«Λίγοι καλλιτέχνες ενσαρκώνουν τον όρο "one-man show" καλύτερα από τον Benjamin Stanford, γνωστός και ως Dub FX. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη δουλειά του, ο Dub FX είναι ένας καλλιτέχνης του δρόμου, καλλιτέχνης ηχογράφησης και παραγωγός που φημίζεται για τη δημιουργία περίπλοκων και εντυπωσιακών κομματιών εξ ολοκλήρου μόνος του. Χρησιμοποιώντας διάφορες φωνητικές μεθόδους και καταγράφοντάς τες σε συσκευές που χρησιμοποιούνται για looping και εφέ ήχου, ο Dub FX μπορεί να χειριστεί τη φωνή του με απίστευτους τρόπους, δημιουργώντας ένα πολυεπίπεδο ηχοτοπίο μπροστά στο κοινό.» σημειώνει στο Δελτίο Τύπου του το Arch Club-Live Stage, εν αναμονή της εμφάνισης του Dub FX την Κυριακή 18 Ιουνίου. Μπαίνουμε στο YouTube, ξαναβλέπουμε τα videos (που τον έκαναν "viral" πριν καλά-καλά εφευρεθεί ο όρος) και σημειώνουμε κι εμείς με τη σειρά μας 5 facts για τον «μάγο του beatbox» από την Αυστραλία.

 

Εν αρχή ην η μουσική στο δρόμο

O Dub FX ξεκίνησε την καριέρα του ως πλανόδιος μουσικός, όταν στα μέσα των 00s έφυγε από την Μελβούρνη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, και μετακόμισε στην Ιταλία για να κάνει τα πρώτα του βήματα ως solo καλλιτέχνης. Σύντομα άρχισε να περιοδεύει σε όλη την Ευρώπη με το βαν του και να δίνει συναυλίες στον δρόμο, οι οποίες άφηναν τους περαστικούς με το στόμα ανοιχτό, αφού για να χτίσει τα κομμάτια του ο Dub FX δεν χρησιμοποιούσε παρά μόνο τη φωνή του (την οποία ηχογραφούσε live και επαναχρησιμοποιούσε σε λούπα) και προηχογραφημένα samples. Το 2008 ο κινηματογραφιστής Ben Dowden, γνωστός και ως "BD", ανακάλυψε τον Dub FX να κυκλοφορεί στους δρόμους του Μπρίστολ. Προσφέρθηκε να βιντεοσκοπήσει μερικές performances του, τις ανέβασε στο YouTube και οι προβολές πήραν αμέσως φωτιά. Από τη μια μέρα στην άλλη, διοργανωτές μεγάλων events από όλο τον κόσμο άρχισαν να επικοινωνούν με τον Dub FX, αναδεικνύοντάς τον από καλλιτέχνη του δρόμου σε περιζήτητο καλλιτέχνη για κλαμπ και φεστιβάλ.

 

Όταν ο Dub FX γνώρισε την Flower Fairy 

Στο Μάντσεστερ γνώρισε την πρώτη του σύντροφο Flower Fairy, η οποία τα παράτησε όλα και τον ακολούθησε στην περιοδεία του για να τον βοηθήσει να κυνηγήσει το όνειρό του. Τελικά δάνεισε τα φωνητικά της σε διάφορα κομμάτια του, όπως τα "Wandering Love", "Flow" και "Time Will Tell" και βοήθησε να πουληθούν πολλά CDs του, καλώντας τον κόσμο να αγοράσει τη μουσική του, μετά από κάθε performance στον δρόμο.

  

Mr Woodnote, μια φιλία που κρατάει χρόνια

Με τον σαξοφωνίστα Mr Woodnote, ο οποίος επίσης έκανε τα πρώτα του βηματα ως πλανόδιος μουσικός, συνεργάζονται για πάνω από μία δεκαετία. Η πιο γνωστή τους σύμπραξη είναι το "Flow", ένα κομμάτι που βοήθησε πολύ στην άνοδο της δημοφιλίας του Dub FX.

 

Θέλει να παραμείνει για πάντα ανεξάρτητος

Τα τελευταία 13 χρόνια, ο Dub FX έχει κυκλοφορήσει έξι δίσκους, έχει πουλήσει πάνω από 250.000 άλμπουμ, είναι headliner σε μεγάλα φεστιβάλ και έχει συγκεντρώσει πάνω από 300 εκατομμύρια συλλογικές προβολές στο YouTube. Όλα αυτά χωρίς ποτέ η μουσική του να έχει παιχτεί σε εμπορικό ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση. Δεν έχει υπογράψει ποτέ συμβόλαιο σε δισκογραφική και επιμένει να διαδίδει τη δουλειά του μέσα από τις live εμφανίσεις του, τo «από στόμα σε στόμα» και τα social media.

 

Έχει μελετήσει τον Σωκράτη

Όλοι οι στίχοι των κομματιών του Dub FX έχουν κοινωνική συνείδηση και σχολιάζουν (χωρίς φίλτρα) τόσο την επικαιρότητα, όσο και την ανθρώπινη εμπειρία. To "Society's Gates", ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια του Dub FX, βασίζεται στη ζωή και το έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

 

Ο Dub FX εμφανίζεται στο Arch Club-Live Stage την Κυριακή 18 Ιουνίου, συνοδεία του Mr. Woodnote με το μαγευτικό σαξόφωνό του. Τη συναυλία θα ανοίξουν ο Kill Emil μαζί με τους Twinsanity και ο Insom μαζί με τον Big Shine και τον Felipe MC. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

dub-fx-athens-poster-jpeg

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured