Ναταλία Πετρίτη

Έφυγε στις 26 Νοεμβρίου από τη ζωή ο Stephen Sondheim, ο θρυλικός συνθέτης και στιχουργός του Broadway και μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες στην ιστορία της θεατρικής παραγωγής. Την είδηση μετέδωσαν οι New York Times. Ο Sondheim ήταν 91 ετών.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, ο Sondheim βρήκε στο πρόσωπο του  Oscar Hammerstein τον μέντορά του από μικρή ηλικία. Μετά το πανεπιστήμιο, ξεκίνησε την καριέρα του ως στιχουργός σε πληθώρα από hit musicals, όπως τα West Side Story και Gypsy. Από το 1970 μέχρι και το 1981, συνεργάστηκε με τον Hal Prince σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες δουλειές του, όπως τα Company, Follies, Sweeney Todd και Merrily We Roll Along. Στα ’80s και τα ’90s, ο Sondheim συνεργάστηκε με τον James Lapine στο Sunday in the Park With George, αλλά και στο Into the Woods.

Ο Sondheim βραβεύτηκε κατά τη διάρκεια της καριέρας του με οκτώ Tony Awards, συμπεριλαμβανομένου ενός Lifetime Achievement award. Επιπλέον, απέσπασε το 1985 το Pulitzer Prize for Drama για το Sunday in the Park With George. Το 1993 του απονεμήθηκαν τρία Kennedy Center Honors, ενώ κέρδισε οκτώ Grammy Awards, συμπεριλαμβανομένου του Trustees Award. Το 1990, ο Sondheim κέρδισε ένα Oscar για τη μουσική του για την ταινία Dick Tracy.

Η κληρονομιά του Sondheim έχει επηρέασε σε βάθος την pop culture, με το Into the Woods και το West Side Story να διασκευάζονται σε ταινίες (η δεύτερη από τον Stephen Spielberg) και με το κομμάτι του, “Being Alive” να ερμηνεύεται από τον  Adam Driver στην βραβευμένη ταινία του Noah Baumbach, Marriage Story.

Ο Sondheim συνέχισε να εργάζεται στο θέατρο μέχρι και το τέλος της ζωής του, με τον ίδιο μάλιστα να μιλά στον Stephen Colbert και το Late Show With Stephen Colbert μόλις δύο μήνες προτού πεθάνει. Ο Sondheim ανέφερε τότε στον Colbert ότι εργαζόταν πάνω σε ένα νέο musical με τίτλο Square One. Οι ηθοποιοί Nathan Lane και Bernadette Peters είχαν μάλιστα κάνει δοκιμαστικό για τη νέα αυτή παραγωγή, την οποία είχαν χαρακτηρίσει ως μοναδική.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured