Ναταλία Πετρίτη

Λίγους μήνες προτού ο Ryuichi Sakamoto πεθάνει από καρκίνο τον Μάρτιο του 2023, ο εμβληματικός συνθέτης έδωσε τις τελευταίες του συναυλίες στο NHK Broadcast Center του Τόκυο. Εκεί, ο Sakamoto παρουσίασε δουλειές από όλες τις περιόδους της πλούσιας καριέρας του και απαθανατίστηκε από τον γιο του, Neo Sora, ο οποίος και δημιούργησε μια concert film με τίτλο Opus. Αυτή η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο επικείμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το Opus περιλαμβάνει performances της δουλειάς των Yellow Magic Orchestra, αποσπάσματα από τα scores ταινιών όπως το The Last Emperor και Merry Christmas Mr. Lawrence, αλλά και μουσική από τον τελευταίο δίσκο της καριέρας του συνθέτη, με τίτλο 12. Παραγωγός της ταινίας είναι η σύζυγος και manager του Sakamoto, Norika Sora.

Η είδηση κυκλοφορίας της ταινίας έγινε γνωστή από το Deadline, στο οποίο μπορείτε να δείτε και το σχετικό trailer. Εκεί αναρτήθηκε επίσης και ένα μήνυμα του ίδιου του Sakamoto σχετικά με τη δημιουργία της: «Η σύλληψη της ταινίας έγινε ως ένας τρόπος για να βιντεοσκοπηθούν οι τελευταίες εμφανίσεις μου – όσο ήμουν ακόμη σε θέση να παίξω – με έναν τρόπο που αξίζει να διατηρηθεί για το μέλλον. Δανειστήκαμε το Studio 509 του NHK Broadcast Center για να ηχογραφήσουμε, το οποίο είναι ένα μέρος που νομίζω ότι προσφέρει την καλύτερη ακουστική στην Ιαπωνία.

Έπαιξα κάθε κομμάτι στο σπίτι, το οποίο το ηχογραφήσαμε σε ένα iPhone για να φτιάξω τη συνολική σύνθεση της συναυλίας που θα εκφράζει την εξέλιξη του χρόνου από το πρωί στο βράδυ. Όλα ήταν σχολαστικά σκηνοθετημένα έτσι ώστε οι θέσεις της κάμερας και ο φωτισμός να αλλάζουν σημαντικά με κάθε τραγούδι. Μπήκα στο γύρισμα λίγο νευρικός, σκεπτόμενος ότι ίσως ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να μοιραστώ την performance μου με όλους με αυτόν τον τρόπο. Ηχογραφούσαμε μερικά τραγούδια την ημέρα με πολλή φροντίδα.

Κατά κάποιο τρόπο, ενώ το σκεφτόμουν ως την τελευταία μου ευκαιρία να παίξω ζωντανά, ένιωσα επίσης ότι ήμουν σε θέση να ανοίξω νέους δρόμους. Το να παίζω απλά μερικά τραγούδια την ημέρα με πολλή συγκέντρωση ήταν το μόνο που μπορούσα να καταφέρω σε αυτό το σημείο της ζωής μου. Ίσως λόγω της προσπάθειας, ένιωσα τελείως κενός μετά, και η κατάστασή μου επιδεινώθηκε για περίπου ένα μήνα. Ακόμα κι έτσι, νιώθω ανακούφιση που μπόρεσα να ηχογραφήσω πριν από το θάνατό μου — μια performance που με άφησε ικανοποιημένο».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured