Πεθαίνοντας στα 76 του χρόνια, ο Stephen Hawking άφησε μια κληρονομιά σπάνια για άνθρωπο της σύγχρονης Επιστήμης.

Το πείσμα με το οποίο πάλεψε ενάντια στην ασθένειά του (νόσος του κινητικού νευρώνα, που τον άφησε σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτο), οι ρήσεις του για το πώς η πρόοδος της τεχνολογίας και η αλληλεγγύη του πλησίον μπορούν να βοηθήσουν κι άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάλογη θέση, το χιούμορ του και βέβαια το πώς επικοινώνησε σε μάζες χωρίς ειδικές γνώσεις τα σύνθετα θέματα τα οποία τον απασχολούσαν (η ειδικότητά του ήταν οι μαύρες τρύπες), τον έκαναν φιγούρα πολύ αναγνωρίσιμη, αλλά και αγαπητή. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έγινε εκδοτικό φαινόμενο και κατέληξε ακόμα και σε βιβλιοθήκες άσχετες με τις θετικές επιστήμες, έστω και αν –στην πράξη– δεν είναι τόσο εύκολο στην ανάγνωση όσο το θέλει ο σχετικός «μύθος».

Ο Άγγλος κοσμολόγος μπαινοβγήκε λοιπόν πολλές φορές στην ποπ κουλτούρα των καιρών μας και δεν είναι έτσι τυχαίο ότι άφησε αποτύπωμα και στη μουσική. Ο ίδιος αγαπούσε τον Ρίχαρντ Βάγκνερ και ενίοτε βρέθηκε σε διάφορες ποπ συναυλίες, για τις οποίες και μίλησε σε συνεντεύξεις του: είδε για παράδειγμα την Tracy Chapman, τους Depeche Mode και τους Status Quo, που δεν του άρεσαν καθόλου και έφυγε από το live τους (κατά δήλωσή του) μετά από 20 λεπτά.

Ακολουθούν 10 τραγούδια, χωρίς κάποια σειρά, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναφέρθηκαν σε εκείνον και στο έργο του...

PINK FLOYD: Keep Talking
από το άλμπουμ The Division Bell, 1994

Ο David Gilmour, ο οποίος είχε τα ηνία της μπάντας πίσω στο 1994, εντυπωσιάστηκε τόσο από τη φωνή του Stephen Hawking όπως την άκουσε σε διαφήμιση της British Telecom της εποχής, ώστε μπήκε στη διαδικασία να πάρει τις σχετικές άδειες και να τη σαμπλάρει, χρησιμοποιώντας την κατόπιν στο "Keep Talking". Καθώς το τραγούδι υπήρξε μικροεπιτυχία για τους Pink Floyd (#26 στη Βρετανία), μπορούμε να πούμε ότι ήταν και η μόνη φορά που ο Hawking βρέθηκε σκαρφαλωμένος στα μουσικά charts, έστω κι έμμεσα.

{youtube}HJ7zbzJZsjs{/youtube}

MANIC STREET PREACHERS: Me And Stephen Hawking
από το άλμπουμ Journal For Plague Lovers, 2009

«Overjoyed, me and Stephen Hawking, we laugh» ακούμε τον James Dean Bradfield να τραγουδά, πάνω από τις δυνατές alt-rock κιθάρες των Ουαλών. Οι στίχοι βέβαια δεν είναι σαφείς από εκεί και πέρα, αλλά τέλος πάντων το tribute τους το έκαναν.

{youtube}KAv1Xgd3cWg{/youtube}

GREYDON SQUARE: The Dream
από το άλμπουμ The Compton Effect, 2007

Βετεράνος του Πολέμου στο Ιράκ που έγινε ράπερ, ο Greydon Square μας λέει εδώ ότι ένα από τα όνειρά του ήταν να μπορούσε να περπατήσει σε μια παραλία δίπλα στον Stephen Hawking, συζητώντας μαζί του για θεωρητικά θέματα –πιθανότατα και για τη θέση του Θεού στη μοντέρνα φυσική, καθώς είναι γνωστός άθεος και αφιερώνει μάλιστα το "The Dream" σε όλους τους ανθρώπους στην ιστορία που πέθαναν λόγω θρησκευτικών αιτίων.

{youtube}rF0AQMWDCRQ{/youtube}

DAS RACIST: Rainbow In The Dark
από το άλμπουμ Relax, 2011

Αυτό πάλι το ραπ δίδυμο από το Μπρούκλιν, είχε ένα άλλο όνειρο, όπως μας πληροφορούν οι στίχοι: θέλανε να βάλουν τον Stephen Hawking να τραγουδήσει ντουέτο με τον ...T-Pain!

{youtube}hdWxo3e3Kzk{/youtube}

MC HAWKING: Fuck The Creationists
από το άλμπουμ A Brief History Of Rhyme, 2014

Εδώ έχουμε έναν άλλον ράπερ, ο οποίος έχτισε όλη του την καλλιτεχνική περσόνα γύρω από τον Άγγλο κοσμολόγο, ισχυριζόμενος ότι ήταν το alter-ego του, ένας θεωρητικός φυσικός που έγινε γκάγκστερ στα αμερικάνικα γκέτο. Ανάλογης θεματολογίας ήταν λοιπόν και πολλά από τα τραγούδια που τον έχτισαν ως φαινόμενο του ίντερνετ, με το συγκεκριμένο (από το 2004) να είναι ένα από τα πιο πετυχημένα του στιχουργικά («Fuck the damn creationists, I say it with authority»).

{youtube}RjxWIlPjNlY{/youtube}

"WEIRD AL" YANKOVIC: White & Nerdy
από το άλμπουμ Straight Outta Lynwood, 2006

Πάντα στοχεύοντας στην ανελέητη παρωδία, ο Αμερικανός performer σατιρίζει εδώ τη nerd κουλτούρα των λευκών συμπατριωτών του, όσων θεωρούσαν cool να έχουν το Χρονικό του Χρόνου στη βιβλιοθήκη τους, έστω κι αν δεν τα καταλάβαιναν όλα. Υπάρχει αναφορά στους στίχους («Stephen Hawking's in my library»), ενώ και στο βιντεοκλίπ βλέπουμε τον Yankovic να διαβάζει το περίφημο best-seller. Η πρώτη του top-10 επιτυχία στις Η.Π.Α. μετά από χρόνια καριέρας (#9), είχε και μια μικροπαρουσία στα βρετανικά charts (#80).

{youtube}N9qYF9DZPdw{/youtube}

BLOODHOUND GANG: Boom
από το άλμπουμ One Fierce Beer Coaster, 1996

Ούτε το στόμα του Jimmy Pop είχε φραγμό όταν ήθελε να σατιρίσει κάτι, συχνά όμως το δικό του εμπόριο ήταν απλά η αχαρακτήριστη χοντράδα. Αυτό συμβαίνει κι εδώ, όπου ακούμε τον στίχο «I squeak like Stephen Hawking, yeah, but I'm walking».

{youtube}W0ffzVqh5H4{/youtube}

TURBONEGRO: Intro - The Party Zone
από το άλμπουμ Party Animals, 2005

Η φωνή του Stephen Hawking μας υποδέχεται στην Τελική Μαύρη Τρύπα, προτρέποντάς μας να ακολουθήσουμε τους ντυμένους στα δερμάτινα Σουηδούς σε μια νέα rock διάσταση.

{youtube}kEeLxJs28-Q{/youtube}

JUNO REACTOR: Landing
από το άλμπουμ Transmissions, 1993

Το ηλεκτρονικό σχήμα του Ben Watkins αναρωτιέται για τις απαρχές του Σύμπαντος και χρησιμοποιεί τη γνωστή ρήση του Stephen Hawking
«So long as the universe had a beginning
We can suppose it had a creator
But if the universe is completely self-contained
Having no boundary or edge
It would have be created nor destroyed
It would simply be...»

{youtube}bbPWLo6E2AA{/youtube}

DING AN SICH: The Secret That Can No Longer Be Kept
από το άλμπουμ The Wanderer And His Shadow, 1995

Και μία έκπληξη από τα μέρη μας για φινάλε, από τους πάλαι ποτέ «ήρωες» του (ανυπόληπτου, τότε) αγγλόφωνου underground της δεκαετίας του 1990, που επίσης σαμπλάρουν τον Hawking εδώ, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο έναν δίσκο γεμάτο ιστορικές και φιλοσοφικές ανησυχίες.

{youtube}mCXPeaHO6CQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured