«You said we'd live forever»

Αυτός ο συγκεκριμένος στίχος τρυπάει σαν αγκάθι τη λεία επιφάνεια του υπέροχου νέου τραγουδιού του Liam Gallagher, με τίτλο "One Of Us". Το άκρως μελωδικό και εθιστικό single ανήκει στους προπομπούς του 2ου προσωπικού του δίσκου  (4ου, αν συνυπολογίσουμε και τους 2 που έβγαλε με τους Beady Eye). 

«You said we'd live forever». Αυτή η αναφορά αφήνει έντονο συναισθηματικό αποτύπωμα σε όσους ζήσαμε τα χρόνια που ακούστηκε για πρώτη φορά αυτή η υπόσχεση, περίπου στην αυγή της brit pop έκρηξης, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το τραγούδι “Live Forever” τοποθέτησε κατευθείαν τους Liam & Noel Gallagher στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στη δισκογραφία. Πριν από 25 χρόνια, το πρώτο τους άλμπουμ Definitely Maybe έκανε αρχικά τη Βρετανία και στη συνέχεια όλη την υφήλιο, να ερωτευτεί τη χουλιγκάνικη μυθολογία των δύο αδελφών από το Μάντσεστερ. Οι Oasis είχαν άλλωστε την ικανότητα να γράφουν τις πιο εθιστικές νεο-Μπιτλικές μελωδίες για μεγάλα ακροατήρια. 

{youtube}V3mhhT3c7oY{/youtube}

Στο (άνωθεν) βιντεοκλίπ του "One Of Us", ο Liam κοιτάζει φωτογραφίες με τον αδελφό του όταν ήταν παιδιά και με νοσταλγία τον καλεί να πουν «περασμένα ξεχασμένα» και να φιλιώσουν. Πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ, με στόχο τη δημοσιότητα και το τζέρτζελο στα social media; Είναι δική του ιδέα ή των δημιουργών της σειράς Peaky Blinders, οι οποίοι υπογράφουν το κλιπ; 

Σε κάθε περίπτωση, το τραγούδι δίνει μια ωραία ευκαιρία για να συζητηθεί το πολυπόθητο reunion, 10 χρόνια μετά τον οριστικό χωρισμό των Oasis. Παρά τη δημόσια κουβέντα, βέβαια, αυτό το σενάριο μοιάζει να είναι πιο απίθανο από ποτέ. 

«I don't like Liam» (δηλώνει ο Noel στο Q)

«It takes more than blood to be my brother» (απαντάει o Liam, μέσω του NME)

Οι αναίτιες επιθέσεις, οι αγορίστικες κόντρες, τα χτυπήματα κάτω απ' τη μέση, οι ανόητοι καυγάδες, οι αποχωρήσεις από τη σκηνή, τα δημόσια βρισίδια, οι μπουνιές στις παμπ και οι αστείοι εξευτελισμοί, συνοδεύουν τον Noel και τον Liam από το 1991 κιόλας, όταν και σχηματίστηκαν οι Oasis. 

Τα δύο αδέλφια, τα οποία στην εφηβεία μοιράζονταν το ίδιο υπνοδωμάτιο, δεν είχαν ποτέ αρμονική σχέση. Από τους πιο ανώδυνους μεθυσμένους καυγάδες μέχρι τις πιο χοντρές κόντρες –με αποκορύφωμα την προσβλητική αμφισβήτηση της πατρότητας της κόρης του Noel, από το στόμα του Liam– η ρήξη έμοιαζε πάντα οριστική· αλλά μετά από μερικές βδομάδες ή μερικούς μήνες απομάκρυνσης, η συγχώρεση ερχόταν. Άλλωστε η μουσική, η αγάπη του κόσμου και κυρίως οι τρελές εισπράξεις του brand name Oasis από τις πωλήσεις και τα εισιτήρια, τους έκανε να ρίχνουν νερό στο κρασί τους και αναγκαστικά να τα ξαναβρίσκουν. 

Οι Oasis θα μπορούσαν να είχαν διαλύσει από το 1994 κιόλας, όταν στην πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική ο Liam πέταξε το ντέφι στην πλάτη του αδελφού του, πάνω στη σκηνή. Άντεξαν όμως για άλλα 15 χρόνια· και μαζί προσπέρασαν εκατοντάδες ανάλογες ιστορίες, επιθέσεις, απειλές και ξεσπάσματα οργής. Στις 22 Αυγούστου του 2009, στο V Festival της Βρετανίας, έμελλε να δοθεί η τελευταία συναυλία τους. Ο Noel Gallagher αποχώρησε από το συγκρότημα και η λιτή δήλωση που ακολούθησε έλεγε ότι δεν άντεχε να δουλέψει δίπλα στον Liam, ούτε μία μέρα παραπάνω στη ζωή του. 

Έχει σημασία λοιπόν ένα reunion του συγκροτήματος, 10 χρόνια αργότερα; Αφορά κανέναν σήμερα το πώς θα ακούγονταν οι Oasis αν συνέχιζαν μαζί; Η εμπορική επιτυχία θα ήταν βέβαια, σίγουρη καθώς η μουσική επικαιρότητα δεν έχει να προσφέρει πολλούς ανάλογους μύθους, έστω αμφιλεγόμενους. Τα εξώφυλλα θα ήταν χιλιάδες, οι σελίδες αφιερωμάτων στον μουσικό Τύπο θα έγραφαν χιλιόμετρα και το ραδιoφωνικό airplay θα λυσσούσε να μας κάνει κλύσμα στον εγκέφαλο μια νέα μπαλάντα σαν το "Wonderwall".

Ο Noel για τον Liam το 2009: «He’s like a man with a fork in a world of soup»

Ο Liam για τον Noel: «He's a working class traitor»

Πριν έναν χρόνο, ο Liam καλούσε μέσω Twitter τον Noel να ξαναφτιάξουν το γκρουπ. Λίγους όμως μήνες αργότερα τον αποκάλεσε χοντρό που παίζει διασκευές των Oasis και «πατάτα» (ναι, «potato»). Από την άλλη ο Noel δηλώνει νέτα-σκέτα ότι δεν έχει διάθεση να ξανακάνει τους Oasis, γιατί δεν υπάρχει ανάγκη για τα χρήματα. Προτιμά να περιοδεύει με τους U2, ενώ μέχρι τώρα έχει κυκλοφορήσει και 3 αξιόλογους δίσκους με το συγκρότημα High Flying Birds. 

Είτε αγαπούσες τους Oasis την περίοδο που βρίσκονταν στο ζενίθ τους, είτε τους απεχθανόσουν εξαιτίας της υπερβολικής τους προβολής από τα (όπως πάντα υπερβολικά) βρετανικά μέσα, οφείλεις να παραδεχθείς ότι η πληθωρική φωνή του Liam, σε συνδυασμό με την ικανότητα του Noel στα κιθαριστικά hooks, δεν εξαντλήθηκε το 2008, όταν και έβγαλαν τον τελευταίο τους δίσκο Dig Out Your Soul. Είχαν τη δύναμη να δημιουργήσουν μπόλικα ακόμη instant classics. 

Ακόμη και σήμερα λοιπόν, αν τα ξαναβρούν, είναι σίγουρο ότι θα παράξουν χορταστικά τραγούδια. Αν μάλιστα είναι ποτισμένα από ενοχές για τη χαμένη δεκαετία και με τύψεις για το ξεπούλημα της επιστροφής, τόσο το καλύτερο. Είναι τέτοιος ο χαρακτήρας των Gallagher, που το εγωιστικό πάθος θα τους έκανε να θέλουν να βουλώσουν τα στόματα των αμφισβητιών. 

Στο “For What It’s Worth” ο Liam αναφέρεται στον Noel τραγουδώντας: «Let’s leave the past behind with all our sorrows. I’ll build a bridge between us and I’ll swallow my pride».

Όσο ισχυρά κι αν είναι πάντως τα επιχειρήματα για μια επικείμενη επιστροφή, άλλο τόσο κραταιή είναι και η άποψη ότι το κενό που άφησε η απουσία τους στη δεκαετία που τελειώνει, δεν υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό. 

Τα αδέλφια Gallagher είχαν ακόμη πολλές μελωδικές ιδέες μέσα τους. Όμως η χημεία τους είχε ξεφτίσει και το πρόβλημα στην επικοινωνία τους ήταν απροσπέλαστο. Παραδόξως, στα τελευταία χρόνια των Oasis, όταν μιλούσαν μεταξύ τους μόνο όταν ήταν απολύτως απαραίτητο, κυκλοφόρησαν τις δύο πιο ώριμες και ενδιαφέρουσες δουλειές τους μετά το αριστουργηματικό, διπλό χτύπημα των Definitely Maybe (1994) και (What’s The Story) Morning Glory? (1995). Μπορεί έτσι να μην λειτουργούσαν σαν –δυσλειτουργική, έστω– ομάδα, πολλά όμως τραγούδια στο Don't Believe Τhe Truth (2005) και στο Dig Out Your Soul (2008) ήταν αξιόλογα. 

Αλλά, ακόμα κι αν το υλικό τους είχε ενδιαφέρον, η επηρμένη τους στάση, οι αστεία ματαιόδοξες δηλώσεις τους και η αίσθηση «κατινιάς» που συνόδευε κάθε δημόσια κόντρα, έκανε το δίδυμο να μοιάζει με πρωταγωνιστές στο ριάλιτι The Gallaghers, παρά με συνεχιστές της παράδοσης των μεγάλων Βρετανών τραγουδοποιών της δεκαετίας του 1960. 

Το κοινό, βέβαια, δεν τους εγκατέλειψε ποτέ. Όμως, όσο ο Liam αναλώνεται στην παρανοϊκή (επιπέδου Kanye West) τουιτερική του περσόνα και ο Noel βολεύεται στη μεσόκοπη, αλαζονική του μεγαλοθυμία, τίποτα δεν θα αλλάξει. Απλά το ριάλιτι θα γίνεται όλο και πιο βαρετό χρόνο με τον χρόνο, μέχρι που θα κοπεί εξαιτίας χαμηλής θεαματικότητας. Και τότε, αν συμβεί το reunion, θα είναι κίνηση απελπισίας, παρά σημαντικό μουσικό γεγονός.

10 από τα σπουδαιότερα τραγούδια των Oasis

Don’t Look Back Ιn Anger

Ένας αληθινός βρετανικός ύμνος, φτιαγμένος για να ακουστεί ζωντανά σε γεγονότα ζωής, σε τελικούς πρωταθλημάτων, σε φιλανθρωπικές συναυλίες και πάει λέγοντας. Η μελωδία του τραγουδιού πυροδοτεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το sing-along. Δεν είναι τυχαίο που ακούστηκε πρόσφατα και για την επούλωση των πληγών που άφησε ο μακελάρης στο Μάντσεστερ, ο οποίος έκανε τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της Ariana Grande.

Wonderwall

Ο Noel κυνηγούσε την απόλυτη, ολοστρόγγυλη μελωδία, θέλοντας να αφήσει κληρονομιά το δικό του “Yesterday”. Και σε αυτό το super hit πλησίασε όσο ποτέ την υγρή, μπητλική του φαντασίωση.

Supersonic

Μία από τις πιο ευφυείς εκλάμψεις του συγκροτήματος, με ένα riff που ακόμη προκαλεί ηλεκτρισμένες αντιδράσεις. Αν δεν σου αρέσει το "Supersonic", δεν σου αρέσουν οι Oasis. 

Live Forever

Ένας πραγματικός ύμνος για τη rock 'n' roll μυθολογία και μια «αθάνατη» μελωδική γραμμή, η οποία οδηγεί στο συγκινητικό ξέσπασμα στο φινάλε. Επιπλέον, είναι ένα από τα τραγούδια που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για να ακουστούν σε κηδείες. 

{youtube}TDe1DqxwJoc{/youtube}

Masterplan

Το πιο διάσημο b-side των Oasis. Εξαιρετική μελωδία, η οποία σε παίρνει από το χέρι και σε βάζει σε ένα φαντασιακό πάρτι για ενήλικες, κάπου στα απόνερα του έκπτωτου swingin' London της δεκαετίας του 1960.

Some Might Say

Μία από τις πιο δυνατές ερμηνείες του Liam Gallagher, ο οποίος αφήνει τη φωνή του να απλωθεί πάνω από το αργόσυρτο κουπλέ. Απόλυτα απολαυστικό τραγούδι, που εσωκλείει τα καλύτερα στοιχεία της κιθαριστικής brit pop εκείνης της εποχής.

Champagne Supernova

Επικών διαστάσεων single, που είχε κατακλύσει το airplay του MTV στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το τραγούδι αποτελούσε highlight κάθε συναυλίας των Oasis για πολλά χρόνια καθώς το κοινό τραγουδούσε δυνατά τον στίχο «Where were you while we were getting high». 

Falling Down

Υπέροχο ψυχεδελικό καλούδι από το κύκνειο άσμα, Dig Out Your Soul. Καλοδουλεμένη ενορχήστρωση και άψογη παραγωγή, που προκρίνει την οργή και το πείσμα των τελευταίων ημερών του συγκροτήματος.

Little Βy Little

Άριστο δείγμα μπαλάντας, έχει τη δύναμη να ανάψει χιλιάδες αναπτηράκια σε οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό στάδιο. Ο Noel αναλαμβάνει τα φωνητικά σε ένα από τα λίγα τραγούδια που ξεχώρισαν από το άνισο Heathen Chemistry

Cigarettes & Alcohol 

Δυνατές shoegaze κιθάρες, νεανική ενέργεια από ένα συγκρότημα που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και ένας Liam στο μικρόφωνο να θυμίζει περισσότερο Johnny Rotten, παρά John Lennon. Αν η επιτυχία που ακολουθούσε δεν ήταν τέτοιου μεγέθους, οι Oasis θα έγραφαν μόνο τραγούδια σαν αυτό ή το "Slide Away".

{youtube}r8OipmKFDeM{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured