Ναταλία Πετρίτη

Το “Rock and Roll N*****”, το τελευταίο A-side track του Patti Smith Group από τον δίσκο του 1978, Easter, εξαφανίστηκε από όλα τα streaming services, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Rolling Stone. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, δημοφιλείς πλατφόρμες αναπαραγωγής μουσικής όπως οι Spotify, Apple Music, Tidal και Amazon Music δεν παρέχουν πλέον τη δυνατότητα ακρόασης του αμφιλεγόμενου κομματιού της Patti Smith.

«Το “Rock and Roll N*****” επιχείρησε να μετακινήσει τον προσδιορισμό μακριά από το φυλετικό του context, ώστε να περιγράψει οποιονδήποτε θεωρείται περιθωριακός, συμπεριλαμβανομένων των Jimi Hendrix, Jackson Pollack, του Ιησού Χριστού, ακόμη και της «γιαγιάς». Ένιωθα χαμένη και το κόστος του δεν με ενδιέφερε. Ήμουν χαμένη και το κόστος ήταν να βρίσκομαι εκτός κοινωνίας», δήλωνε η Patti Smith παλαιότερα για το τραγούδι. 

Ούτε η Smith, ούτε και ο co-writer του κομματιού, ο κιθαρίστας Lenny Kaye, έχουν σχολιάσει ακόμη την απόφαση σχετικά με τη διακοπή της διάθεσής του. Η Smith ωστόσο έχει υπερασπιστεί την ύπαρξή του από την κυκλοφορία του κιόλας το 1978, γράφοντας στα liner notes του δίσκου σχετική δικαιολόγηση της χρήσης του αμφιλεγόμενου όρου στον τίτλο του. 

Σε συνέντευξή της το 1996 στο περιοδικό Rolling Stone, η ίδια είχε δηλώσει: «Θα μπορούσες να αποκαλέσεις τον Michelangelo και τον Leonardo da Vinci έναν νέγρο – οι άνθρωποι που δημιουργούσαν τέχνη για το παλάτι, αλλά χρειαζόταν να μπαίνουν σε αυτό από την πίσω πόρτα. Ο Beethoven δεν επιτρεπόταν να μπει από την κύρια είσοδο στο παλάτι».

Η Smith έπαιζε το “Rock and Roll N*****” σε live εμφανίσεις της μέχρι και το 2019. Διάφορες διασκευές του κομματιού παραμένουν στις πλατφόρμες streaming, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Marilyn Manson, Esham, the Oxydants, όπως και ενός remix του Trent Reznor.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured