Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία μόλις 55 ετών έφυγε από τη ζωή ο Martin Duffy, keyboardist των Primal Scream και Felt. Η είδηση έγινε γνωστή από τον Tim Burgess των Charlatans, με τους οποίους ο Duffy είχε επίσης συνεργαστεί εκτενώς.

Γεννημένος στο Birmingham στις 18 Μαΐου του 1967, ο Duffy μεγάλωσε στο Rednal της Αγγλίας.

Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε το 1985, όταν ο ίδιος μπήκε στη μπάντα των Felt έπειτα από αγγελία του frontman τους στο υποκατάστημα της Virgin records της περιοχής. «Θέλεις να γίνεις ένας αστέρας του rock’n’roll;», έγραφε η αφίσα, μέσα από την οποία το συγκρότημα έψαχνε τότε στην πραγματικότητα για κιθαρίστα.

Ο ήχος της μουσικής του Duffy έγινε χαρακτηριστικός για το συγκρότημα στα mid-80s, όταν οι ίδιοι υπέγραψαν στη νεοσύστατη τότε Creation Records για το The Seventeenth Century του 1986. Στον δε δίσκο τους από το 1988, The Pictorial Jackson Review, ο Duffy συμμετείχε παίζοντας στη δεύτερη πλευρά του δύο διαφορετικά μουσικά όργανα. Μιλώντας για τον εν λόγω δίσκο, ο Burgess είχε δηλώσει στο παρελθόν στο Quietus ότι ο Duffy «υπήρξε η μόνη μουσική ιδιοφυία που είχα γνωρίσει ποτέ… εγώ και ο Kevin Shields [των My Bloody Valentine] κάτσαμε κάποτε μια ολόκληρη νύχτα με τα στόματά μας ανοιχτά μιλώντας για το φυσικό του ταλέντο». Ο Duffy παρέμεινε στη μπάντα μέχρι τη διάλυσή της το 1989.

Λίγο πριν, ο Duffy είχε συμμετάσχει στους δύο πρώτους δίσκους των Primal Scream, το Sonic Flower Groove του 1987 και τον ομώνυμο δίσκο τους του 1989. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς μπήκε στην μπάντα ως full-time μέλος της.

Το 1993, ο Duffy έπεσε θύμα μιας παραλίγο θανατηφόρας επίθεσης με μαχαίρι στη Νέα Υόρκη, όσο ο ίδιος βρισκόταν εκεί με τη μπάντα του.

Ο Duffy συνεργάστηκε επίσης με τους Charlatans μετά τον θάνατο του ιδρυτικού μέλους τους, Rob Collins, αναλαμβάνοντας τη θέση του όσο εκείνοι έπαιζαν ως  support στους Oasis και στη θρυλική συναυλία τους στο Knebworth τον Αύγουστο του 1996. Ο ίδιος συμμετείχε και την επόμενη χρονιά στον δίσκο τους, Tellin’ Stories.

Ο Duffy συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του και με καλλιτέχνες όπως οι Beth Orton, Steve Mason, Mark Stewart των Pop Group, Chemical Brothers, Paul Weller, Vic Godard, Subway Sect και Jessie Buckley, στο soundtrack της ταινίας του 2018, Wild Rose.

Ο ίδιος κυκλοφόρησε και τον solo δίσκο, Assorted Promenades, στη δισκογραφική εταιρεία του Burgess, O Genesis, το 2014. Η κυκλοφορία του δίσκου είχε ως επιρροή το γεγονός ότι ο Duffy και ο Burgess είχαν υπάρξει μάρτυρες ενός περιστατικού, στο οποίο ένα αμάξι τυλίχτηκε στις φλόγες όσο αυτό βρισκόταν στον δρόμο. Οι δύο συνεργάτες και φίλοι προηγουμένως άκουγαν το κομμάτι του John Foxx, “Burning Car”, γεγονός που εξέλαβαν ως θεϊκό σημάδι.

Ο τελευταίος δίσκος των Primal Scream στον οποίο και συμμετείχε φυσικά ο Duffy ήταν το Chaosmosis του 2016. Ο Duffy συμμετείχε επίσης στον συνεργατικό δίσκο του frontman του συγκροτήματος, Bobby Gillespie, με τίτλο Utopian Ashes, ο οποίος και κυκλοφόρησε το 2021.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured