Η Μάλτα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Οι λόγοι είναι πολλοί: Τα μεσαιωνικά της κάστρα, η αναγεννησιακή ομορφιά της, η εντυπωσιακή ακτογραμμή, το ειδυλλιακό της κλίμα, τα γαλάζια νερά και τα εντυπωσιακά καλλιτεχνικά γεγονότα που φιλοξενεί όλη τη διάρκεια του χρόνου.

To Avopolis Music Network επιχειρεί άλλο ένα travel guide, με μουσικό χρώμα βέβαια, στην πανέμορφη Μάλτα... Και, για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν το ατμοσφαιρικό ταξίδι στο παρελθόν με τη ζωντάνια του παρόντος, η Μάλτα ανήκει στους προορισμούς που δεν πρέπει να χάσουν, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Aegean!

Βαλέτα 2.jpg
Βαλέτα, η πρωτεύουσα της Μάλτας

Το έντονο τοπικό της χρώμα και το παζλ από ιστορικές εποχές που έχουν αφήσει με τον ομορφότερο τρόπο το στίγμα τους στην αρχιτεκτονική, το φαγητό και τη μουσική, την έχουν αναδείξει σε ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Μεσογείου. Η γοητεία της Μάλτας είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της (μόλις 316 τ.χλμ) γι’ αυτό και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Ο καιρός είναι καλός όλο το χρόνο, αλλά η ιδανική περίοδος να την επισκεφθείτε είναι μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου. Σημειωτέον, εάν κλείσετε τότε τα εισιτήριά σας, έχετε το νου σας γιατί κάθε χρόνο προγραμματίζονται πολλά μουσικά φεστιβάλ και events, για όλα τα γούστα.

Περπατώντας στην Ιστορία

Η αριστοκρατική πρωτεύουσα της Μάλτας, η Βαλέτα, σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι αναπόφευκτο να περπατάτε ώρες ολόκληρες στα σοκάκια της και να νιώσετε τον χρόνο να χάνεται γύρω από τα πανέμορφα και πολύχρωμα κτίρια που τη στολίζουν, το φρούριο St.Elmo με τις Τρεις Πόλεις στο βάθος και την εντυπωσιακή θέα από τους κήπους Upper Barrakka. Τoν κεντρικό πεζόδρομο της Βαλέτα, Triq Ir-Repubblika, κοσμούν τα παλιά κτίρια με τα «κλειστά» μπαλκόνια βαμμένα σε ό,τι χρώματα μπορείτε να φανταστείτε και τα καταστήματα με τις vintage επιγραφές, που μοιάζουν κουκλίστικα. Το τοπίο ζωγραφιάς μεταφέρεται και στα κάθετα σοκάκια με τα κτίρια και τα palazzi σαν από φθαρμένο χρυσό που βρέχονται από την αύρα της θάλασσας. Στη νοτιοανατολική πλευρά του Μεγάλου Λιμανιού (Grand Harbour) βρίσκονται οι χερσόνησοι Senglea και Vittoriosia, με τα υπέροχα κάστρα τους και το φρούριο Ricasoli, όπου έχουν γυριστεί πολλές γνωστές χολιγουντιανές ταινίες όπως η «Τροία», αλλά και η πρώτη σεζόν του Game Of Thrones. Μάλιστα, οι tour στα σκηνικά της σειράς, αποτελούν για πολλούς έναν επιπρόσθετο λόγο για να επισκεφθούν τη Μάλτα. Το προάστιο Paola (νοτιοδυτικά της περιοχής Cospicua) για τις δύο σημαντικές αρχαιότητές του: τους ναούς Tarxien και την υπόγεια νεκρόπολη Hal Saflienti Hypogeum, για την οποία σας προτείνουμε να κάνετε κράτηση πριν φτάσετε στη Μάλτα. Στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους περιλαμβάνονται οι ναοί Ggantija (στο Γκότσο) και Hagar Quim (στο Qrendi).

 

Malta_Mdina_BW_2011-10-05_12-41-38.JPG

Mdina, παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας

Η Μεδίνα (Mdina), γνωστή και ως η «Σιωπηλή Πόλη» είναι μια πολύ καλά διατηρημένη μικρή πέτρινη πόλη, με στενούς ελικοειδείς δρόμους και ήρεμη ατμόσφαιρα. Επισκεφθείτε τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και γυρίστε τα σοκάκια που είναι γεμάτα από γραφικά μικρομάγαζα με σουβενίρ από φυσητό γυαλί (σ.σ. κατασκευάζεται στην πόλη Ραμπάτ που βρίσκεται λίγο πιο κάτω). Τέλος, απολαύστε την υπέροχη θέα από το Fontanella Tea Garden στα τείχη της.

Το Γκότσο είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί του αρχιπελάγους και, ουσιαστικά, αναπόσπαστο κομμάτι της Μάλτας. Εκεί θα δείτε τους μεγαλεπήβολους ναούς Ggantija τη Σπηλιά της Καλυψούς, όπου η μυθική νύμφη αποπλάνησε τον Οδυσσέα. Βολτάροντας στην πρωτεύουσα Ραμπάτ, θα μεταφερθείτε από την αρχαιότητα στο παρόν.

ggantija-naos-sti-malta.jpg

Ναοί Ggantija στο Γκότσο


Μουσικά φεστιβάλ

Οι μεσαιωνικές και αναγεννησιακές αναπαραστάσεις μαχών είναι αλληλένδετες με την σημερινή πολιτισμική κουλτούρα της Μάλτας. Οι πολυάριθμες festas, που διοργανώνονται όλο τον χρόνο, είναι τα πανηγύρια προς τιμήν των αγίων της κάθε πόλης, με χρωματιστά λάβαρα, πανοπλίες, κανονιοβολισμούς και μουσικές στους δρόμους.

Για όλους που θέλουν να συνδυάσουν τη μουσική με το φαγητό, στις 15-17 Ιουλίου οργανώνεται το Marsovin Summer Wine Festival για 8η χρονιά στη Βαλέτα. Πρόκειται για ένα πανηγύρι οινοποσίας από τοπικές ετικέτες, με τη συνοδεία live συναυλιών.

Για τους λάτρεις της jazz και της κλασικής μουσικής οργανώνονται συναυλίες όλη τη διάρκεια του χρόνου. Φεστιβαλικό αποκορύφωμα είναι το Jazz Festival. Φέτος θα πραγματοποιηθεί για 26 η χρονιά, στις 21-23 Ιουλίου στη Βαλέτα.

Οι Μαλτέζοι αγαπούν πολύ την ηλεκτρονική μουσική και το δείχνουν. Το Creamfields Malta διοργανώνεται φέτος την 15η Αυγούστου, και είναι η απόλυτη γιορτή του clubbing! Κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 40.000 άτομα και το ίδιο αναμένεται και φέτος, με πληθώρα dj και electro εκπροσώπων από όλον τον κόσμο που έχουν βαλθεί -μαζί με τους διοργανωτές βεβαίως- να το αναδείξουν σε ένα από τα πιο διάσημα υπαίθρια φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής. Στο φετινό line-up βλέπουμε τα ονόματα των Carl Bee, Chris Liebing, Dubfire και Feder, μεταξύ πολλών. Το Glitch Festival θα πραγματοποιηθεί 7-8 Σεπτεμβρίου και έχει σκοπό να μεταμορφώσει τη Μάλτα σε ναό της house-techno με ονόματα όπως αυτά των Ben Klock, Bjan Jensen, Cain, Carl Graig, Dave Clarke κ.α.

Jazz Festival.jpg
Jazz Festival στην καρδιά της Μάλτας


Nightlife

Η Βαλέτα ενδείκνυται για ένα πρώτο ποτό πριν το clubbing. To Tico Tico (61 Strait Street) είναι ένα πολύ παράξενο μικρό μπαρ που απέκτησε μεγάλη φήμη από το 2012 που άνοιξε. Ιδιαίτερος χώρος, με ροζ βελούδινες πολυθρόνες, πολύχρωμα πόστερ στους τοίχους και εσωτερικό μπαλκόνι στο μπαρ! Σερβίρει και φαγητό, άμα θέλετε.

Μόλις η Βαλέτα ερημώσει, το κέφι μεταφέρεται στο Paceville, στην άκρη του St.Julian’s. Εκεί είναι το επίκεντρο του nightlife, γεμάτο μπαρ, κλαμπ και κόσμο που χορεύει ασταμάτητα. Το Shadow (St George's Road) παίζει house και techno και απευθύνεται σε λίγο πιο ενήλικο κοινό από ότι το Hugo’s Passion, με εντελώς εφηβική ατμόσφαιρα, που βρίσκεται στον ακριβώς κάτω όροφο. Αποκλείεται να χάσετε τη neon πινακίδα του Saddles (132 Main Street, Spinola Bay, St Julian's) όσο και να προσπαθήσετε. Απρόβλεπτο μαγαζί, άλλοτε παίζει χαλαρές μουσικές, άλλοτε οργανώνει τρελά πάρτι! Κανένα άλλο κλαμπ στη Μάλτα δεν είναι σε τέτοιο.. υψόμετρο όσο το Twenty Two (Level 22, Portomasso Tower), με 80s-90s χορευτικές μουσικές. Ένα δημοφιλές στέκι στο Paceville είναι το BarCelona (Wilga Street) με deep house και deep funk. Έξι μπαρ και δύο πίστες για χορό διαθέτει το Havana (St George's Road). Οι μουσικές καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα, από disco και old school electro, μέχρι funk και soul.

Malta nighlife.jpg

Nightlife in Malta.jpg
Nightlife in Malta


Δισκοπωλεία

Εάν θες να συνδυάσεις την πολυεπίπεδη κουλτούρα της Μάλτας με μια επίσκεψη στα δισκοπωλεία της, σε ενημερώνουμε ότι δεν είναι πολλά, ωστόσο, αξίζει να τα επισκεφθείς. Πέντε είναι όλα κι όλα, εκ των οποίων τρία είναι αλυσίδα και δυο ανεξάρτητα. Το μεγαλύτερο υποκατάστημα του Exotique και τιγκαρισμένο σε στοκ βρίσκεται στην Triq Manwel Dimech, στη Sliema. Νέο υλικό κυρίως, cd και βινύλια, χωρίς σοβαρές εκπλήξεις για τους χρυσοθήρες της μουσικής. Αντιθέτως, το D’ Amato, επί της Triq San Gwann 98-99 στη Βαλέτα, είναι το παλαιότερο δισκοπωλείο της Μάλτας και ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στην κλασική μουσική και στους ντόπιους καλλιτέχνες. Η ομώνυμη δισκογραφική του εταιρία ξεθάβει παλιά ακούσματα και τα επανακυκλοφορεί. Το Sunset Records (57, Triq San Piju V, Sliema) είναι επίσης ανεξάρτητο δισκοπωλείο, με μεγάλη συλλογή σε βινύλια και ρούχα σταμπαρισμένα με συγκροτήματα και εξώφυλλα δίσκων.

Festa-Malta.jpg
Fiesta in Malta


Χρώματα και λιχουδιές

Η κουζίνα περιέχει τη σπιρτάδα της Σικελίας, την ένταση της Αραβίας και γευστικές επιρροές από την Αγγλία και την Προβηγκία. Εάν βρεθείτε καλοκαίρι στη Μάλτα, που είναι μια από τις δημοφιλείς εποχές της, και επιθυμείτε να χαλαρώσετε από το περπάτημα στη Βαλέτα, ένα δροσερό καταφύγιο είναι η Πλατεία Δημοκρατίας (Μisrah Ir-Repubblika). Ακόμα ιδανικότερο εάν γλυκαθείτε παράλληλα με απεριτίφ και pastizzi στο ιστορικό Caffe Cordina που βρίσκεται στην πλατεία. Φημισμένο σημείο στη Βαλέτα είναι και το Inspirations! (St James Centre for Creativity, St James Cavalier) που μοιάζει με βιενέζικο καφέ. Από ντόπιες λιχουδιές δοκιμάστε το hobz biz-zejt, που είναι η μαλτέζικη εκδοχή της μπρουσκέτας με το παραδοσιακό τους ψωμί, τη frita. Επειδή νησί χωρίς θαλασσινά δεν γίνεται, κάθε Κυριακή στο ψαροχώρι Marsaxlokk (περίπου 30’ με το λεωφορείο από τη Βαλέτα) γίνεται μεγάλο παζάρι στην ακροθαλασσιά. Φρεσκότατα θαλασσινά, ζουμερά φρούτα, μέχρι ρούχα και υφαντά μπορείτε να βρείτε, να γευθείτε και να αγοράσετε πολύ οικονομικά. Άλλες ιδανικές επιλογές για φαγητό αποτελoύν το Nuvo, στο γαλήνιο ψαροχώρι Marsascala, που δεν είναι τόσο τουριστικό, για φρέσκο ψάρι (www.nuvomalta.com)  και το Μalata στη Βαλέτα για μύδια και ξιφία (www.malatamalta.com). Στο Γκότσο, που είναι το αδελφό νησάκι της Μάλτας, δοκιμάστε παραδοσιακές γεύσεις στο ατμοσφαιρικό Τa Riccardu, στην Citadella και, εάν ταξιδέψετε το καλοκαίρι, συνδυάστε το με βουτιές στην κόκκινη αμμώδη παραλία του Ramla Bay.

Βαλέτα.jpg
Βαλέτα, η πρωτεύουσα της Μάλτας


Ταξίδεψε τώρα!

Είναι από τα μέρη που σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείς, ειδικά τώρα που υπάρχουν 5 εβδομαδιαίες πτήσεις με την Aegean. Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου με την Aegean στο el.aegeanair.com και χρησιμοποιώντας την κάρτα σου δεν έχεις επιπλέον χρεώσεις. Με το Low Fare Calendar της Aegean, μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου, επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια την εποχή που επιθυμείς να ταξιδέψεις!

Βρες ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Από το αεροδρόμιο της Μάλτας φεύγουν τα λεωφορεία Χ5 και Χ7 για Βαλέτα και, κατευθείαν, το Χ2 για San Giljan και Sliema. Για μετακινήσεις εντός του νησιού τα βασικότερα δρομολόγια λεωφορείων είναι τα 12, 13, 14, 24 (Βαλέτα-Sliema-St.Julian’s) και τα 51, 52, 53, 54 (Βαλέτα-Μεδίνα- Ραμπάτ). Για τα νυχτερινά λεωφορεία τα δρομολόγια είναι ανά 30΄ ή 60΄, αναλόγως τη διαδρομή. Εισιτήρια προμηθεύεστε από είτε από τα μηχανήματα που υπάρχουν στις στάσεις είτε από τον οδηγό του λεωφορείου. Όλα τα δρομολόγια είναι συχνά και συνεπέστατα!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured