Ναταλία Πετρίτη

Κέρδισε τελικά τη δίκη για το copyright του “Thinking Out Loud” ο Ed Sheeran, ο οποίος και κατηγορούνταν ότι είχε προχωρήσει στο εν λόγω κομμάτι σε rip-off του "Let's Get It On" του Marvin Gaye.

Μετά από τρεις ώρες εντός της αίθουσες, οι ένορκοι της δίκης που διεξαγόταν στο Manhattan της Νέας Υόρκης αποφάσισαν ότι το κομμάτι του Sheeran από το 2014 είχε «δημιουργηθεί ανεξάρτητα» χωρίς να αποσπά στοιχεία του τραγουδιού του Gaye από το 1973.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Sheeran αστειεύτηκε για το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί τελικά να αποσυρθεί από τη μουσική – όπως είχε δηλώσει σε περίπτωση που κρινόταν ένοχος. «Περάσαμε τα τελευταία οχτώ χρόνια μιλώντας για δύο κομμάτια με δραματικά διαφορετικούς στίχους, μελωδίες και τέσσερις συχγορδίες, οι οποίες είναι επίσης διαφορετικές και χρησιμοποιούνται από μουσικούς καθημερινά, σε όλο τον κόσμο».

«Αυτές οι συγχορδίες είναι κοινά δομικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία μουσικής πολύ πριν γραφτεί το “Let’s Get It On” και θα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μουσικής πολύ αφότου έχουμε φύγει όλοι. Είναι στο αλφάβητο ενός τραγουδοποιού, στην εργαλειοθήκη μας, και θα πρέπει να υπάρχουν για να τα χρησιμοποιούμε όλοι. Δεν ανήκουν σε κανέναν, όπως δεν ανήκει σε κανέναν το μπλε χρώμα».

Η Structured Asset Sales, μια οντότητα που κατέχει μέρος των πνευματικών δικαιωμάτων του συν-στιχουργού του "Let's Get It On", Ed Townsend, υπέβαλε αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων το 2018. Οι δικηγόροι του Sheeran προσπάθησαν να απορρίψουν την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι τα παρόμοια στοιχεία μεταξύ του "Thinking Out Loud" και "Let's Get It On" ήταν πολύ συνηθισμένα για να συνιστούν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Sheeran επέμεινε επίσης έντονα ότι οι όποιες ομοιότητες μεταξύ της επιτυχίας του του 2014 και του τραγουδιού του Gaye του 1973 ήταν καθαρά συμπτωματικές.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο δικαστής Louis Stanton αποφάσισε ότι ο Sheeran και η Structured Asset Sales θα έπρεπε να υποστηρίξουν τις απόψεις τους ενώπιον μιας ομάδας ενόρκων, η οποία στη συνέχεια θα αποφάσιζε εάν το "Thinking Out Loud" αντέγραψε όντως το "Let's Get It On".

Η δικαστική υπόθεση πυροδότησε συζητήσεις και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου σχετικά με το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν τέτοιες μηνύσεις πνευματικών δικαιωμάτων για τη σύνθεση νέων τραγουδιών. Ο νεφελώδης ορισμός των ομοιοτήτων των δύο τραγουδιών από τους ενάγοντες προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τους καλλιτέχνες που αυτολογοκρίνουν σήμερα το έργο τους για να αποφύγουν τα νομικά μπλεξίματα, με επιπόλαιες υποθέσεις περί παραβίασης να ακυρώνουν τελικά τον σκοπό του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured