[το άρθρο αυτό είναι αναδημοσίευση από το περιοδικό SONIK, κυκλοφορία 2013]

O άνθρωπος αυτός ήταν, από κάθε άποψη, από άλλον πλανήτη. Ένα ανδρόγυνο εξωγήινο πλάσμα που, αφού κατέκτησε τα πάντα στα ‘80s, μια δεκαετία μετά επέλεξε να πέσει με τα μούτρα στη Γη.

Τι ωραία που ήταν τα ‘80s για τον Jackson: από εκεί που μέχρι το 1978-‘79 ήταν απλώς από το «ένας από τους πέντε» (Jackson 5), ξαφνικά η αυγή των Eighties τον βρήκε να είναι «πρώτος μεταξύ ίσων» σε όλη την αμερικανική μουσική βιομηχανία. Κατάφερε να κυκλοφορήσει δυο τεράστια άλμπουμ (Thriller και Bad), να κάνει πανάκριβα –κι ατέλειωτα σε διάρκεια- βιντεοκλίπ και συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως John Landis και Martin Scorsese, έναν βετεράνο της παραγωγής (Quincy Jones) να πίνει νερό στο όνομα του, και διάφορους ροκ σταρ, όπως ο Paul McCartney κι ο Eddie Van Halen, να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά με το «χαρτάκι» του ΙΚΑ τη σειρά τους για μια συμμετοχή σε κάποιο από τα τραγούδια του.

avo_michael5

Ο Jacko αποδείχτηκε τόσο «υπερβατικός» ώστε το MTV «έσπασε» τον Ριγκανικό-Θατσερικό ρατσισμό του «no niggers on MTV» και δέχτηκε τελικά να μεταδώσει τα βιντεοκλίπ του: τα πρώτα ενός μαύρου καλλιτέχνη που θα παιχτούν από το, αρχικά politically incorrect, μουσικό κανάλι. Μέχρι το 1989, που του πήρε τα πρωτεία της δημοφιλίας μια αμερικανοϊταλίδα πρώην χορεύτρια σε κακόφημα νεοϋορκέζικα μπαρ, ο Jackson είχε μόνο ένα πράγμα να φοβηθεί: τον (κακό) εαυτό του, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια θα αποδειχτεί εξαιρετικά ισχυρός αντίπαλος. Μια συνέχεια που για δέκα ολόκληρα χρόνια θα είναι ένα πραγματικό συναισθηματικό rollercoaster για τον ίδιο, ένα τρενάκι του τρόμου, που τη μια τον ανεβάζει (για λίγο) σε μετεωρικά ύψη και την αμέσως επομένη κάνει βουτιά θανάτου από ύψος χιλιάδων μέτρων.

Στις 14 Νοεμβρίου του 1991 όλη η υφήλιος παρακολουθεί, τρώγοντας τα νύχια της, το βιντεοκλίπ για το πρώτο single του άλμπουμ Dangerous, το “Black Or White”.

Τον Μάρτιο του 1991 η δημοτικότητά του Jackson είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα έτσι ώστε η δισκογραφική εταιρία του, Sony, υπέγραψε μαζί του το μεγαλύτερο, τότε, συμβόλαιο της μουσικής βιομηχανίας: 48 εκατομμύρια σημερινά ευρώ, σε μια συμφωνία που προχώρησε ακόμη παραπέρα δίνοντας του τέτοια κέρδη από τους επόμενους έξι δίσκους του, ώστε αν καθένας από αυτούς πουλούσε όσο και το Thriller, θα κέρδιζε κάθε φορά 90 εκατομμύρια σημερινά ευρώ! Στις 6 Οκτωβρίου 1991 είναι ο οικοδεσπότης του γάμου της στενής του φίλης Liz Taylor (και μόνο το ότι θεωρούσε κολλητή του την Τaylor, αποτελεί αφορμή για deal breaker, θα έλεγε η Liz Lemon του 30 Rock). Η τελετή γίνεται στο ράντσο του, το Neverland και η 3.763 ετών Taylor λάμπει μέσα στο νυφικό της πλάι στον όγδοο σύζυγο της, το απλό παιδί του λαού-οικοδόμο, Larry Fortensky, σε ένα γάμο με σύνθημα «Μη βροντοχτυπάς τα Prada, η δουλειά κάνει τον άντρα».

avo_michael6

Λίγο μετά ολοκληρώνει τον, τελευταίο πραγματικά σπουδαίο δίσκο του, το Dangerous -αυτή τη φορά χωρίς τη βοήθεια του Jones, με τον οποίον τα έχουν «σπάσει»- και στις 14 Νοεμβρίου του 1991 όλη η υφήλιος παρακολουθεί, τρώγοντας τα νύχια της, το βιντεοκλίπ για το πρώτο single του άλμπουμ. Το “Black Or White” είναι, ασφαλώς, άψογο από κάθε άποψη, ένα ακόμη μικρό θαύμα του Landis, οκτώ χρόνια μετά το γκραν-γκινιολικό 13λεπτο βιντεοκλίπ του “Thriller”. Όμως αυτά τα πάρε-δώσε του Jackson με τον πιτσιρίκο που έπαιζε στο «Μόνος στο Σπίτι» σηκώνουν λίγο το αριστερό φρύδι στους πιο επιφυλακτικούς και κακεντρεχείς. Κανείς, ωστόσο, δεν προσέχει (κι εκεί είναι η «μαγκιά» του σκηνοθέτη) το ότι ο Jackson είναι κατά 76,4% πιο άσπρος σε σχέση με το 1983. Κυριολεκτικά όμως. Και τότε είναι που αρχίζουν οι πρώτες φήμες: άσπρισε επειδή πεθαίνει; Επειδή πάσχει από μια σπάνια αρρώστια του δέρματος; Μήπως πίνει χλωρίνη; Μπέρδεψε το γάλα με το λευκαντικό ρούχων;

avo_michael1

Τα πάρε-δώσε του Jackson με τον πιτσιρίκο που έπαιζε στο «Μόνος στο Σπίτι» σηκώνουν λίγο το αριστερό φρύδι στους πιο επιφυλακτικούς και κακεντρεχείς.

 Ο ίδιος εμφανίζεται τον Φεβρουάριο του 1993 στην εκπομπή της «Τατιάνας Στεφανίδου των φτωχών», της Oprah Winfrey, για να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα: ότι το χρώμα του δέρματός του επήλθε από μία σπάνια δερματική ασθένεια, ότι μικρός είχε κακοποιηθεί από τον πατέρα του (ΤΜΙ –Too Much Information, ευχαριστώ, δεν θα πάρω), ότι ουδέποτε προσπάθησε να αγοράσει από το London Hospital τα κόκαλα του βικτοριανού Ανθρώπου-Ελέφαντα (του John Merrick), ότι όντως κοιμόταν σε θάλαμο υπερπίεσης για ιατρικούς λόγους, ενώ παραδέχτηκε ότι τα «είχε» με την ηθοποιό Brooke Shields, την οποία γνώρισε την εποχή του Thriller. Ολόκληρη η υφήλιος αναστέναξε με ανακούφιση: ορίστε, δεν είναι λοξός ο άνθρωπος, αμέσως πια να τον κατηγορήσετε.

Και μετά γέλασε, όταν στην ερώτηση της Oprah «είσαι ακόμη παρθένος;», εκείνος απάντησε «απλώς είμαι τζέντλεμαν». Η συνέντευξη αυτή, ωστόσο, αποτελεί μια ωδή στην ειρωνεία, καθώς ο Jackson έκανε επανειλημμένες νύξεις για το Heal The World, τον φιλανθρωπικό οργανισμό που ίδρυσε ο ίδιος το 1992 για την κακοποίηση των παιδιών. Το ότι δεν ανέφερε ξεκάθαρα το κατά πόσο ο οργανισμός ήταν «υπέρ» ή «κατά» της κακοποίησης ανηλίκων, ήταν ομολογουμένως κάτι που διέλαθε της προσοχής μας.

avo_michael2

Στην εκπομπή της Oprah Winfrey παραδέχτηκε ότι τα «είχε» με την ηθοποιό Brooke Shields.

 

«Εγώ» είμαι, το γιατρικό που πρέπει να πάρεις

Μέρος του Heal The World Foundation ήταν και τακτικές επισκέψεις –και διανυκτερεύσεις, κατόπιν φυσικά της απαραίτητης γονικής άδειας- μικρών παιδιών στο ράντσο του, υποτίθεται για διασκέδαση (ποιανού ακριβώς, δεν ξέρω). «Ω, τι καλό», είπαμε όλοι μας, «διοργανώνει πιτζάμα πάρτι για μικρά παιδιά».

Όμως στις 17 Αυγούστου 1993 σκάει η πρώτη βόμβα: ένας ψυχίατρος του Μπέβερλι Χιλς έσπασε τον όρκο εμπιστευτικότητας ασθενή-γιατρού και προσέγγισε την αστυνομία του Λος Αντζελες μετά τη μαρτυρία ενός 13χρονου ασθενή του, του Jordan Chandler, που δήλωσε ότι ο Jackson τον «άγγιζε σε περίεργα σημεία με εξίσου περίεργο τρόπο». Μετά τις καταγγελίες του πατέρα του παιδιού, Evan Chandler, η αστυνομία έκανε έφοδο στη Neverland όπου συνέλεξε κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμο ώστε να κατασκευαστεί το κατηγορητήριο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο σπόρος της αμφιβολίας, όμως, είχε ήδη φυτευτεί κι επειδή ως γνωστόν ακόμη και λίγη λάσπη να ρίξεις σε κάποιον, κάτι θα μείνει πάνω του, όλα πήραν την κάτω βόλτα από εκείνο το σημείο και μετά. Μόλις έμαθε για την αστυνομική εισβολή στο ράντσο, ο Jackson άλλαξε κυριολεκτικά δέκα χρώματα από τον φόβο του – χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να επανέλθει στο αρχικό του μαύρο. Έχοντας ήδη ξεκινήσει την περιοδεία του Dangerous Tour, από την Ταϊλάνδη όπου βρισκόταν, δήλωνε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του προσάπτουν.

avo_michael33

Ο 13χρονος, τότε, Jordan Chandler δήλωσε ότι ο Jackson τον «άγγιζε σε περίεργα σημεία με εξίσου περίεργο τρόπο».

Η υπόθεση δεν οδηγείται στα δικαστήρια -παρά την ανάμειξη μέχρι και του FBI- με την τιμή του εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στον Michael και στην οικογένεια του Chandler να ανέρχεται στα 22 εκατομμύρια δολάρια. O Jackson ακύρωσε το υπόλοιπο της περιοδείας του (συμπεριλαμβανομένης και της επικείμενης συναυλίας του στην Αθήνα) προκειμένου, όπως δήλωσε, να ηρεμήσει. Πώς να ηρεμήσει, όμως, όταν το ίδιο του το αίμα, η αδελφή του, La Τoya, δήλωσε σε ένα αμερικανικό περιοδικό πως γνώριζε ότι ο αδελφός της περνούσε τις νύχτες του με μικρά αγόρια στο σπίτι του. Πουτάνα όλα. Αμέσως, η Pepsi, από φόβο μη συνδεθεί το όνομά της με έναν δυνητικά παιδόφιλο, διακόπτει την δεκάχρονη συνεργασία της μαζί του.

Στις 17 Αυγούστου 1993, ένας ψυχίατρος του Μπέβερλι Χιλς έσπασε τον όρκο εμπιστευτικότητας ασθενή-γιατρού και ενημέρωσε την αστυνομία του Λος Αντζελες για τη μαρτυρία του 13χρονου Jordan Chandler, που δήλωσε ότι ο Jackson τον «άγγιζε σε περίεργα σημεία».

Το brand name Jackson αρχίζει να κλονίζεται επικίνδυνα και οι image makers του δουλεύουν υπερωρίες, προκειμένου να αποκαταστήσουν την, πλέον τρωτή, εικόνα του. Η λύση είναι απλή και δοκιμασμένη: ένας fake γάμος.It's a nice day for a white wedding, a nice day to start again”, που έλεγε κι ο Billy Idol. Το Μάιο του 1994 ο Jackson παντρεύεται την Lisa Marie Presley σε μια μυστική τελετή στον Άγιο Δομίνικο και μετά σπεύδει να μοιραστεί με όλο τον κόσμο την μεγάλη του αγάπη για τη κόρη ενός άλλου «Βασιλιά»: σε μια, πραγματικά αρρωστημένη σκηνή, τη φιλάει στο στόμα κατά τη διάρκεια των ΜTV VMAs (μια ερμηνεία που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι ηθοποιοί του κόσμου, όπως ο Robert De Niro, ο Πέτρος Φιλιππίδης και η Ζέτα Μακρυπούλια). Ο γάμος τους θα διαρκέσει μόλις 19 μήνες, αλλά εντωμεταξύ η κατηφόρα του δεν έχει τελειωμό: η βρετανική εφημερίδα Sun κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο της όπου παρουσιάζει ένα αποκαλυπτικό φωτογραφικό close-up του Jackson στο οποίο εμφανώς η μύτη του από τις πολλές πλαστικές φαίνεται έτοιμη να αποκολληθεί από το πρόσωπό του.

avo_michael7

1994: Ο Jackson φιλάει στο στόμα τη Lisa Marie Presley κατά τη διάρκεια των ΜTV VMAs.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί στη δημοσιότητα και να πιαστεί από κάπου (πάντως όχι από τη μύτη του), το 1995 ο Jackson κυκλοφορεί το άλμπουμ ΗΙStory και σε μια κίνηση πρωτοφανούς μεγαλομανίας επιδίδεται στο αγαπημένο του έργο, το self-masturbation: επειδή το άλμπουμ κυκλοφορεί με ένα τεράστιο άγαλμα του ιδίου στο εξώφυλλο του, κατασκευάζει παρόμοια «αγάλματα» και τα γυρνά σε όλη την υφήλιο (μέχρι και σε ένα πλοίο στον λονδρέζικο Τάμεση) για να θαυμάσει ο κόσμος το μεγαλείο του. Ενδιάμεσα κυκλοφορεί το τραγούδι “Scream” με την αδελφή του, Janet. Είναι το τελευταίο του σημαντικό μουσικό κληροδότημα – από εκείνη τη στιγμή και μετά, «πέθανε», με μουσικούς όρους, ο καλλιτέχνης Michael Jackson. Και τότε ήρθε το 1996…

avo_michael_cocker1

Jarvis Μαινόμενος

Σωτήριο έτος 1996. Κανείς πλέον δεν γουστάρει τον Wacko Jacko (Τρελό-Τζάκο), όπως πλέον τον αποκαλούν όλοι, είτε μπροστά, είτε πίσω από την πλάτη του.

 Ένας πάντως που δεν μασάει τα λόγια του είναι ο Jarvis Cocker των Pulp, ο οποίος στην τελετή απονομής των Brit Awards του 1996 εισβάλει απηυδισμένος στη σκηνή και διακόπτει την μεσσιανική φιγούρα του Jackson, ο οποίος εκείνη την ώρα τραγουδάει το “Earthsong”, ντυμένος με μια λευκή ρόμπα και περιστοιχισμένος από… μικρά παιδάκια. «Ήταν μια μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στον Jackson και τη μουσική βιομηχανία που τον αφήνει να πραγματοποιεί τέτοιες φαντασιώσεις», δηλώνει ο Jarvis αμέσως μετά, ενώ τα Κακά Κορίτσια, συγκλονισμένες από την πράξη του Jackson, του αφιερώνουν ένα τραγούδι για έναν δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος.

avo_michael_cocker2

avo_michael_cocker3

O Jarvis Cocker των Pulp εισβάλει απηυδισμένος στη σκηνή κατά την τελετή απονομής των Brit Awards του 1996 και διακόπτει την μεσσιανική φιγούρα του Jackson.

Επιδιώκοντας να σβήσει τη ρετσινιά της λέξης «αμφιλεγόμενος» δίπλα από τη λέξη «σταρ» και να την αντικαταστήσει με τη λέξη «μπερμπάντης», ο Jackson όχι μόνο παίρνει διαζύγιο από την Presley, αλλά –άγνωστο πως- αφήνει έγκυο την 37χρονη φίλη του Debbie Rowe, βοηθό του δερματολόγου του. Το 1997 γίνεται για πρώτη φορά πατέρας, αρχικά με τον γιο του Prince Michael ενώ την άνοιξη του 1998 γεννιέται η κόρη του Paris Michael. Κοίτα να δεις που τον είχαμε παρεξηγήσει και μάς βγήκε γαμίκος. Ασφαλώς, ούτε κι αυτός ο γάμος «φτούρησε» και το ζευγάρι (με ή χωρίς εισαγωγικά) χώρισε το 1999 με φήμες να το συνοδεύουν ότι η Rowe πήρε μισό εκατομμύριο δολάρια για κάθε παιδί που έφερε στον κόσμο. Και φυσικά με τις προτεραιότητες του αλλού –στο πώς να γκαστρώνει φίλες του- πού καιρός και μυαλό για μουσική; Αυτό ήταν. Πάπαλα. Έπρεπε να αλλάξει η δεκαετία για να κυκλοφορήσει ένα καινούργιο άλμπουμ –κι αυτό, ονόματι Invincible - ούτε καν που το προσέξαμε. Ίσως γιατί ασχολούμασταν με το πόσο vincible έχει καταντήσει πλέον ο Jackson.

avo_michael4

Ο Jackson όχι μόνο παίρνει διαζύγιο από την Presley, αλλά –άγνωστο πως- αφήνει έγκυο την 37χρονη φίλη του Debbie Rowe, βοηθό του δερματολόγου του.

Πέρσι το καλοκαίρι, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του τον Ιούνιο του 2009, η βρετανική εφημερίδα Sunday People δημοσίευσε μια σειρά από μέχρι πρότινος απόρρητα έγγραφα του FBI που αποκαλύπτουν ότι ο Michael είχε πληρώσει περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια σε οικογένειες παιδιών που κακοποίησε, προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή τους. Τα αρχεία του FBI περιλαμβάνουν εκθέσεις από ιδιωτικούς αστυνομικούς, απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνημάτων και πολλές ώρες με ηχητικά αποσπάσματα, όλα προϊόντα της δουλειάς του ντετέκτιβ Anthony Pellicano. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο Τζάκσον, ένας κατά συρροή παιδεραστής που ήταν εθισμένος στα πoρνό με ανήλικα παιδιά, κατηγορείται ότι είχε κακοποιήσει περισσότερα από 17 αγοράκια, κάποια με την ανοχή των γονιών τους, οι οποίοι  στη συνέχεια εκβίαζαν τον τραγουδιστή. Η εφημερίδα κάνει αναφορά και σε ένα έγγραφο που θέλει την ιδιαιτέρα γραμματέα του να πιάνει επ’ αυτοφώρω τον τραγουδιστή να θωπεύει ένα παιδί, ένα άλλο αγόρι να βλέπει ταινίες πορνό δίπλα του ενώ σε ένα τρίτο να του αγγίζει τα γεννητικά όργανα μέσα στο home cinema του στο ράντσο. To κόστος για να κάνει η βοηθός του τα «στραβά μάτια» ήταν 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα τρία αγόρια δέχτηκαν το ποσό των 457.000 ευρώ για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Παιδεραστής ή όχι, ο Jackson θα μείνει στην Ιστορία των ‘90s ως ένας περίεργος τύπος που ξαφνικά ξέχασε πως είναι να είσαι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης των ‘80s κι αποφάσισε να υποδυθεί το ρόλο που πάντα φανταζόταν για τον εαυτό του: αυτόν του Πίτερ Παν που αρνείται να μεγαλώσει (δεν ονόμασε, άλλωστε, τυχαία το ράντσο του «Χώρα του Ποτέ»). Όπως είχε παραδεχτεί κι ο ίδιος, έλπιζε όντως να παίξει τον Peter Pan στην ομώνυμη ταινία που υποτίθεται πως θα γυρνούσε (αλλά ποτέ δεν ξεκίνησε) ο επιστήθιος φίλος του, Steven Spielberg. «Μου αρέσει να βρίσκομαι γύρω από μικρά παιδιά, μού δίνουν ενέργεια και με κάνουν να νιώθω νεώτερος», είχε γράψει το 1988 ο ίδιος ο Jackson στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Moonwalk. Για το λόγο αυτό και πολλοί, ακόμη και σήμερα, αρνούνται να δεχτούν πως ο Michael είχε «κακό σκοπό» στις συναναστροφές του με τα παιδιά αυτά, αλλά τα έβλεπε ως «ισότιμα» και «συνομήλικά» του κι όχι ως δυνητικά θύματα των παιδοφιλικών, σεξουαλικών του ορέξεων. Το τι αληθεύει και τι όχι, είναι τελικά δύσκολο να αποδειχτεί, εκτός κι αν κάποιος θέλει να χώσει πολύ βαθιά, μέσα στην υπόθεση, τη μύτη του. Με την ελπίδα αυτή να μην του πέσει, όπως του μακαρίτη.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured