avopolis.team

Οι εμβληματικοί Σουηδοί θα δώσουν και στις νέες γενιές μία ευκαιρία να τους απολαύσουν.

Πολλά έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του '70. Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν πια δίσκους, ή ακόμα και κασέτες. Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, ο καθένας έχει πάρα πολλές επιλογές να περάσει όμορφα στο σπίτι του, να δοκιμάσει τις ικανότητές του σε πνευματικά αθλήματα, να δει ταινίες στην τηλεόραση, να απολαύσει μουσική σε εντυπωσιακές συσκευές, απλά με το πάτημα μερικών κουμπιών. Ο κόσμος που οι ΑBBA κυριάρχησαν δεν υπάρχει πια.

Έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που οι Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad και Benny Andersson συναντήθηκαν σε ένα στούντιο. Στις 5 Νοεμβρίου κυκλοφόρησαν το νέο τους άλμπουμ «Voyage». Έχει 10 νέα τραγούδια, ενώ την επόμενη άνοιξη, οι τέσσερις Σουηδοί καλλιτέχνες -όλοι στα 70 τους- θα ανέβουν στη σκηνή σε μια ειδικά διαμορφωμένη αρένα του Λονδίνου, αλλά μόνο ως... ολογράμματα του νεότερου εαυτού τους για να τα τραγουδήσουν. Οι οπαδοί των ABBA δεν έπαψαν ποτέ να αγαπούν τη μουσική του γκρουπ που διαλύθηκε το 1982. Οι τέσσερις Σουηδοί τιμούνται ακόμη. Τα ABBA πάρτι γίνονται σε κλαμπ σε όλο τον κόσμο, ως φόρος τιμής στους τελειομανείς της ποπ.

Πρόκειται σίγουρα για μια επιστροφή που έχει σχεδιαστεί μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και θα είναι τέλεια σκηνοθετημένη. «Το ταξίδι πρόκειται να ξεκινήσει. ABBA, «Voyage», ανακοίνωσε η επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος από τον Αύγουστο, ενώ εστάλησαν εικονικές προσκλήσεις και ανακοινώθηκε μια ζωντανή εκδήλωση στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ φωτίστηκε προς τιμήν των ABBA, η Kylie Minogue έστειλε χαιρετισμό, η εκπομπή ειδήσεων του ραδιοφώνου του BBC αναβλήθηκε για να παρουσιάσει δύο από τα 10 νέα τραγούδια. Το νέο σινγκλ «I Still Have Faith in You», είναι μια ωδή στη φιλία που συνοψίζει τα τελευταία 40 χρόνια του συγκροτήματος, παρά τις μουσικές και προσωπικές διαφωνίες.

abba2

Το «Don't Shut Me Down», το οποίο κυκλοφόρησε επίσης τον Σεπτέμβριο, ξεκινά με ένα ήσυχο φωνητικό μέρος της Agnetha που μετατρέπεται σε πολύ ρυθμικό, με την υποστήριξη του πιάνου και των έγχορδων. Η μελωδία και οι στίχοι είναι πιασάρικα. Οι Benny Andersson και Björn Ulvaeus έμειναν πιστοί στα συστατικά που βοήθησαν το συγκρότημα να αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Το τρίτο σινγκλ, «Just a Notion», κυκλοφόρησε στα τέλη Οκτωβρίου, με μια έναρξη που θυμίζει κάπως το «Waterloo», την επιτυχία με την οποία κέρδισε το συγκρότημα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1974 και ξεκίνησε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια καριέρα.

Τότε, θυμόταν ο Άντερσον κατά τη διάρκεια του σόου, ότι οι τέσσερις Σουηδοί πίστευαν ότι ήταν μία επιτυχία μόνο χάρη στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Ένα μεγάλο λάθος: Το συγκρότημα πούλησε 400 εκατομμύρια άλμπουμ, τραγούδησε 17 επιτυχίες στα κορυφαία τσαρτς, συμμετείχε σε ένα μιούζικαλ που παίχτηκε με επιτυχία για 20 χρόνια και σε δύο μεγάλου μήκους ταινίες.

Ειδική αίθουσα βρίσκεται υπό κατασκευή στο Λονδίνο για τις συναυλίες «Voyage», όπου ψηφιακά «ABBAtar» ολογράμματα του συγκροτήματος θα «εκτελούν» δύο φορές την ημέρα το άλμπουμ για τον επόμενο χρόνο σε κοινό περίπου 5.000 ατόμων.

Οι Ulvaeus, Andersson, Fältskog και Lyngstad είχαν συνδεθεί για πέντε εβδομάδες πέρυσι, κινούμενοι στη σκηνή 11 ώρες την ημέρα. Από αυτό που ο Andersson αποκάλεσε αυτό το «ψηφιακό πράγμα», δημιούργησε τα ψηφιακά είδωλά τους της δεκαετίας του '70.

Η Agnetha και η Anni-Frid δεν ήταν παρόντες στο Λονδίνο για τη συναυλία και την κυκλοφορία του άλμπουμ. Η Anni-Frid ήταν βαριά άρρωστη για μεγάλο χρονικό διάστημα και η Agnetha υποφέρει από φόβο πτήσης. «Θα έπρεπε να ήταν εδώ», είπε μισοαστεία ο Björn, «αλλά δεν απολαμβάνουν αυτή τη δημοσιότητα όσο ο Benny».

Οι Σουηδοί, και οι τέσσερις άνω των 70 ετών, κινήθηκαν στους ρυθμούς της εποχής, χρησιμοποιώντας επιδέξια τα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσουν την επιστροφή τους. Φαίνεται ότι έχουν κάνει καλή δουλειά διατηρώντας ιδανική ισορροπία μεταξύ παλιού και νέου. Tο τραγούδι «Just a Notion» είχε περίπου 1,8 εκατομμύρια like μέσα σε μια εβδομάδα. Οι ABBA όχι μόνο ενεργοποίησαν ξανά τους παλιούς τους θαυμαστές, αλλά κατάφεραν να αποκτήσουν και νέους.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured