Δώδεκα θανατερά blues, δύο φωνές που σε εγκλωβίζουν σε ένα ασανσέρ ανάμεσα στον παράδεισο και την κόλαση, και ένας δίσκος διαμάντι από δύο κυρίους που γνωρίζουμε υπερβολικά καλά. Οι Gutter Twins, δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους κυρίους Mark Lanegan και Greg Dulli…

 

Αυτός, είναι ο Greg Dulli. Ο ελληνικής καταγωγής (εκ Καλαμάτας) frontman των Afghan Whigs, ο δημιουργός των Twilight Singers, ο τύπος που έκανε δεκάδες rock girls των 1990s να ερωτευτούν - είτε τον ίδιο, είτε γενικά. Και όχι άδικα βέβαια, γιατί αφενός ήταν προικισμένος με μια γοητευτική εμφάνιση και, αφετέρου, με μια αισθησιακή φωνή, που και νεκρό θα έκανε να ανατριχιάσει. Οι Afghan Whigs αποτέλεσαν ένα καλά κρυμμένο μυστικό, καθώς ποτέ δεν γνώρισαν ευρεία εμπορική επιτυχία - οι οπαδοί τους όμως ήταν φανατικοί κι αυτό οφειλόταν σε δίσκους όπως το Gentlemen, το Black Love και το 1965. Οι Twilight Singers αποτέλεσαν συνεχιστές των Whigs, τόσο ως προς το ύφος, αναμειγνύοντας τη soul με το rock, όσο και ως προς τη μέτρια εμπορική επιτυχία.

Εκείνος, από την άλλη, είναι ο Mark Lanegan. Ο πρώην ναρκομανής έφηβος, ο φαινομενικά κακόκεφος performer, ο διαβόητος τραγουδιστής των Screaming Trees. Οι Trees κατατάχθηκαν στο grunge κίνημα, ήταν όμως πολλά περισσότερα από αυτό, καθώς blues, psychedelic, country και hard rock στοιχεία ήταν διάχυτα στα albums τους. Εν τω μεταξύ ο Lanegan επιδιδόταν σε solo projects με την προσωπική του μπάντα, με αποκορύφωμα το Bubblegum του 2004, όπου υπήρχαν συμμετοχές μουσικών όπως η PJ Harvey, οι Josh Homme και Nick Oliveri (Queens of the Stone Age), ο Duff McKagan και Izzy Stradlin (Guns ‘n’ Roses). Παράλληλα, συμμετείχε φωνητικά στους QOTSA, όπου έβγαλε όλη του την αγριάδα με τον καλύτερο τρόπο ενώ συνεργάστηκε και με την Isobel Campbell (πρώην Belle And Sebastian) για την κυκλοφορία δύο albums..

 

Σήμερα, ο Dulli, πολλά κιλά βαρύτερος αλλά πάλι γοητευτικός κατά έναν σατανικό τρόπο, και ο Lanegan, ώριμος και αναγνωρισμένος από ένα εξαιρετικά ευρύ μουσικόφιλο κοινό, συναντιούνται για να φτιάξουν τους Gutter Twins. Η φιλία και η συνεργασία τους βέβαια κρατάει καιρό, καθώς ο Lanegan είχε συμμετάσχει στους Twilight Singers και ο Dulli στο Bubblegum. Ο τελευταίος δηλώνει πως έμαθε για την επίσημη ύπαρξη της μπάντας από έναν Ιταλό δημοσιογράφο, στον οποίο το είχε ξεφουρνίσει ο Lanegan. Έτσι, το απλό(;) τζαμάρισμα δύο φίλων μουσικών έγινε μπάντα. Πριν ένα μήνα περίπου κυκλοφόρησε από τη θρυλική Sub Pop - η οποία είχε αποτελέσει στο παρελθόν «σπίτι» τόσο για τους Afghan Whigs, όσο και για τους Screaming Trees - το πρώτο τους album, με τίτλο Saturnalia. Saturnalia ονομαζόταν στην αρχαία Ρώμη η γιορτή που τιμούσε τον θεό Saturnus (ταυτίζεται με τον αρχαιοελληνικό Κρόνο), κατά την οποία οι σκλάβοι και οι αφέντες άλλαζαν ρόλους. Πρόκειται για έναν δίσκο που δεν αποτελεί αναμάσημα των πραγμάτων τα οποία έχουν κάνει μέχρι σήμερα, μα που τους πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα στην εξερεύνηση των μουσικών που πάντα έλκυαν αμφότερους. Συνδυάζει τη rock ορμή του Lanegan με τον έκδηλο αισθησιασμό του Dulli, τη φωνή-γρύλισμα του πρώτου με τη φωνή-χάδι του δεύτερου και το σκληρό rock των QOTSA με τα βρώμικα blues των Afghan Whigs.

Τα κοινά αμερικάνικα βιώματα φαίνονται όχι μόνο στη μουσική, αλλά και στο εκπληκτικό artwork, μια φωτογραφία του φίλου τους Frank Relle, εικόνα χαρακτηριστική της αμερικάνικης suburbia. Ταυτόχρονα, οι επίσης κοινές εμμονές τους είναι εμφανείς, καθώς κυρίαρχα στιχουργικά θέματα αποτελούν ο έρωτας - και δη ο καταραμένος - ο θάνατος, η σωτηρία και η καταδίκη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Dulli χαρακτηρίζει το δίδυμο ως «Σατανικούς Everly Brothers». Στις 2 Μαΐου το ελληνικό κοινό θα έχει την τύχει να διαπιστώσει κατά πόσο ισχύει αυτός ο χαρακτηρισμός, μιας και το γοητευτικό δίδυμο θα εμφανιστεί στην Αθήνα, παρουσιάζοντας live έναν από τους πιο σπουδαίους δίσκους του 2008.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured