Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 82 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Frank Farian, ο αμφιλεγόμενος για πολλούς παραγωγός, στιχουργός και impresario που ίδρυσε τα συγκροτήματα των Boney M. και Milli Vanilli. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από το BBC News, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια θανάτου. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Farian είχε υποβληθεί σε εγχείρηση αντικατάστασης βαλβίδας το 2022.

Γεννημένος ως Franz Reuther στη Δυτική Γερμανία, ο Farian υπήρξε κομβική φιγούρα για την άνοδο και την επικράτηση της Eurodisco στα μουσικά charts, πουλώντας περισσότερους από 800 εκατομμύρια δίσκους. Το ξεκίνημά του προς τη δόξα έγινε στα ‘70s με τους Boney M., δουλεύοντας behind the scenes για το συγκρότημα και όντας υπεύθυνος για τα πάντα: από τους στίχους, μέχρι το promotion και το τραγούδι στα lead ανδρικά φωνητικά τους. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στο μεγαλύτερό τους hit, το “Daddy Cool”, ο Farian ήταν αυτός που τραγουδούσε με ψεύτικη βαριά φωνή, χωρίς να ανέβει ποτέ στη σκηνή.

Ο ίδιος βρέθηκε στην παραγωγή του δίσκου του Meat Loaf από το 1986 με τίτλο Blind Before I Stop, ενώ στη συνέχεια θα δούλευε με τους Milli Vanilli. Ήταν η δική του φωνή που θα ακουγόταν το 1989 κατά τη διάρκεια live εμφάνισης, όταν το κακό lip-syncing των μελών του συγκροτήματος θα πρόδιδε ότι δεν ήταν αυτά που τραγουδούσαν στην πραγματικότητα. Την επόμενη χρονιά, ο Farian θα αποκάλυπτε τελικά ότι ο ίδιος είχε προσλάβει άλλους τραγουδιστές για τις ηχογραφήσεις των Milli Vanilli, γεγονός που ώθησε τα βραβεία Grammy στο να αφαιρέσουν το αγαλματίδιο της κατηγορίας Best New Artist από το συγκρότημα. «Ο παραγωγός μας μας εξαπάτησε», δήλωνε τότε ο Fabrice Morvan των Milli Vanilli. «Υπογράψαμε συμβόλαια ως τραγουδιστές και δεν μας επετράπει ποτέ να συμμετέχουμε έτσι. Ήταν ένας εφιάλτης. Ζούσαμε ένα ψέμα».

Ο Farian συνέχισε ωστόσο να γράφει τα επόμενα χρόνια hits, συμπεριλαμβανομένου του Eurodance staple των La Bouche με τίτλο “Be My Lover”. Ο ίδιος συνεργάστηκε μάλιστα με τους Stevie Wonder και Terence Trent D’Arby.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured