύρεση που είχαν στο ιστορικό ξενοδοχείο.

4. Jimi Hendrix

Ο Jimi Hendrix γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1942 στο Σιάτλ. Ο χωρισμός των γονιών του, ο πρόωρος θάνατος της μητέρας του από καρκίνο του ήπατος και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν κάποια από τα αδέλφια του, τον επηρέασαν βαθύτατα και τον έστρεψαν στον εαυτό του. Βρήκε παρηγοριά στα blues, στους ρυθμούς του BB King, του Muddy Waters και άλλων και παρόλο που ήταν αριστερόχειρας, έμαθε να παίζει με κιθάρα για δεξιόχειρες, επομένως ανέπτυξε μια δική του τεχνική παίζοντας την κιθάρα ανάποδα. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με διάφορους μουσικούς, ώσπου έφθασε η σπουδαία συνεργασία με τον θρυλικό Little Richard στη Νέα Υόρκη, από το σχήμα του οποίου αποχώρησε κάποια στιγμή λόγω διαφωνίας. Πέρασε από διάφορα σχήματα και παρά την άσημη ταυτότητά του, ήταν από τότε έκδηλο ότι επρόκειτο για καταπληκτικό οργανοπαίκτη. Όλα άλλαξαν όταν αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο, όπου σχημάτισε τους “Jimi Hendrix Experience” με τον Noel Redding στο μπάσο και τον Mitch Mitchell στα τύμπανα, ένα τρίο που θα άλλαζε για πάντα τη ροή της ιστορίας. Σιγά σιγά άρχισαν να εδραιώνουν το όνομά τους και να καταξιώνονται από πολλούς παλιότερους μουσικούς ώσπου έφτασαν ακόμα και στο Woodstock. Ωστόσο, ο Hendrix υπήρξε ένα ακόμα θύμα της έξαλλης ζωής και του τρίπτυχου sex drugs n’ roll, αφού βρέθηκε νεκρός από αναρρόφηση – έπειτα από μεγάλη χρήση αλκοόλ και ουσιών -  στις 17 Σεπτεμβρίου 1970 ενώ περίπου έναν χρόνο πριν είχε διαλυθεί και το αγαπητό τρίο. Για πολλούς ο Jimi Hendrix θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών, αφού με τη μοναδική του τεχνική έδωσε ένα ηλεκτρικό σπρώξιμο στο rock n’ roll που μέχρι τότε ήταν πιο χορευτικό. Φυσικά, επηρέασε και επηρεάζει ένα τεράστιο κύμα μουσικών, μεταξύ των οποίων ο Eddie Van Halen, ο Slash, ο John Frusciante, o Billy Gibbons, o Gary Moore, ο Stevie Ray Vaughan, ο Prince, ο Lenny Kravitz, ο Kirk Hammett, o Robert Smith, o Gary Clark Jr, o Joe Bonamassa, η Beth Hart κτλ. Πέραν αυτών, η φημισμένη συνεύρεση του Jimi Hendrix με τον Μανώλη Χιώτη ίσως να είναι αληθινή, αφού και οι δύο έζησαν για χρόνια στη Νέα Υόρκη, αλλά υπάρχει ένας μύθος που πλανάται πάνω από την ελληνική ειδησεογραφία, ότι ο Hendrix δήλωσε πως ο Χιώτης ήταν ο καλύτερος οργανοπαίκτης εκείνη την εποχή, είναι ένα γεγονός που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τις φήμες ότι ανέφερε τον Rory Gallagher σε επίσημη δήλωση ως τον καλύτερο κιθαρίστα. Ο Hendrix ήταν ένας άνθρωπος που δεν τον αφορούσε η πρωτιά αλλά η ενωτική δύναμη της μουσικής. Ωστόσο, o μόνος οργανοπαίκτης για τον οποίο μίλησε με τα καλύτερα λόγια ήταν ο προαναφερθής Billy Gibbons των ZZ Top.

5. Jim Morrison

Παρά τη σύντομη ζωή του, ο Jim Morrison υπήρχε αναμφίβολα μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του rock n’ roll. «Ο άνθρωπος που άκουσε το πέταγμα της πεταλούδας» γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1943 στη Φλόριντα. Μεγάλωσε ένα ιδιαίτερα κακοποιητικό περιβάλλον ενώ σκηνικό που του άλλαξε τη ζωή του ήταν ένα τροχαίο δυστύχημα με κάποιους Ινδιάνους στο Μεξικό. Από τότε, του καρφώθηκε στο μυαλό ότι ο σαμανισμός και ο φόβος της ερήμου του στοίχειωσαν την ψυχή. Σπούδασε με επιτυχία κινηματογράφο στο Λος Άντζελες, όπου γνωρίστηκε με τον Ray Manzarek και μαζί δημιούργησαν τους Doors δανειζόμενοι το όνομα από τις «Πύλες της Αντίληψης» του Huxley. Το σκοτεινό του παρελθόν θεραπευόταν με τη συγγραφή στίχων και το διάβασμα, αφού επηρεάστηκε από πολλούς ποιητές και συγγραφείς μεταξύ των οποίων ο Nietzsche , η γενιά των beat. Όσο το συγκρότημα θέριευε στις ΗΠΑ, εκείνος τόσο έκοβε τις επαφές με το οικογενειακό του περιβάλλον που τόσο τον είχε κάνει να υποφέρει ενώ παράλληλα βούτηξε για τα καλά στις καταχρήσεις και την άσωτη ζωή. Ανέπτυξε μια θυελλώδη και αλλόκοτη ερωτική σχέση με την Pamela Courson, για την οποία έγραψε πολλά τραγούδια και ποιήματα, όπως το “Love Street” και το “Blue Sunday”. Μαζί της μετακόμισε το 1971 στο Παρίσι, ένα μέρος που αγάπησε σφόδρα και του προσέφερε την ψυχική γαλήνη που χρειαζόταν για να απεξαρτηθεί και να ζήσει ήρεμος. Μάλιστα, τo τελευταίο διάστημα της ζωής του είχε αποκηρύξει τη ροκ μουσική λέγοντας “Rock is Dead” και ταυτόχρονα είχε αφοσιωθεί για τα καλά στην ποίηση. Δεν κατάφερε να κόψει τελείως την ηρωίνη και έφυγε από ανακοπή καρδιάς στις 3 Ιουλίου του 1971 και η έλλειψη αυτοψίας λόγω τραυματισμών έχει κτίσει πολλές απορίες γύρω από τον αιφνίδιο θάνατό του. Πολλοί ισχυρίζονται ότι δολοφονήθηκε, την ίδια στιγμή που η Courson έχει δηλώσει διάφορες εκδοχές για τον θάνατό του και έχει μάλιστα ισχυριστεί ότι προκλήθηκε από δικό της λάθος. Η Marianne Faithful που βρισκόταν την ίδια περίοδο στο Παρίσι, μια δύσκολη και εξίσου θολωμένη περίοδο και για εκείνη, έχει τονίσει ότι υπεύθυνος για τον θάνατο αυτό ήταν ο προμηθευτής ηρωίνης, αφού είχαν τον ίδιο. Το μνήμα του βρίσκεται στο κοιμητήριο Pere-Lachaise και πάνω του βρίσκεται η επιγραφή "Κατά τον δαίμονα εαυτού" που σημαίνει ότι έζησε σύμφωνα με τον προσωπικό του θεό / τις προσωπικές του αξίες. Οι αλλεπάλληλες απώλειες των τεσσάρων J (Jones, Joplin, Jimi και Jim) γέννησαν πολλές θεωρίες συνομωσίας και φυσικά αποτέλεσαν γερό πλήγμα για το κίνημα των hippies.  

6. Kurt Cobain

 

O Kurt Cobain πήρε την πρώτη του ανάσα στις 20 Φεβρουαρίου 1967 στο Αμπερντίν. Ο χωρισμός των γονιών του σε μικρή ηλικία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος κάποια στιγμή. Πότε ζούσε με τη μητέρα του και πότε με τον πατέρα του. Όταν αποφάσισε να παρατήσει το σχολείο, η μητέρα του τον έδιωξε από το σπίτι και ζούσε για κάποιο διάστημα σε διάφορα περιστασιακά καταλύματα -ο αστικός μύθος τον θέλει να ζει ακόμα και κάτω από μια γέφυρα. Αναγκάστηκε να βιοποριστεί από νωρίς ώστε να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες της καθημερινότητας άλλα έβρισκε παρηγοριά στην κιθάρα που ξεκίνησε να παίζει από την εφηβική του ηλικία. Έφτιαξα ένα γκρουπ, τους Fecal Matter, οι οποίοι συγκαταλέγονταν στον περίγυρο των Melvins, οι οποίοι ήταν από τους πρωτοπόρους του grunge κινήματος που μεγαλούργησε υπόγεια στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Το γούστο του συμπεριλάμβανε ένα ευρύ φάσμα, από τους Beatles και τον Lead Belly μέχρι τους Public Enemy και τους Metallica. Κάποια στιγμή, γνώρισε τον Krist Novoselic και μαζί σχημάτισαν τους Nirvana, που έμελλε να μετατραπούν σε ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της δεκαετίας του ’90. Πέρασαν από διάφορες αλλαγές ντράμμερ για να καταλήξουν στον Dave Grohl και το τρίο έμεινε στην ιστορία για την έκρηξη και την ωμότητά που έφερε το grunge στο προσκήνιο και στα διάσημα ΜΜΕ εξοστρακίζοντας διάφορα ρεύματα που υπήρχαν πριν. Παντρεύτηκε την Courtney Love, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, αλλά είναι γνωστό ότι η σχέση τους πέρασε από 40 κύματα, καθώς και οι δύο κατηφόρισαν τον δρόμο των ναρκωτικών. Ο Cobain αυτοκτόνησε 5 Απριλίου 1994 και το σώμα του βρέθηκε 3 μέρες αργότερα και στο στερεοφωνικό του έπαιζαν οι R.E.M. Δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι η Love έχει παίξει κάποιον ύποπτο ρόλο στην «αυτοκτονία» του. Ομολογουμένως, το ξανθό αγόρι με το καρό πουκάμισο υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες στην ιστορία του rock n’ roll.

7. Amy Winehouse

Η Amy Winehouse είναι η νεότερη της παρέας που αναχώρησε από αυτόν τον κόσμο σε ηλικία 27 ετών. Ήρθε στη ζωή 14 Σεπτεμβρίου 1983 στο Λονδίνο. Τα jazz ακούσματα από τη μητέρα και τον αδελφό της καθόρισαν την προσωπικότητά και μάλιστα είχε τη συνήθεια να τραγουδάει δυνατά στο σχολείο. Ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με το θέατρο παρακολουθώντας μαθήματα σε διάφορες σχολές ενώ συμμετείχε και από νωρίς σε μια jazz μπάντα. Όταν όμως άρχισε να παίζει κιθάρα και να γράφει τραγούδια, κατάλαβε ότι αυτή η εκφραστικότητα έπρεπε να βρει τρόπο για να διαχυθεί ακόμα περισσότερο στο εξωτερικό περιβάλλον. Κατάφερε να βιοπορίζεται σχετικά νωρίς από τη μουσική ως jazz τραγουδίστρια σε σχήματα και παίρνοντας αξιοπρεπή μεροκάματα αλλά παράλληλα εργαζόταν και ως δημοσιογράφος. Μετά από διάφορα επεισόδια καθώς δεν είχε κατασταλάξει σε συγκεκριμένο ατζέντη, υπέγραψε την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ και οι διθυραμβικές κριτικές που έλαβε, την έκαναν να παρομοιάζεται ακόμα και με μεγάλες φωνές της jazz και της soul. Ο ήχος της είχε έναν ξεχωριστό συγκερασμό παλιών και νέων στοιχείων, με pop προσέγγιση, χωρίς να χάνει την αλητεία και την αυθεντικότητα της jazz και αυτό αποδεικνύεται και από τους στίχους της, οι οποίοι ανά σημεία είναι εξαιρετικά σεξουαλικοί και ωμοί. Στη συνέχεια, το άλμπουμ “Back to Black” την εκτόξευσε στην κορυφή των παγκόσμιων chart αλλά η επεισοδιακή σχέση της – που εξελίχθηκε σε γάμο - με τον Blake Fielder Civil, όπως και η κοινή τους εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το ποτό, δεν την άφηναν να ευχαριστηθεί την πρωτοφανή επιτυχία της. Το τελευταίο διάστημα της ζωής τους υπήρξε μονίμως μεθυσμένη, θολωμένη, εξαιρετικά λεπτή και αυτή η αστάθεια επηρέαζε τις ζωντανές εμφανίσεις της. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την αίτηση διαζυγίου από την πλευρά του συζύγου της, ο οποίος είχε και περαιτέρω περιπέτειες με τη δικαιοσύνη. Βρέθηκε νεκρή στις 25 Ιουλίου του 2011 έπειτα από υπεβολική κατανάλωση αλκοόλ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured