Ναταλία Πετρίτη

Σε ιστορικό αξιοθέατο μετατρέπεται το σπίτι του Sun Ra στη Philadelphia των ΗΠΑ, το οποίο και αποτελεί πλέον μέρος της λίστας του Philadelphia Register of Historic Places. Το γεγονός αυτό το καθιστά και επίσημα διατηρητέο.

Το τριώροφο κτίσμα της 5626 Morton Street, γνωστό και ως Arkestral Institute of Sun Ra, υπήρξε το καταφύγιο του Sun Ra και της Sun Ra’s Arkestra από τα ‘60s, ενώ ακόμη και σήμερα κατοικούν σε αυτό μέλη της ορχήστρας, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού της bandleader, Marshall Allen.

Ο Allen, ο οποίος ζούσε στο σπίτι από το 1968, γνωστοποίησε το 2021 ότι ένα τμήμα του είχε μερικώς καταρρεύσει. Στις 13 Μαΐου, το Historical Commission της Philadelphia ψήφησε ομόφωνα να χαρακτηρισθεί ως ιστορικό αξιοθέατο και διατηρητέο το κτίσμα, πράγμα που σημαίνει φυσικά ότι θα ξεκινήσουν και εργασίες για την αποκατάστασή του.

Ο Sun Ra έφυγε από τη ζωή το 1993, όμως η Arkestra που εκείνος είχε δημιουργήσει συνέχισε να κυκλοφορεί δίσκους και να περιοδεύει μέχρι την αλλαγή του millennium. Τότε αποφασίστηκε να διατηρηθεί με πιο χαλαρούς όρους ως touring outfit.

Η Sun Ra Arkestra επανενώθηκε επίσημα το 2020 για την κυκλοφορία του Swirling, του πρώτου δίσκου της εδώ και δεκαετίες, ο οποίος και ήταν υποψήφιος για το Best Large Jazz Ensemble Album award στα Grammys του 2022. Μετά τη συμμετοχή του στο Swirling, ο επί χρόνια βαρύτονος σαξοφωνίστας και manager της Arkestra, Danny Ray Thompson, πέθανε το 2020 σε ηλικία 72 ετών. Την επόμενη χρονιά, ο μπασίστας Juini Booth έφυγε επίσης από τη ζωή.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured