Ναταλία Πετρίτη

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο συνιδρυτής των Wings και The Moody Blues, Denny Laine, μετά από μακρά μάχη με την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση. Την είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Elizabeth Hines, μέσα από ανάρτησή της στο Facebook, στην οποία ανέφερε πως ο καλλιτέχνης βρισκόταν επί μία εβδομάδα στην εντατική.

Ο Laine γεννήθηκε στο Birmingham της Αγγλίας τον Οκτώβριο του 1944 και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα ως μικρό παιδί, επηρεασμένος από τον Django Reinhardt. Ξεκίνησε την καριέρα του στους Denny Laine and the Diplomats μαζί με τον Bev Bevan, μελλοντικό drummer στους Move και τους Electric Light Orchestra, προτού αφήσει το συγκρότημα το 1964.

Ο ίδιος θα δημιουργούσε στη συνέχεια ένα νέο group με τους Ray Thomas και Mike Pinder, που αρχικά θα ονομαζόταν M&B. Το όνομά τους θα διαμορφωνόταν στη συνέχεια σε The Moody Blues. Ο Laine έπαιζε κιθάρα και είχε αναλάβει τα φωνητικά στη μπάντα από το 1964 μέχρι και το 1966. Το πρώτο μεγάλο hit του συγκροτήματος ήταν το “Go Now” και “I Don’t Want To Go on Without You”.

Όταν αποχώρησε από τους Moody Blues, ο Laine δημιούργησε τους Electric String Band που θα άντεχαν ελάχιστα, έχοντας παίξει προηγουμένως στους Balls από το 1969 μέχρι τη διάλυσή τους το 1971. Την ίδια χρονιά, ο Laine συνίδρυσε τους Wings με τον Paul McCartney και τη σύζυγό του, Linda.

Ο Laine παρέμεινε στους Wings για 10 χρόνια μέχρι και τη διάλυσή τους το 1981. Έπαιζε στο συγκρότημα lead και rhythm κιθάρες, ενώ δικά του ήταν περιστασιακά και τα backing vocals, τα keyboards και το μπάσο, γράφοντας παράλληλα μέρος του υλικού της μπάντας.

Ο ίδιος έγραψε και τραγούδησε τα κομμάτια “Time to Hide” και “Again and Again and Again”, ενώ αρκετό από το υλικό του Band on the Run και του London Town είναι επίσης δικό του. Το 1977, το non-album single “Mull of Kintyre” που συνέγραψε με τον McCartney, βρέθηκε στην κορυφή του UK Singles Chart.

Οι Wings κυκλοφόρησαν πέντε No. 1 albums στο Billboard 200 chart, ενώ έξι singles τους βρέθηκαν στην κορυφή του Hot 100.

Όσο ήταν ακόμα μέλος των Wings, ο Laine κυκλοφόρησε τρία solo albums: τα Ahh…Laine, Holly Days και Japanese Tears. Συνέχισε να κυκλοφορεί solo δίσκους μέσα στα ’80s και ’90s, ενώ το τελευταίο του full-length ήταν το The Blue Musician του 2008.

Η τελευταία του περιοδεία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τον Ιανουάριο είχε ανακοινώσει σχέδια για την κυκλοφορία ενός νέου δίσκου.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured