Τελικά, η έλευση των Psychic TV στην Αθήνα το 2016, για μια εξαιρετική συναυλία (πατήστε εδώ, για να θυμηθείτε τι έγραψε τότε ο ανταποκριτής μας Χάρης Συμβουλίδης), ήταν και η τελευταία φορά που θα βλέπαμε τον/τη Genesis P-Orridge: έναν περίπου χρόνο αργότερα ήρθαν τα νέα για τη λευχαιμία, από επιπτώσεις της οποίας και πέθανε σήμερα το πρωί στα 70 του χρόνια, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον συνιδρυτή της Dais Records, Ryan Martin, στα social media, ύστερα από επικοινωνία την οποία με την οικογένειά του.

Γεννημένος ως Neil Megson στο Μάντσεστερ, ενδιαφέρθηκε ήδη από τα σχολικά του χρόνια για την τέχνη και ήταν κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων που άρχισε να προσδιορίζεται ως Genesis P-Orridge.

Τελικά, γύρω στο 1973 παράτησε τις σπουδές του και σύστησε τους COUM Transmissions παρέα με την Cosey Fanni Tutti, διακρινόμενος για τις ανατρεπτικές του performances. Από αυτούς ξεπήδησαν σύντομα (1975) οι Throbbing Gristle, γράφοντας σπουδαία ιστορία ως πρωτοπόροι της αισθητικής που σήμερα αναγνωρίζουμε ως industrial. Μετά το τέλος τους το 1981, ο/η Genesis P-Orridge ίδρυσε τους Psychic TV, με τους οποίους και παρέμεινε ενεργός ως τα χρόνια μας, αφήνοντας ορόσημα σαν το Pagan Day (1984) ή το Allegory And Self (1988): τελευταία τους δουλειά ήταν το Alienist του 2016.

Πίσω του αφήνει μια σπουδαία και πολύπλευρη κληρονομιά ως μουσικός, ποιητής, performer, μελετητής του occult και υπέρμαχος της queer ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων (ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν ως «τρίτο φύλο»). Ήδη κάμποσοι μουσικόφιλοι τον αποχαιρετούν στα social media, τιμώντας τον ως μια αληθινά σπουδαία φιγούρα του εναλλακτικού underground.

{youtube}s1yr8w_vZ5E{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured