Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή ο Gary Brooker των μεγάλων Procol Harum, ο οποίος και έδινε μάχη με τον καρκίνο.  

Γεννημένος στο Ανατολικό Λονδίνο το 1945, ο Brooker συμμετείχε το 1964 στο beat group των Paramounts. Η μπάντα κατάφερε να βρεθεί στο Top 40 των βρετανικών chart με το κομμάτι της, “Poison Ivy”, προτού αυτή διαλυθεί το 1966. Την επόμενη χρονιά, ο Brooker ίδρυσε τους Procol Harum μαζί με τους Keith Reid, Matthew Fisher, Ray Royer και David Knights.

Το 1967 ήταν και η χρονιά που θα χάριζε στον Brooker και την μπάντα του τη διεθνή αναγνώριση, έπειτα από την κυκλοφορία του smash hit τους, “A Whiter Shade of Pale”. Η λεπτή μελαγχολική υφή του τραγουδιού που έμεινε στην ιστορία, θα το καθιστούσε σε έναν από τους ύμνους του περίφημου Summer of Love.

Παρά την επιτυχία του “A Whiter Shade of Pale”, οι Procol Harum σύντομα προχώρησαν σε νέα μουσικά μονοπάτια, με τους ίδιους μάλιστα να σχολιάζουν ότι το κομμάτι δεν ήταν καν χαρακτηριστικό δείγμα της γραφής του Brooker. «Ακόμα και 13 δίσκους μετά, οι Procol Harum δεν επεδίωξαν ποτέ να αντιγράψουν το κομμάτι, επιλέγοντας να ανοίξουν ένα progressive μονοπάτι, και ταγμένοι στο να κοιτάζουν μπροστά, κάνοντας τη δημιουργία κάθε δίσκου μια μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας» έλεγε το συγκρότημα.

Οι Procol Harum κυκλοφόρησαν 13 δίσκους κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, με τον πιο πρόσφατο να είναι το Novum του 2017. Ο Brooker συνεργάστηκε με δεκάδες καλλιτέχνες, όπως οι Paul McCartney, George Harrison, Eric Clapton, Ringo Star και Kate Bush. Ο ίδιος τραγούδησε αλλά και έπαιξε ως ηθοποιός στην ταινία Evita του 1996 με πρωταγωνίστρια τη Madonna.

Σύμφωνα με τους bandmates του στους Procol Harum: «Έφερνε φως σε κάθε χώρο στον οποίο εισέρχονταν και η ευγένειά του απέναντι στην ετερόκλητη οικογένεια των θαυμαστών του υπήρξε μνημειώδης. Ήταν ακέραιος, αξιοπρεπής και κατά καιρούς πεισματάρης με έναν εκκεντρικό τρόπο».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured