Ναταλία Πετρίτη

Την επίσημη απάντησή τους έδωσαν οι Nirvana γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της μήνυσης του Spencer Elden για τη χρήση της φωτογραφίας του στο κλασικό εξώφυλλο του Nevermind.

Ο 30χρονος σήμερα, Spencer Elden, μήνυσε πριν από μερικούς μήνες το συγκρότημα για το εξώφυλλο του δίσκου, στο οποίο απεικονίζεται ο ίδιος γυμνός και σε βρεφική ηλικία, να κολυμπά σε μία πισίνα πίσω από ένα χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου. Σύμφωνα με τον Elden, η χρήση της φωτογραφίας του τον έχει βλάψει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως πρόκειται για «εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου».

Η πλευρά των Nirvana δημοσίευσε τώρα την επίσημη απάντησή της μέσα από σχετικό δελτίο τύπου. Σε αυτό, το συγκρότημα αντιμετωπίζει την μήνυση ως «μη σοβαρή», ενώ αναφέρεται ότι η μήνυση θα έστεκε νομικά μόνο αν είχε κατατεθεί μέσα στα 10 πρώτα χρόνια από όταν ο Spencer Elden είχε μάθει για τη χρήση της φωτογραφίας του.

«Ο Elden γνώριζε για την φωτογραφία και για το ότι ήταν ο ίδιος και όχι κάποιος άλλος το μωρό σε αυτήν. Είναι πλήρως ενήμερος για όλα τα δεδομένα της υποτιθέμενης «παραβίασης» και «βλάβης» του εδώ και δεκαετίες» αναφέρει η επίσημη απάντηση.

Η ίδια συνέχιζε αναφέροντας πως ο Elden απολάμβανε το ότι βρισκόταν στο εξώφυλλο του δίσκου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «Ο Elden εδώ και τρεις δεκαετίες εισπράττει κέρδη ως το “Nirvana Baby”». Τέλος, στην απάντηση αναφέρεται το γεγονός ότι εκείνος έχει προχωρήσει σε αναπαράσταση της φωτογραφίας περισσότερες από μία φορές, ενώ έχει έναν τατουάζ του Nevermind στο στήθος του.

Η μήνυση κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2021, με τον Elden να ζητά αποζημίωση $150,000 από τον drummer του συγκροτήματος, Dave Grohl, τον μπασίστα Krist Novoselic, τους κληρονόμους του Kurt Cobain, αλλά και τον φωτογράφο του εξωφύλλου, Kirk Weddle, και τον designer, Robert Fisher. Αποζημίωση όφειλαν να δώσουν και η Universal Music με την Geffen Records.

Πέρα από την αποζημίωση, ο Elden αποζητούσε να αφαιρεθεί η φωτογραφία του σε μελλοντικές επανεκδόσεις του δίσκου. Παρ’ όλα αυτά, όταν κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η επανέκδοσή του για τα 30 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία, χρησιμοποιήθηκε το original cover art.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured