Μάλλον δεν ήρθατε εδώ για να μάθετε συνολικές πληροφορίες για τον τεράστιο Σταύρο Λογαρίδη αλλά για να νιώσουμε μαζί το μεγαλείο ενός εξαιρετικού μουσικού που γεννήθηκε το 1953 στην Κωνσταντινούπολη και έζησε και έδρασε μουσικά στην Ελλάδα ως και την ημέρα που έφυγε από την ζωή. Βασικές επιρροές του ο παππούς του που ήταν ψάλτης και η τούρκικη ψυχεδελική μουσική που κάνουν μπαμ σε όλες τις κυκλοφορίες του. Ο λυρισμός του πήγε στους Poll που απογείωσε και περίσσεψε στους Ακρίτας που είχε ολοκληρώσει πριν τα 20 του χρόνια. Δύο εξαιρετικής ποιότητας και forward thinking δίσκοι όπως και όλα τα προσωπικά του, λίγο αργότερα.



Εξαιρετικά προσεκτικός με τα κοινά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με χαμηλό προφίλ καταφέρνει να γράψει μουσική για κινηματογράφο, τηλεοπτικές σειρές και μετέπειτα ολοκληρωμένους δίσκους με ουσία και κοινή αισθητική, από την jazz ως την ροκ και την disco. Σήμερα πολλά από τα τραγούδια του θα πέρναγαν ως AOR και soft rock που είναι πολύ της μόδας με έντονα τα φουτουριστικά χαρακτηριστικά της πρώιμης ηλεκτρονικής μουσικής - new age που τραντάζει τον πλανήτη. Ο Λογαρίδης, άλλωστε, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Μάλλον ένας πανέξυπνος μουσικός που δεν δίστασε να πειραματιστεί έντονα στην καριέρα του.

https://www.youtube.com/watch?v=sWRM-Ti729s

Πέρα από τις συνθέσεις του, κάτι αρκετά σημαντικό για εκείνον ήταν να τραγουδάει καλά. Πόσο υποκειμενικό φαντάζει πια κάτι τέτοιο. Στο τραγούδι πάντα οι χροιές που αξίζουν θα μένουν στο μυαλό μας και ο Σταύρος Λογαρίδης είχε μια από τις πιο ιδιαίτερες -ό, τι και να ακούσεις πριν, όταν μπει εκείνος να τραγουδήσει σε έναν δίσκο, όλα αλλάζουν. Νιώθεις ότι η διαπεραστική του φωνή έρχεται ταλαιπωρημένη από τα ταξίδια του, κάπου στο υπερπέραν, να μείνει πλήρως ισορροπημένη στον αφρό.  Κάπως έτσι θα κλείσουμε αυτό το σημείωμα, με αυτούς τους στίχους του που λένε: 
 
''Σαν σε κρατώ σφιχτά στην αγκαλιά μου
της ζωής η πρώτη μου σταλιά
κίνησε για τα όνειρά μου
και τις παλιές ελπίδες μου ξανά.

Μου `πες όσο μεγαλώσει
της ζωής η πρώτη η σταλιά
ίσως να σκεφτείς κάτι να δώσεις
τα όνειρά μου σκέψου τα ξανά.

Κι αν μπορέσεις κάποτε να ορθώσεις
τις ελπίδες όλ’ αυτής της γης
έλα πες μου εκεί που θα κοιμάμαι
άλλαξε ο τόπος της αυγής.

Αγγελούδια, μέρα αρχίζει για σας.
Αγγελούδια, μια καινούργια μέρα
αρχίζει για σας" 
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured