Κάθε χρόνο που το καλοκαίρι στα μέρη μας θεριεύει και μοιάζει να κρατά παντοτινά, σκέφτομαι ότι αυτή η εποχή έχει μια δύναμη και μια χάρη, που οι σκιές αυτού του κόσμου, είτε είναι πολιτικοκοινωνικές και οικονομικές, είτε προσωπικές και ψυχολογικές, δύσκολα κατανικούν. Έτσι και το φετινό καλοκαίρι φωτίζει τη διάθεση μας, λάμποντας την ίδια στιγμή ανελέητα πάνω από τον πόλεμο, τη βία, το έγκλημα, την αυταρχικότητα και τη διαστροφή. Ας θυμηθούμε το "αγγελικό και μαύρο φως" του Σεφέρη…

Κάπως έτσι, το -δικό μου, τουλάχιστον - καλοκαίρι συνδέεται πάντα με την τέχνη, βέβαια με τη λογοτεχνία, αλλά και τη μουσική και το σινεμά. Αυτό το καλοκαίρι σε ακρογιαλιές και καφέ έχω πάντα μαζί μου κάποιο από τα βιβλία του " Έπους της Γαιοθάλασσας" της Ursula Le Guin. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική σειρά στο υποείδος της φανταστικής λογοτεχνίας το οποίο ονομάζεται high fantasy, καθώς πρωταγωνιστούν βασιλιάδες, μάγιστροι, δράκοι και πριγκίπισσες, δηλαδή πλάσματα γεμάτα μεγαλοπρέπεια, ενώ το ύφος είναι συνήθως επικό. Βέβαια, η σπουδαία Αμερικανίδα συγγραφέας προσαρμόζει αυτά τα δεδομένα στο δικό της φανταστικό σύμπαν, που απλώνεται σε τέσσερα μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων, με πρωταγωνιστή τον μάγο Κίρκο. Η σειρά, γραμμένη σε ένα μακρό χρονικό διάστημα από τα 70s ως τις αρχές των 2000s, χαρακτηρίζεται όχι μόνο από μυθοπλαστική φαντασία, αλλά και από έντονο υπαρξιακό προβληματισμό, ευαισθησία, καθώς και ένα ενδιαφέρον για την παιδική ηλικία, την εφηβεία και τη νεότητα, φέρνοντας στο νου το μυθιστόρημα "Bildungsroman". Παράλληλα, οι πλούσιες επιρροές κινούνται από την Ψυχανάλυση και τη Σημειωτική ως τον Υπαρξισμό και τον Ταοϊσμό.

Στο χώρο του φανταστικού κινείται και η τηλεοπτική σειρά που επέλεξα για αυτό το καλοκαίρι, η σειρά Undone, με πρώτο κύκλο το 2019 και δεύτερο ο οποίος προβάλλεται αυτόν τον καιρό. Δημιουργοί της σειράς είναι η Kate Purdy και ο Raphael Bob-Waksberg, αμφότεροι στην ομάδα σεναριογράφων του BoJack Horseman, ενώ πλάι στη συμπαθέστατη πρωταγωνίστρια Rosa Salazar, που ενσαρκώνει την κεντρική ηρωίδα Alma, εμφανίζεται ο φοβερός και τρομερός Bob Odenkirk, δηλαδή ο κ. Saul Goodman. Το Undone ανήκει στην επιστημονική φαντασία, καθώς η κεντρική θεματική αφορά τα ταξίδια στον χρόνο, αλλά όπως και στο " Έπος της Γαιοθάλασσας" έτσι κι εδώ μπλέκονται υπαρξιακοί στοχασμοί σχετικά με την αξία της ζωής, τους οικογενειακούς δεσμούς και την πίστη στη μεταφυσικό. Ωστόσο, αυτός ο στοχασμός ελαφρύνεται χάρη στο γλυκόπικρο και μαζί σουρεαλιστικό χιούμορ της καλής αμερικανικής κωμωδίας, όπως διαμορφώθηκε από τον Woody Allen ως τον Charlie Kaufman. 

Όσον αφορά τη μουσική, προτείνω τη Spotify list Mediterraneo 22, μαγειρεμένη από την αφεντιά μου. Ένα σύνολο από tracks σε house, disco, chill out αλλά και σε πιο “παραδοσιακό” jazz και ροκ ύφος... Κάποια φρέσκα, κάποια παλαιότερα, κάποια πολύ γνωστά, κάποια όχι τόσο, ωστόσο όλα ταιριαστά σε balearic ηλιοβασιλέματα, μακριά όμως από θορυβώδεις παραλίες, όπως οι περισσότερες της Ibiza. Σαν να ταξιδεύεις πάνω από την -ποτέ άγρια, ποτέ μειλίχια- Μεσόγειο, στα φτερά από ένα θαλασσοπούλι.

 Και, κλείνοντας, να συμπληρώσω τα διαβάσματα, τις μουσικές και τις εικόνες του δικού μου ακαταμάχητου θέρους με μια γαστρονομική πρόταση, λιτή και back to the roots: στραπατσάδα με ντομάτες του μπαξέ και τοπική φέτα, συνοδευόμενη από μια παγωμένη μπύρα. Στην υγειά μας!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured