Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία μόλις 54 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Trugoy the Dove των De La Soul, ιδρυτικό μέλος του θρυλικού hip-hop trio από το Long Island. Τα αίτια θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο ο rapper είχε αναφερθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του στη διάγνωσή του με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο David Jude Jolicoeur, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ίδρυσε τους De La Soul το 1988 μαζί με τους σχολικούς του φίλους, τους rappers Posdnuos και Maseo. Οι τρεις καλλιτέχνες μεγάλωσαν στην περιοχή Amityville του Long Island της Νέας Υόρκης και, αφού τράβηξαν την προσοχή του τοπικού παραγωγού, Prince Paul, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, 3 Feet High and Rising, το 1989.

Ο δίσκος αυτός θα ήταν και ο πλέον εμπορικός της καριέρας τους, κάνοντάς τους αστέρες της rap κοινότητας. Αμέτρητοι καλλιτέχνες συγκαταλέγουν τους De La Soul ως μια από τις σημαντικότερες επιρροές τους, όπως οι Mos Def, Jurassic 5, Tyler, the Creator, Pharrell και Damon Albarn, ο οποίος μάλιστα συνεργάστηκε και με τον Trugoy στο early Gorillaz hit με τίτλο “Feel Good Inc”.

Κατά την ακμάζουσα περίοδο του East Coast hip-hop, οι De La Soul συμμετείχαν στο Native Tongues Posse, μια κολλεκτίβα καλλιτεχνών που περιλάμβανε τότε και τους  A Tribe Called Quest, Black Sheep, Queen Latifah και πολλούς ακόμη.

Γεμάτη από jazz και funk samples, η μουσική των De La Soul διέθετε τον δικό της signature ήχο που θα οδηγούσε ωστόσο το συγκρότημα σε δεκάδες νομικές διαμάχες, γεγονός που στάθηκε και ως αφορμή στην αποχή τους από τις πλατφόρμες streaming όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσφατα ωστόσο ανακοινώθηκε ότι στις 3 Μαρτίου, ολόκληρος ο κατάλογός τους θα γινόταν διαθέσιμος σε αυτές.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης του θανάτου του Trugoy the Dove, αμέτρητοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα τον αποχαιρέτησαν μέσα από σχετικές αναρτήσεις τους στα social media. Pharrell, Chuck D, Maxwell, A-Trak, JPEGMAFIA, They Hate Change και Open Mike Eagle ανέβασαν όλοι tributes, όπως και οι Jenny Lewis, Kaytranada, Tim Burgess και the Avalanches.

«Χάσαμε έναν ακόμη θρύλο του hip hop και της κουλτούρας του, τον αδερφό μου Trugoy aka Dave των De La Soul» tweet-αρε ο B-Real. «Η μουσική του θα του επιτρέψει να ζει στις καρδιές μας και το μυαλό μας όσο εκείνος έχει φύγει. Όμως δεν υπήρξε μόνο ένας σπουδαίος μουσικός, αλλά και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Σήμαινε πολλά για εμάς ??».

https://youtu.be/M2_XNP7Uo88

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured