* προσαρμοσμένη αναδημοσίευση άρθρου που πρωτοδημοσιεύτηκε σε παλιότερο τεύχος του περιοδικού Sonik

“Kiss Them For Me” - School Of Seven Bells (Siouxsie And The Banshees)

Από τους Νεϋορκέζους θιασώτες του dream wave έρχεται μια απρόσμενη, μπιτάτη, tribal διασκευή στο κλασικό pop anthem των Siouxsie And The Banshees. Τα παραμορφωμένα synths και η percussion βάση έχουν ληφθεί από τη βιβλιοθήκη του Pharrell Williams, ενώ τα sexy φωνητικά βοηθούν στην πλήρη αλλαγή ηχητικής ταυτότητας.

{youtube}rAf6akprIBQ{/youtube}

“I Am Trying To Break Your Heart” - JC Brooks & The Uptown Sound (Wilco)

Πλήρης μεταμόρφωση του dreamy αριστουργήματος που αγαπήσαμε από τους Wilco (βρισκόταν στο εκπληκτικό Yankee Hotel Foxtrot του 2001) σε υποτιθέμενο soul classic από τα 1960s. Από μια μπάντα που ευαγγελίζεται την επιστροφή στα βασικά εκείνης της εποχής με απόλυτα πειστικό τρόπο.

{youtube}ZK6VILyHVDE{/youtube}

“Everlong” - Scala & Kolacny Brothers (Foo Fighters)

Η γυναικεία χορωδία εκ Βελγίου έγινε γνωστή από την εκδοχή της στο “Creep” των Radiohead που συμπεριλήφθηκε στο trailer της ταινίας The Social Network (2010), ενώ έχουν διασκευάσει επίσης κομμάτια των U2 και των Nirvana. Αλλά εδώ είναι η κορυφαία διασκευή τους. Το πιάνο και τα δυνατά χορωδιακά φωνητικά αρκούν για να ξαναφτιάξουν το κομμάτι από την αρχή και να μας κάνουν να φανταζόμαστε αυτού του τύπου (ουτοπικές) σχολικές εορτές.

{youtube}VeVUJBk_HQ4{/youtube}

“Spirits Ιn Τhe Material World” - Derek Allen (Police) 

Αν το τραγούδι δεν κυκλοφορούσε το 1981, (εναρκτήριο) στο άλμπουμ Ghost In The Machine, αλλά σήμερα, δεν θα είχε το reggae στοιχείο, αλλά τη dubstep φορεσιά του Derek Allen (μέλους του Mad Decent crew), δεδομένης και της υπαρκτής βάσης των synths, που κολλάει και στα δύο. Εξαιρετικό!

{youtube}m2qphmvdfzs{/youtube}

“Rent” - Field Music (Pet Shop Boys)

Κυκλοφόρησε σε 7ιντσο για Record Store Day, μαζί με μια διασκευή στο “Heart”. Πιο dark, indie και (βεβαίως) φυσικός ο ήχος, χωρίς να χάνει το ξεκάθαρο 1980s στοιχείο του...

{youtube}jffbKDMDe08 {/youtube}

“Silver Springs” - Lykke Li (Fleetwood Mac)

Η Lykke Li αναβαθμίζει το b-side των Fleetwood Mac (στο "Go Your Own Way"), εμποτίζοντάς το με reverb, πένθιμα ντραμς και κιθάρες που σπρώχνουν το τραγούδι ακόμα πιο πίσω στον χρόνο: στα 1960s. Μανούλα σ' αυτά η Σουηδέζα.

“Perth” - Avec Sans (Bon Iver)

Στην εισαγωγή του σκέφτεσαι ότι θα μπορούσε να βρίσκεται στο soundtrack του Drive. Μόνο αν δεν έχει δει κανείς την ταινία μπορεί να γλιτώσει αυτόν τον συνειρμό. Οι δύο Λονδρέζοι πήραν ένα από τα καλύτερα κομμάτια των Bon Iver, ξήλωσαν την ακουστική κιθάρα, την αντικατέστησαν με σύνθια που σου τρυπάνε το μυαλό και το μετέτρεψαν σε ελεγειακό electro anthem· το οποίο όσο εξελίσσεται, τόσο πιο κολλητικό γίνεται. Το παίζουμε δυνατά και τρέχουμε...

{youtube}ebPDMUsXQnY{/youtube}

“Fiery Ring” - Appetite (Johnny Cash)

Οι στροφές στο “Ring Of Fire” έχουν κατέβει χάριν μιας καλογυαλισμένης electro-tropicalia έκδοσης, η οποία δείχνει μια αξιοπρόσεκτη (για τα επιτυχημένα αποτελέσματά της) ασέβεια στο original του Johnny Cash. Συνεπώς, καλά έκανε και του άλλαξε όνομα ο Teddy Briggs, ο ντράμερ και παραγωγός που ηχογραφεί κάτω από το όνομα Appetite.

“There Is A Light That Never Goes Out” - Dum Dum Girls (The Smiths)

Σαν mash-up του “Waking Up” των Elastica με το classic των Smiths, αυτή η υπέροχη, φαζαριστή διασκευή κλείνει υπέροχα το EP τους He Gets Me High (2011).

{youtube}OrgKtFVKTmI{/youtube}

“Thunder Οn Τhe Mountain” - Wanda Jackson (Bob Dylan)

H γιαγιά Wanda, η Πρώτη Κυρία του Rockabilly, ξέρει πολύ καλά πώς να συνθέτει στοιχεία του τελευταίου με την country μουσική. Στην τρέχουσα έτσι δεκαετία, με την καθοδήγηση του Jack White (ποιου άλλου;), ηχογράφησε κι αυτή την υπέροχη και ξεσηκωτική διασκευή, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ της The Party Ain't Over (2011).

{youtube}3DTKrjplzp8{/youtube}

“Disarm” - The Paper Crows (Smashing Pumpkins)

Dark downtempo διασκευή στο αγαπημένο κομμάτι από το Siamese Dream (1993), η οποία στηρίζεται σε synths, ντραμς τα οποία σε διαπερνάνε και μια αισθητική πολύ κοντά σ' αυτήν των The Knife.

“Never Tear Us Apart” - Record Club (INXS)

Το δράμα του Kick (1987), που εγγυόταν χτυποκάρδια σε εφηβικά πάρτυ της εποχής, καταλαγιάζει στην απόδοση του Beck και της παρέας του, που διασκεύασαν το άλμπουμ στο σύνολό του. Με την Annie Clark στα φωνητικά, χωρίς το σόλο του σαξοφώνου, αλλά με το βιολί πλέον, το "Never Tear Us Apart" μεταμορφώνεται σε ταξιδιάρικο, dreamy τραγούδι. Και, κατά τη γνώμη μου, κερδίζει επάξια τον τίτλο της καλύτερης διασκευής στα κομμάτια εκείνου του άλμπουμ. Χωρίς, μάλιστα, να αποδομείται.

{youtube}rJtP-kGBzIw{/youtube}

“Heart Οf Gold” - Phantasmagoria (Neil Young)

21 χρονών είναι ο Jarvis, 19 η Vanicelli. Οι δυο τους συνιστούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και φρέσκα πράγματα που ξεπήδησαν πρόσφατα από το Ντιτρόιτ και η διασκευή τους στο τραγούδι του Neil Young καλεί βουίζοντα synths και μπασογραμμές να συνεργαστούν με samples που φέρνουν «βρωμιά» και υπνωτικά φωνητικά. Το ηλεκτρονικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

{youtube}LN90qgB-sEA{/youtube}

“Rebellion (Lies)” - Sophie Ellis-Bextor (Arcade Fire)

Τη Sophie Ellis-Bextor τη γνωρίσαμε από τα φωνητικά της στο μεγάλο dance hit “Groovejet (If This Ain’t Love)” του Ιταλού Spiller, πίσω στο 2000. Από τότε κινείται σ' αυτό το nu-disco, λίγο τέλη 1980s, λίγο αρχές 1990s πλαίσιο, με τραγούδια pop βάσεων, τα οποία στοχεύουν περισσότερο στο ραδιόφωνο, παρά στα dancefloors. Η ίδια ακούει ωστόσο φανατικά Arcade Fire, όπως δηλώνει, και παίζει στα live της τη δική της έκδοση στο “Rebellion (Lies)”. Κυκλοφόρησε σε μια συλλογή για φιλανθρωπικό σκοπό ονόματι Songs To Save A Life (2011).

{youtube}RQce1-l9290{/youtube}

“We Almost Lost Detroit” - Dale Earnhardt Jr. (Gil-Scott Heron)

Η μερική κατάρρευση του πυρηνικού σταθμού έξω από το Ντιτρόιτ το 1966 είχε φέρει όλη την πόλη σε πανικό και ενέπνευσε τον Gil Scott-Heron να γράψει αυτό το εξαιρετικό τραγούδι διαμαρτυρίας, που διασκεύασαν χρόνια μετά οι indie pop συντοπίτες Dale Earnhardt Jr. Ηλεκτρισμένη, soulful, με πανέμορφα φωνητικά και πολύ πιο uptempo διασκευή από το EP We Almost Lost Detroit (2011), όπου περιλαμβάνεται και η εκδοχή τους στο “Like Α Prayer” της Madonna. 

{youtube}Zh0WOhbGlvk{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured