φωτογραφία: Fin Costello

Όπως έκανε γνωστό στο Rolling Stone η οικογένειά του, ο Neil Peart έχασε την περασμένη Τρίτη τη μάχη ενάντια στον καρκίνο του εγκεφάλου που έδινε εδώ και 3 έτη, πεθαίνοντας στα 67 του χρόνια, στο σπίτι του στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Ο Neil Peart υπήρξε θρυλική μορφή για τα rock πράγματα, όχι μόνο ως ντράμερ, αλλά και ως στιχουργός των Rush, θέτοντας νέα στάνταρ όσον αφορούσε την αρτιπαιξία στον ηλεκτρικό ήχο.

Προερχόμενος από το Hamilton του Οντάριο (Καναδάς), άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μουσική στην εφηβεία. Στα 18 του χρόνια ταξίδεψε στο Λονδίνο, αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες ως ντράμερ απ' όσες πρόσφερε η πατρίδα του. Εκεί γνώρισε το έργο της Ayn Rand, το οποίο θα αποδεικνυόταν καθοριστικό για τη στιχουργία του -το "Anthem" και το "2112" που έγραψε για τους Rush, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Κατά τα λοιπά, το βρετανικό πλάνο αποδείχθηκε ανεπιτυχές και μετά από 18 μήνες ο Peart γύρισε στον Καναδά, πιάνοντας δουλειά κοντά στον πατέρα του. Συνέχισε ωστόσο και ως ντράμερ, γενόμενος μέλος στους Hush, απ' όπου και μεταπήδησε στους Rush, όταν χρειάστηκαν αντικαταστάτη για τον αρχικό τους ντράμερ John Rutsey, ο οποίος είχε αποχωρήσει για λόγους υγείας (1974).

Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι στα 1997 η μοίρα χτύπησε σκληρά τον Peart καθώς η 19άχρονη κόρη του σκοτώθηκε σε τροχαίο -με τη σύζυγό του και μητέρα της να πεθαίνει κι αυτή 10 μήνες μετά, από καρκίνο. Ο Καναδός μουσικός ανακοίνωσε τότε στους Rush το τέλος της καριέρας του, μετά όμως από ένα μακρύ ταξίδι επέστρεψε, καταγράφοντας το οδοιπορικό του στο βιβλίο Ghost Rider: Travels on the Healing Road (2002). Παραιτήθηκε τελικά από το γκρουπ τον Δεκέμβριο του 2015, λόγω χρόνιας τενοντίτιδας. Οι Rush δεν τον αντικατέστησαν, προτιμώντας να τερματίσουν κι εκείνοι τη (λαμπρή) τους καριέρα το 2018.

{youtube}AZm1_jtY1SQ{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured